Η διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, υπογράμμισε ότι αυτό το θεμελιώδες, ανθρώπινο δικαίωμα πρέπει να προστατεύεται καθημερινά, ειδικά μπροστά στις νέες μορφές ψηφιακού αποκλεισμού.

Ο Οργανισμός για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) στις αρχές Δεκεμβρίου κάλεσε όλα τα κράτη να επικυρώσουν τη Συνθήκη Ενάντια στις Διακρίσεις στην Εκπαίδευση, ένα πολύπλευρο εργαλείο που κλείνει αισίως τα 60 έτη μέσα στο Δεκέμβριο.

Ο διεθνής οργανισμός ζήτησε από όλες τις χώρες να προστατεύσουν «καλύτερα» το θεμελιώδες δικαίωμα στη μάθηση και επισήμανε ότι η πανδημία απειλεί να αφήσει τα πιο ευάλωτα παιδιά χωρίς εκπαίδευση.

Ξεκίνησε, επίσης, μια καμπάνια γνωστοποίησης προκειμένου να διευρύνει την κατανόηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ψηφιακή συμπερίληψη, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η πρόσβαση στη διά βίου μάθηση έχουν γίνει καίριες ανάγκες.

Η Συνθήκη Ενάντια στις Διακρίσεις στην Εκπαίδευση υπογράφηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1960 και έχει επικυρωθεί από 106 χώρες μέχρι σήμερα.

«Όταν επικυρώνουν τη Συνθήκη, οι χώρες εγκαθιδρύουν ή βελτιώνουν το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να φτάσουν τα διεθνή στάνταρτ, να εγγυηθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και να εξουδετερώσουν τις διακρίσεις» τόνισε η διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay.

«Η εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο πρέπει να εγγυώμαστε και να υπερασπίζουμε κάθε μέρα, ειδικά μπροστά στις νέες και σοβαρές μορφές ψηφιακού αποκλεισμού» πρόσθεσε.

Σήμερα, τουλάχιστον 258 εκατομμύρια παιδιά δεν παρακολουθούν το σχολείο και 773 εκατομμύρια ενήλικες εξακολουθούν να είναι αναλφάβητοι παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNESCO.

πηγή: αντιτετράδια της εκπαίδευσης από Telesur

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το