Σχολικά βιβλία: Λόλα, να ένα… χρυσό μήλο

Τα σχολικά βιβλία τον καιρό του ανταγωνιστικού σχολείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη ΑΕ.

Ο νεοσυντηρητισμός της ΝΔ συναντά την ελίτ των ιδιωτικών συμφερόντων στην εκπαίδευση. Έρχονται σχολεία πολλών ταχυτήτων, σχολικά βιβλία… πολλαπλών χρήσεων και μια εκπαιδευτική κοινότητα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη θέλει πολυεργαλείο για έχοντες και κατέχοντες σε μια κοινωνία εκμετάλλευσης.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας συνεργάζεται με ειδικούς και προωθεί τον νέο τύπο ανταγωνιστικού σχολείου. Πίσω από τη βιτρίνα της ψηφιακής αναβάθμισης και της προσαρμογής στις ιδιαίτερες ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών ανοίγει ο δρόμος για διαφοροποιήσεις σχολικών μονάδων ακόμη και από γειτονιά σε γειτονιά.

Στα πλαίσια αυτά τα σχολικά βιβλία έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκης, με διπλό τρόπο και ως προς το περιεχόμενο (προγράμματα σπουδών) και ως προς την έκδοση και διανομή τους. Αφορούν σε έναν ακόμα ζωτικό χώρο για την επιχειρηματική διείσδυση ιδιωτών και την αποκόμιση μεγάλων κερδών –μην ξεχνάμε περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι και οικογένειες εμπλέκονται με το σχολικό βιβλίο.

Η επιλογή διαφορετικών σχολικών βιβλίων είναι κρίκος στην αλυσίδα νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση που οδηγεί σε κατηγοριοποιήσεις με ταξικό πρόσημο.

Οι αλλαγές αποτυπώνονται θεσμικά σε νομοσχέδιο που ήδη έχει παρουσιαστεί, σε γενικές γραμμές, στο υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο Κεραμέως ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επεξεργασία νέων προγραμμάτων σπουδών. Άλλωστε, τόσο το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, έντυπων ή ψηφιακών, όσο και ο τρόπος παραγωγής, διανομής και διάθεσης αποτελούν αντανάκλαση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ο καθρέφτης της κυρίαρχης αντίληψης για την κοινωνία…

Ποιος και πώς θα έχει πρόσβαση

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για εφαρμογή (αρχικά σε δημοτικά και γυμνάσια) νέου συστήματος επιλογής περισσότερων του ενός σχολικών βιβλίων ανά αντικείμενο (με όποια μορφή, ψηφιακή και έντυπη) – διαφορετικά βιβλία από πολλούς συγγραφείς και με ανοιχτό το θέμα της διάθεσής τους από κεντρικό φορέα και πρόσβαση υλικού ανά εκπαιδευτική περιφέρεια, διεύθυνση εκπαίδευσης ή και σχολική μονάδα (υπό προϋποθέσεις).

Νέα πεδία κερδοφορίας

Όλα έρχονται να κουμπώσουν σήμερα που αναζητούνται νέα πεδία κερδοφορίας, με την εκπαίδευση – από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια– να τίθεται στην πρώτη γραμμή. Η επίθεση του κεφαλαίου παίρνει διάφορες μορφές, με την επιβολή νέων συστημάτων εκπαίδευσης σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα που δημιουργούν νέα δεδομένα από την τηλεκπαίδευση έως την e-μάθηση.

Οι αντιδράσεις για τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με τα βιβλία είχαν αναδειχθεί ιδιαίτερα από τις αρχές της χρονιάς και με επίκεντρο το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος». Πρόκειται για τον φορέα που συντονίζει την έκδοση και τη διάθεση των σχολικών βιβλίων από το 2012, όταν καταργήθηκε ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ).

Τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από καταγγελίες φάνηκε πιο καθαρά ότι υπάρχουν κυβερνητικά σχέδια απαξίωσης του φορέα και προώθησης επιλογών που θα επηρεάσουν την εκπαιδευτική καθημερινότητα. Τότε έσκασαν και οι παραιτήσεις του προέδρου και μελών του ΔΣ του «Διόφαντου»…

Ένα μονοπώλιο στους ιδιώτες

Το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν οι καταγγελίες ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για να παραδοθεί διευρυμένα το σχολικό βιβλίο στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμη και για την κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων. Μάλιστα, αρχές Ιουνίου 2021 υπήρξαν πληροφορίες ότι στελέχη του ηγετικού επιτελείου του υπουργείου Παιδείας σε συνεννόηση με το Μαξίμου απηύθυναν προσκλήσεις για συζήτηση κατά μόνας σε παράγοντες του εκδοτικού χώρου σχετικά με τα σχολικά βιβλία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλά για «την κατάργηση του μονοπωλίου του ενός και μοναδικού σχολικού εγχειριδίου» και ομνύει στον λεγόμενο ελεύθερο ανταγωνισμό στα σχολικά βιβλία!

Το σημιτικό όραμα της πρώην υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου μπαίνει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που οραματίζεται σχολεία πολλών ταχυτήτων, κάνοντας πολιτικές επιλογές βαθιά ταξικές. Την ίδια ώρα, οι νέες τεχνολογίες βάζουν στο παιχνίδι και το ηλεκτρονικό σχολικό βιβλίο.

Πηγή: Από άρθρα της Παναγιώτας Μπίτσικα στο documentonews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το