Eν μέσω της υγειονομικής κρίσης που τροφοδοτείται και αναπαράγεται από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και της συνεχιζόμενης καταβαράθρωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού από την κυρίαρχη πολιτική της φτώχειας και του βούρδουλα του (διεφθαρμένου) καθεστώτος Πούτιν, πραγματοποιήθηκαν το πρόσφατο τριήμερο 17-19 Σεπτέμβρη (με επίσημη αιτιολογία την ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού λόγω κορωνοϊού), οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία. Πράγματι, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του 45.15% (χαμηλότερο ακόμα και του αντίστοιχου του 2016 όταν και προσήλθε στις κάλπες το 47.88% του εκλογικού σώματος) πιστοποιεί τη συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια ευρύτατων εργατολαϊκών στρωμάτων που παροξύνεται και από τις πάσης φύσεως αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει ο Πούτιν προκειμένου να εξασφαλίσει και να παρατείνει την ….βελούδινη κυριαρχία του. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε πέρυσι και έδωσε στον «νέο τσάρο» τη δυνατότητα να βάλει υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα για άλλες δύο τετραετίες.

Ωστόσο η φθορά του κυβερνώντος κόμματος «ΕΝΙΑΙΑ ΡΩΣΙΑ», που αποτυπώθηκε στα μειωμένα εκλογικά ποσοστά της συγκυρίας (49.76% έναντι 54% το 2016) δεν του στερεί προς ώρας τη δυνατότητα διατήρησης της ενισχυμένης πλειοψηφίας στη Βουλή, όπου κατέλαβε και πάλι πάνω από τα 2/3 των εδρών (324 από τις 450, έναντι 334 το 2016), άρα και την παραμονή σε ρόλο απόλυτου κυρίαρχου στην πολιτική ζωή της χώρας.

Στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε το ΚΚΡΟ με 18,9% από 13,34%. Αυτή η εκτίναξη αποτέλεσε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο των εκλογών. Το ΚΚΡΟ (που αποτελεί στην ουσία «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» του Πούτιν, στηρίζει την εξωτερική του πολιτική και του ασκεί κριτική κυρίως σε κοινωνικά προβλήματα, όπως της διαχείρισης της πανδημίας) κατάγγειλε νοθεία και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία καθώς και κάθε είδους πίεση και αποκλεισμούς στην προεκλογική περίοδο. Μαζί με άλλες δυνάμεις και κόμματα με «Κ», σε βάρος των οποίων επίσης ασκήθηκαν αποκλεισμοί και διώξεις, διοργανώθηκε μετεκλογικά διαδήλωση διαμαρτυρίας στη Μόσχα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ιμπεριαλιστές της Δύσης έσπευσαν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των ρωσικών εκλογών. Οι ΗΠΑ (με νωπά ακόμα τα γεγονότα της εισβολής στο Καπιτώλιο που ξέσκισε το πέπλο της χώρας – μητρόπολης της δημοκρατίας και της ελευθερίας) και η Βρετανία κατήγγειλαν μαζικούς αποκλεισμούς υποψηφίων και εκτεταμένη νοθεία. Σε πιο ήπιους τόνους ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Στάνο, μίλησε για ατμόσφαιρα εκφοβισμού απουσία των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ. Παρόλα αυτά χαρακτήρισε τις εκλογές στην κατεχόμενη Κριμαία (όπως και τη συμμετοχή κατοίκων των αυτόνομων περιοχών του Ντονετσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας) «σε αντίθεση με το πνεύμα και τους στόχους της συμφωνίας του Μίνσκ», προεξοφλώντας ότι «δε θα αναγνωριστούν». Ακόμα πιο ήπια ήταν η κριτική της Γερμανίας, που αποτελεί το σημαντικότερο δυτικό εταίρο της Ρωσίας, με τον Ζάιμπερτ να κάνει λόγο για υποψίες για μαζικές παρατυπίες.

Αίσθηση προκάλεσε η κίνηση των ψηφιακών κολοσσών GOOGLE και APPLE να κατεβάσουν σε μια επίδειξη αυτολογοκρισίας την εφαρμογή του γνωστού αντικαθεστωτικού Ναβάλνι στην οποία παρουσιάζονταν αντικυβερνητικοί υποψήφιοι με τις περισσότερες πιθανότητες να υπερφαλαγγίσουν τους εκλεκτούς του Πούτιν. Όπως οι δύο παραπάνω εταιρείες (που απειλήθηκαν με πρόστιμα από την ρωσική κυβέρνηση για «παράνομη παρέμβαση στις εκλογές» και συμμορφώθηκαν άμεσα προς τας υποδείξεις), έτσι και το YOU TUBE μπλόκαρε την πρόσβαση σε βίντεο υποψηφίων της αντιπολίτευσης που στηρίζονταν από την εφαρμογή Ναβάλνι, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να κάνει λόγο για «δειλές και άπληστες πολυεθνικές – συνεργούς του Πούτιν».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το