Η απεργία πείνας μέχρι θανάτου στις φυλακές τύπου F του Βαν των κρατούμενων Kadir Karabak (Καντίρ Καραμπάκ) για δίκη του TKP/ML και του Esat Naci Yıldırım (Εσάτ Νατζί Γιλντιρίμ) για δίκη του MKP συνεχίζεται επί 102 μέρες. Οι κρατούμενοι ξεκίνησαν την απεργία πείνας αντιστεκόμενοι στις αυθαίρετες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους την οποία μετέτρεψαν σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων.

Τα αιτήματά τους είναι:

• Άμεση απομάκρυνση του συρματοπλέγματος που τοποθετήθηκε στους χώρους εξαερισμού που ήταν το μοναδικό σημείο από όπου φαινόταν το μπλε του ουρανού.

• Πρωί και βράδυ, 2 φορές τη μέρα μπαίνουν στα κελιά και ανακατεύουν τα πάντα. Να σταματήσει η έρευνα των κελιών δυο φορές τη μέρα.

• Οι εφημερίδες και τα βιβλία παρόλο που είναι νόμιμα δεν δίνονται, να καταργηθεί άμεσα αυτός ο περιορισμός.

• Τα γράμματα προς τις οικογένειές μας ακόμη και αν δεν έχουν κανένα ιδεολογικό περιεχόμενο αμέσως μετά που τις γράφουμε κατάσχονται και δεν φτάνουν στον προορισμό μας και τα εισερχόμενα δεν έρχονται. Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των επιστολών και να τελειώνει η απαγόρευση.

Έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Τουρκία και στο εξωτερικό, η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται και σ’ αυτό το πλαίσιο δόθηκε συνέντευξη τύπου:

«102 μέρες απεργίας πείνας μέχρι θανάτου, η κατάσταση κρίσιμη»

Οι μαζικές δημοκρατικές οργανώσεις στο Βαν επεσήμαναν την κατάσταση των Καντίρ Καραμπάκ (Kadir Karabak) που δικάστηκε στην δίκη του TKP/ML και Εσάτ Νατζι Γλντιρίμ (Esat Naci Yıldırım) από την δίκη του MKP οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας μέχρι θανάτου 102 μέρες. Κάλεσαν την Επιτροπή Παρακολούθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αποτρέψουν τους θανάτους επικαλούμενοι ότι όλες οι αιτήσεις των απεργών βγήκαν άκαρπες.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος του Βαν, ο Ιατρικός Σύλλογος του Βαν, η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας στο Βαν, η πλατφόρμα Ελευθεριακών Δικηγόρων (ÖHP), το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Υγεία και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες (SES), η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων στο Δημόσιο (KESK), ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στις οικογένειες Φυλακισμένων και Κρατούμενων (TUHAY-DER) διοργάνωσαν συνέντευξη τύπου για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στις φυλακές.

Ο δικηγόρος Σαβάς Αβτζί εκ μέρους του δικηγορικού συλλόγου ανέφερε ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των φυλακισμένων και των κρατουμένων στις φυλακές της Τουρκίας έχουν αυξηθεί. Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις των εκθέσεων των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε «Στις εκθέσεις αποδεικνύεται ότι οι πρακτικές που εφαρμόζονται στους φυλακισμένους και τους κρατούμενους είναι ασύμβατες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα βασικά δικαιώματα και οι ελευθερίες καταργούνται με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων».

Στην 102η μέρα η απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Υπενθυμίζοντας ότι το κλείσιμο του εξαερισμού με συρματόπλεγμα, που άρχισε να εφαρμόζεται μετά την εφαρμογή της εγκυκλίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις φυλακές τύπου F του Βαν, αντίκειται στο εθνικό και διεθνές δίκαιο και αποκαλύπτει το μέγεθος της παραβίασης των δικαιωμάτων. Ο Αβτζί επεσήμανε ότι οι φυλακισμένοι Καντίρ Καραμπάκ και Εσάτ Νατζί άρχισαν την απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους και ήδη βρίσκονται στην 102η μέρα, ενώ από την μέρα που άρχισαν την απεργία μεταφέρθηκαν στην απομόνωση. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες των οργανώσεων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο γεγονός ότι κατασχέθηκαν οι επιστολές τους που στάλθηκαν μέσω των δικηγόρων. Ο Αβτζί δήλωσε ότι η άμεση ικανοποίηση των ανθρώπινων και λογικών αιτημάτων των κρατουμένων είναι απαραίτητη για να σταματήσει η απεργία πείνας μέχρι θανάτου.

Η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται

Ο Αβτζί επεσήμανε ότι η κατάσταση της υγείας του Καντίρ και του Εσάτ είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο. Στις δυο τελευταίες συναντήσεις ήταν πολύ δύσκολο να μιλήσουν με τους δικηγόρους λόγω της σοβαρής επιβάρυνσης της υγείας τους με συμπτώματα όπως δυνατούς πονοκεφάλους, υπερβολική αδυναμία, πόνους στα οστά και τον μυελό, αιμορραγίες στην ούρηση, διαταραχές μνήμης και όρασης, αδυναμία κίνησης και σχεδόν αδύνατη κατανάλωση υγρών.

Οι συναντήσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Ο Αβτζί δήλωσε ότι οι συναντήσεις με την διοίκηση των φυλακών σχετικά με το ζήτημα δεν είχαν αποτέλεσμα όπως και η ενημέρωση μέσω των δικηγόρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών και Κέντρων Κράτησης, της Επιτροπής Παρακολούθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Επίσης από τον Ιατρικό Σύλλογο του Βαν αναφέρθηκε ότι το αίτημα να γίνει έλεγχος της υγείας τους από μια ανεξάρτητη αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί με τους απεργούς πείνας απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα. Ο Αβτζί κάλεσε όλους τους αρμόδιους με πρώτο το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ληφθούν όλα τα μέτρα για την κατάσταση των απεργών πείνας λέγοντας «Σ’ αυτά περιλαμβάνεται ο τερματισμός των πρακτικών που είναι η αιτία για την απεργία πείνας μέχρι θανάτου».

Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν πριν να είναι πολύ αργά!

Αντιδρώντας στην σιωπή των αρμοδίων είπε: «Υπενθυμίζουμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Γενική Διεύθυνση Φυλακών και Κέντρων Κράτησης και στην Επιτροπή Παρακολούθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τις ευθύνες τους για την διασφάλιση και την προστασία πρώτα και κύρια του δικαιώματος στην ζωή των φυλακισμένων και των κρατούμενων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ακόμη κι αν αυτά τα άτομα έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί τα νόμιμα δικαιώματά τους πρέπει να αξιολογούνται με την εφαρμογή της αρχής και της ισότητας στο πλαίσιο του νόμου. Σ΄ αυτήν τη κατάσταση εμείς σαν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σαν ανθρωποκεντρικοί θεσμοί και σύλλογοι με επίκεντρο τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθυνόμαστε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Επιτροπή Παρακολούθησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: Τους καλούμε να σταματήσουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές, είτε είναι καταδικασμένοι είτε όχι ανεξάρτητα από την αιτία σύλληψης ή καταδίκης και να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα πριν να είναι πολύ αργά και χωρίς να περιμένουν τους θανάτους του Καντίρ Καραμπάκ και του Εσάτ Νατζί Γιλντιρίμ».

Πηγή: http:yenidemokrasi2.net μέσω antigeitonies3.blogspot.com

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το