Μετά την υπογραφή του πρωτόκολλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ,  ξεκινάει στην ελληνική Βουλή η συζήτηση για την κύρωσή του. Στα πλαίσια αυτά ο prologos.gr παρουσιάζει μια συζήτηση με τον ερευνητή του Τμήματος Σύγχρονης Ιστορίας Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Τζορτζ Ένγκελγκαρντ, για τη σημασία της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια. Η συζήτηση αυτή δημοσιεύθηκε στο Sputnik από όπου και την μεταφέρουμε.

Σύμφωνα με τον Τζορτζ Ένγκελγκαρντ, η Δύση ήταν αυτή που κίνησε την όλη διαδικασία όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών και την επικείμενη ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι Βρυξέλλες θέλουν να εμποδίσουν την επίδραση της Ρωσίας στα Βαλκάνια και αυτός είναι ο λόγος που «σύρονται» στο ΝΑΤΟ οι μικρότερες χώρες της περιοχής.

«Μετά την “απορρόφηση” της πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο ότι η πίεση στη Σερβία και στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα ενισχυθεί, προκειμένου να τις σύρουν στη συμμαχία», παρατηρεί ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Η Σερβία, επίσημα, ακολουθεί μια πολιτική ουδετερότητας και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας εμποδίζει επίσης την είσοδο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στη συμμαχία, κάτι για το οποίο αντιδρούν οι Βόσνιοι και οι Κροάτες. Η πίεση σε αυτές τις δύο περιοχές θα αυξηθεί».

«Το ΝΑΤΟ επιλύει ένα μεγάλο στρατηγικό θέμα», τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας: «”Καθαρίζει” τις τελευταίες περιοχές εκτός της συμμαχίας στη νότια Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες, αυτές οι περιοχές θεωρούνται ως μια πιθανή ευκαιρία, προκειμένου η Ρωσία να ασκήσει επιρροή στα Βαλκάνια. Για να το αποφύγουν αυτό, συστηματικά, ο ένας μετά τον άλλον, θέτουν αυτές τις μικρές χώρες κάτω από τον στρατιωτικό τους έλεγχο. Πρώτη χώρα στη γραμμή ήταν το Μοντενέγκρο, τώρα η πΓΔΜ και με τη σειρά τους η Σερβία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το