Η ασυγκράτητη ακρίβεια με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά στα είδη πρώτης ανάγκης και οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, έχουν προκαλέσει για τη συντριπτική πλειονότητά τους σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης. Τα υποτιθέμενα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, δεν ήταν παρά ένας ακόμη αδίσταχτος εμπαιγμός.
Οι εντολές για διακοπή ρεύματος συνεχίζονται και μάλιστα αυξάνονται καθημερινά. Παρότι η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και η ΔΕΔΔΗΕ αρνούνται να δώσουν επίσημα στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος, αυτό επιβεβαιώνουν οι ουρές έξω από τα καταστήματα των ενεργειακών παρόχων για διακανονισμό των υπέρογκων οφειλών, οι οποίες αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο. Σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, τα αιτήματα διακανονισμών σήμερα ξεπερνούν σίγουρα τις 100.000. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολλοί διακανονισμοί αφορούν προηγούμενη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να μιλάμε πια για οφειλές που συσσωρεύονται η μία πάνω στην άλλη και ζήτημα είναι αν θα μπορούν κάποια στιγμή οι οφειλέτες να τις εξοφλήσουν. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα, το πρώτο 20ήμερο του Απρίλη έχει κοπεί το ρεύμα σε 6.500 νοικοκυριά, όπως επίσης συνεχίζεται η εκτέλεση εντολών διακοπής που φτάνουν τις 26.500. Τα αιτήματα αποκοπής ρεύματος που στέλνουν οι πάροχοι, υπολογίζεται ότι μπορεί πλέον να ξεπερνούν και τα 1.000 ημερησίως. Οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί ρεύματος ανέρχονται πλέον στο 50%, καθώς πολλοί από αυτούς ανέρχονται ως και σε διπλάσιο ύψος από τον μισθό του καταναλωτή που καλείται να τον πληρώσει.
Σήμερα αποτυπώνονται ακόμη πιο τραγικές οι συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και των εταιρειών παροχής της ενέργειας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Ελλάδα πληρώνει σταθερά την ακριβότερη μεγαβατώρα στην Ευρώπη. Η τιμή χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παραμένει πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τις προηγούμενες μέρες «έκλεισε» στα 225 ευρώ/MWh. Κατά τ’ άλλα η κυβέρνηση καμαρώνει ότι με το προηγούμενο πακέτο μέτρων μείωσε στα 0,21 ευρώ την τιμή KWh (είχε ανέλθει τον Φλεβάρη στα 0,23 ευρώ), όταν τον Αύγουστο του 2019 η αντίστοιχη τιμή ήταν 0,0946 ευρώ/KWh. Πρόκειται δηλαδή για 220% αύξηση σε λιγότερο από 2 χρόνια!
Όσο για το περιβόητο μέτρο που εξήγγειλε και αφορά στην αναστολή και όχι βέβαια κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αυτή αναμένεται από 1ης Ιουλίου. Ωστόσο σύμφωνα με παραδοχή κυβερνητικού στελέχους, το μέτρο θα έχει μικρή σημασία, διότι «σε μια ελεύθερη αγορά, ο κάθε πάροχος ρεύματος διατηρεί το δικαίωμα να αναπροσαρμόζει τα τιμολόγιά του». Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και εκ μέρους των επενδυτών του χώρου που όπως αναφέρει σχετική δήλωση: «Η κυβέρνηση καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες μιλώντας για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πολιτικά πιέζεται να την καταργήσει. Ουσιαστικά δεν μπορεί. Όταν η πρώτη ύλη έχει αυξηθεί πέντε φορές, δεν μπορεί να μην αυξηθεί και το τελικό προϊόν. Αν ανασταλεί, απλώς δεν θα γράφει το τιμολόγιο “ρήτρα αναπροσαρμογής” αλλά κάτι άλλο ή θα αυξηθεί η τιμή της κιλοβατώρας». Αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα και αυτόν τον κυβερνητικό εμπαιγμό.
Σε σχέση δε, με τον νέο μηχανισμό που εισάγει η κυβέρνηση και ο οποίος θα ρυθμίζει την αγορά χονδρικής της ενέργειας, αυτός τελικά δεν θα είναι και τόσο νέος, καθώς για τους παρόχους ρεύματος, προβλέπει ότι θα προμηθεύονται την ηλεκτρική ενέργεια στη χρηματιστηριακή τιμή, ό,τι δηλαδή ακριβώς ισχύει και σήμερα. Ενώ σε ό,τι αφορά στην έκτακτη φορολόγηση με 90% των παλαιών υπερκερδών των παραγωγών, που επίσης εξήγγειλε με περισσό κομπασμό ο πρωθυπουργός, με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή, αναμένεται να δούμε σε ποια βάση και με ποιον τρόπο θα εφαρμοσθεί από Σεπτέμβριο…
Με άκρατο κυνισμό και προκλητικότητα ο Μητσοτάκης, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου συσσωρεύονται όλο και περισσότερο λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει, επαναφέρει και στην παρούσα συγκυρία το μότο της ατομικής ευθύνης-ατομικής συμπεριφοράς. Έτσι, όπως προτείνει «με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια…», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το νέο πακέτο μέτρων που θα ακολουθήσει και το οποίο θα περιλαμβάνει, πέρα από το γνωστό πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών (δανεισμό και συνακόλουθη υπερχρέωση των νοικοκυριών για αγορά νέων συσκευών), τις δράσεις περιορισμού της χρήσης κλιματιστικών ή ρύθμισης της θερμοκρασίας, κατά τα πρότυπα της Ιταλίας και Ισπανίας. Ένα σχέδιο που θέτει περιορισμούς στα ανώτερα επίπεδα θέρμανσης τον χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι. Η αποτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης είναι δεδομένη, ειδικά για τα δημόσια κτίρια, παλιά στην πλειονότητά τους και κακοσυντηρημένα, γεγονός που τα καθιστά ούτως ή άλλως ενεργοβόρα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το