Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ “Αριστοτέλης”

Σχετικά με το ζήτημα της διεκδίκησης των αναδρομικών του 13ου και 14ου μισθού έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:

  1. Η απόφαση του ΣτΕ, μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στη 1/2/2019 για την κατάργηση των Δώρων και του επιδόματος αδείας, θα είναι οριστική και τελεσίδικη και εφόσον κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή αυτών θα αφορά όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους.
  2. Το Στ΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 6/1/2019 έχει κρίνει ήδη αντισυνταγματική την περικοπή των Δώρων και του επιδόματος αδείας.

Μετά και τις τελευταίες γνωμοδοτήσεις των νομικών συμβούλων ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ για τη δικαστική διεκδίκηση του 13ου & 14ου μισθού και τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί θέμα συζήτησης σε πολλά σχολεία, σημειώνουμε ότι η δυνατότητα της άσκησης αγωγής για τη δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών, αποτελεί ατομική απόφαση του κάθε συναδέλφου. Στην περίπτωση αυτή, οι συνάδελφοι θα πρέπει να προχωρήσουν (όχι αργότερα από τα μέσα Φεβρουαρίου) στην κατάθεση της σχετικής αγωγής. Δεν θεωρούμε συνδικαλιστικά δεοντολογικό να επιλέξουμε ή να υποδείξουμε συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία και πολύ περισσότερο να συνεργαστούμε ως συνδικαλιστικό όργανο με κάποιο από αυτά μαζί του για το σύνολο των μελών μας. Κάτι τέτοιο θα άφηνε εκτεθειμένο το σωματείο σε κακόβουλες φήμες και υπόνοιες.

Ταυτόχρονα θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τα εξής:

  1. Η κυβερνητική τακτική της απόδοσης διεκδικήσεων μετά από αποφάσεις δικαστηρίων αποκλειστικά σε όσους/ες δικαιώθηκαν σε αυτά και η άρνηση να τα αποδώσει  στο σύνολο των εργαζομένων όπως όφειλε, αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι. Στην ουσία με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται το συλλογικό κατοχυρωμένο δικαίωμα, από εδώ και πέρα εργαζόμενοι της ίδιας ακριβώς κατηγορίας, θα έχουν άλλα δικαιώματα και απολαβές ανάλογα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων σε ατομικές προσφυγές και με τον τρόπο αυτό εξαφανίζεται σταδιακά το δίχτυ προστασίας των συλλογικών κεκτημένων! Αν η κατοχύρωση κάποιου δικαιώματος απαιτεί από εδώ και πέρα ατομική δικαίωση στα δικαστήρια, τότε οδηγούμαστε στην απόλυτη εργασιακή ζούγκλα. Την ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που «σπρώχνει» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στους δικηγόρους! Φανταστείτε να μην αφορά μόνο τα αναδρομικά αλλά και τον μηνιαίο ή ετήσιο εισόδημα, π.χ. σε κάποιους εργαζόμενους να αποδίδονται από εδώ και πέρα κάθε χρόνο ο 13ος και 14ος μισθός και σε κάποιους όχι, ανάλογα τις δικαστικές αποφάσεις!
  2. Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Είναι απολύτως ταξικά προσανατολισμένη! Μην εκπλαγούμε αν οι δικαστικές αποφάσεις αλλάξουν στο όνομα τους δημοσιονομικού κόστους και των αντοχών της οικονομίας και πλήθος προσφυγών από εδώ και πέρα καταλήξουν αρνητικά! Όπως μην εκπλαγούμε αν η κυβέρνηση βρει ισοδύναμο του κόστους της απόδοσης των αναδρομικών και από τη μια τσέπη μας τα δώσει και από την άλλη τσέπη μας τα πάρει πίσω!

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΤΩΡΑ:

-Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

-Να δώσει εδώ και τώρα πολιτική λύση στο ζήτημα της διεκδίκησης των αναδρομικών δίνοντας τα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με πολιτική απόφαση χωρίς να υποχρεώνει σε δικαστικές προσφυγές.

Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αντιδράσει σε όλες αυτές στις μεθοδεύσεις και να διεκδικήσει δυναμικά το αυτονόητο συλλογικό δικαίωμα απόδοσης αναδρομικά αλλά και μόνιμα από εδώ και πέρα του 13ου και 14ου μισθού! Γι’ αυτό ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ οφείλουν να προχωρήσουν σε μαχητικές κινητοποιήσεις που να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.

 

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

                                   Η πρόεδρος                                      Ο γραμματέας

                     

                                Χαλικιά Τατιάνα                            Σακαρετσάνος Λάμπρος

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το