Οι φοιτητικές εκλογές και η ΕΦΕΕ

Στις 10 Μάη θα διεξαχθούν φέτος οι εκλογές σε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους. Η πραγματοποίησή τους λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές δίνουν σε αυτές τις φοιτητικές εκλογές έναν χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής μάχης της νεολαίας, με όλες τις δυνάμεις να προσδίδουν σ’ αυτές έναν πρώτο δείκτη για τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μάη. Η ίδια η ανακήρυξη των φοιτητικών εκλογών από το λεγόμενο «διαπαραταξιακό όργανο» αναδεικνύει από μόνη της τη σημασία του «κενού» της ΕΦΕΕ, του τριτοβάθμιου δηλαδή οργάνου του φοιτητικού κινήματος, που -με ευθύνη όλων των κυρίαρχων δυνάμεων- έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και πάνω από 28 χρόνια! Η ξεχωριστή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών από κάθε παράταξη και τα περσινά εκφυλιστικά φαινόμενα με τη ΔΑΠ και την ΠΚΣ να αυτοανακηρύσσονται «πρώτες», αναγνωρίζοντας η καθεμία αποτελέσματα όχι από το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων είναι αποτέλεσμα ακριβώς της έλλειψης της ΕΦΕΕ.

Η Φοιτητική Πορεία θα δώσει τη μάχη των φοιτητικών εκλογών στους συλλόγους που παρεμβαίνει, αναδεικνύοντας πρώτα απ’ όλα την αναγκαιότητα της πάλης για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ σε αγωνιστική κατεύθυνση, για το συντονισμό όλων των φοιτητικών συλλόγων σε πανελλαδική βάση, ενάντια στη διάλυση και τον κατακερματισμό. Η υπόθεση της αγωνιστικής ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος και της ανασυγκρότησης των οργάνων του δεν αφορά μία ή περισσότερες παρατάξεις που θα «αποφασίσουν» την ανασύσταση της ΕΦΕΕ σε διαπαραταξιακές μαζώξεις ή σε «πανελλαδικές συναντήσεις» των μελών και των φίλων τους, έξω από κάθε συλλογική και δημοκρατική διαδικασία. Η υπόθεση αυτή αφορά στο σύνολο των φοιτητών, που μέσα από την ενεργητική τους συμμετοχή στους συλλόγους τους, θα ξαναθέσουν το ζήτημα αυτό στην προμετωπίδα της πάλης τους, όπως τονίζει η Φοιτητική Πορεία τα τελευταία πολλά χρόνια.

Οι αγώνες των φοιτητών ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους

Η Φοιτητική Πορεία θα δώσει τη μάχη των φοιτητικών εκλογών αναδεικνύοντας όλους τους αγώνες -μικρούς και μεγάλους- που έδωσε την τελευταία περίοδο το φοιτητικό κίνημα. Τους αγώνες ενάντια στους αντιεκπαιδετυτικούς νόμους Κεραμέως -κομμάτι της συνολικότερης πολιτικής διάλυσης της δημόσιας-δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενάντια στις διαγραφές φοιτητών και τα «συμβούλια ιδρύματος», δηλαδή τους ιδιώτες που θα διορίζει το υπουργείο Παιδείας και θα διοικούν τα πανεπιστήμια. Ενάντια στα «ενιαία ψηφοδέλτια» και την κυβερνητική προσπάθεια ελέγχου και διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων. Ενάντια στην εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις επιχειρήσεις. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση. Ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τους ταξικούς φραγμούς, την υποχρηματοδότηση, τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων και τη μείωση εισακτέων.

Ενάντια στην κρατική καταστολή και τρομοκρατία

Η Φοιτητική Πορεία θα δώσει τη μάχη των φοιτητικών εκλογών αναδεικνύοντας την πάλη των φοιτητών ενάντια στην προσπάθεια εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Και ήταν αυτή η πάλη που έχει αποτρέψει μέχρι σήμερα τη συγκρότηση και λειτουργία των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Ήταν αυτή η πάλη που αποτέλεσε κομμάτι του συνολικότερου αγώνα του φοιτητικού κινήματος ενάντια στην πολιτική της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, ενάντια στην προσπάθεια εκφοβισμού των φοιτητών. Η κατάργηση του ασύλου, η παρουσία των ΜΑΤ στις σχολές, το άγριο χτύπημα των φοιτητικών κινητοποιήσεων συνδέονται με την επιχείρηση διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων, για να μην μπορούν οι φοιτητές να συζητούν και να αποφασίζουν δημοκρατικά και ελεύθερα, μέσα από τους φοιτητικούς τους συλλόγους και τα όργανά τους.

ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-Δίκτυο σταθερά στο πλευρό της κυβερνητικής πολιτικής

Η Φοιτητική Πορεία θα δώσει τη μάχη των φοιτητικών εκλογών κόντρα στον υπονομευτικό ρόλο των δυνάμεων της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και του Δικτύου, που όλη αυτήν τη χρονιά στάθηκαν απέναντι σε κάθε προσπάθεια αγωνιστικής ανάτασης του φοιτητικού κινήματος, στη διεξαγωγή συνελεύσεων, κινητοποιήσεων και ευρύτερων αγωνιστικών διεργασιών στο φοιτητικό κίνημα. Όπου συμμετείχαν, το έκαναν για να υπονομεύσουν τους αγώνες και να τους στρέψουν σε ανώδυνα μονοπάτια. Που στηρίζουν κάθε πτυχή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και βαφτίζουν το φοιτητικό κίνημα «μειοψηφίες», μαζί με τα κυρίαρχα αντιδραστικά ΜΜΕ, τις διοικήσεις των πανεπιστημίων και τα κυβερνητικά παπαγαλάκια μέσα κι έξω απ’ τις σχολές. Που ακόμη και μπροστά στις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, δε δίστασαν να σταθούν για μια ακόμη φορά στην αντίπερα όχθη της συσσωρευμένης λαϊκής και νεολαιίστικης οργής και αγανάκτησης.

ΠΚΣ-ΕΑΑΚ διασπούν και υπονομεύουν τους αγώνες

Η Φοιτητική Πορεία θα δώσει τη μάχη των φοιτητικών εκλογών διατρανώνοντας την πίστη της στο δίκιο των μαζικών, ενωτικών και ανυποχώρητων φοιτητικών αγώνων. Ενάντια στην πολιτική της ηττοπάθειας, της διάσπασης και του κατακερματισμού του φοιτητόκοσμου, όπως αυτή που πρόβαλλαν οι δυνάμεις της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ. Με την ψήφιση πολυσέλιδων διασπαστικών «πλαισίων» στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων, στα οποία τσουβαλιάζονταν πολιτικές αναλύσεις, αιτήματα και μορφές πάλης, διαιρώντας τους φοιτητές και μετατρέποντάς τους όχι σε συμμέτοχους στους αγώνες, αλλά σε ψηφοφόρους της μιας ή της άλλης πολιτικής δύναμης, του ενός ή του άλλου «κινηματικού σχεδιασμού». Με τη διεξαγωγή ξεχωριστών συγκεντρώσεων, σε άλλη μέρα, ώρα και μέρος. Με την προβολή ρεφορμιστικών αιτημάτων, όπως οι «κρατικοποιήσεις» ή το αίτημα «Κάτω η κυβέρνηση», που αποπροσανατολίζουν τους φοιτητές από τα αγωνιστικά αιτήματα πάλης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στρέφουν τους φοιτητές σε αναζήτηση «διαχειριστή» της ίδιας αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Με τις τυχοδιωκτικές ενέργειες τυφλής σύγκρουσης με τις δυνάμεις καταστολής στις πλάτες του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος, που ανοίγουν τον δρόμο στη δράση των ομάδων του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου και δίνουν άλλοθι και πρόσχημα στην κρατική καταστολή και την κυβερνητική προπαγάνδα για να λοιδορεί τους φοιτητικούς αγώνες. Με την καλλιέργεια αυταπατών για το ρόλο των πρυτανικών αρχών και των διοικήσεων των σχολών, που δεν αποτελούν παρά το μακρύ μόνο χέρι, τον τελευταίο «τροχό της αμάξης» στην αλυσίδα εφαρμογής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Με τις φαντεζί και εντυπωσιοθηρικές πρακτικές, που απομακρύνουν τους φοιτητές από τους αγώνες, να κρύβουν την πραγματικά συμβιβαστική τους πολιτική, τη συμμαχία τους με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα όπως το ΜέΡΑ25.

Το αγωνιστικό μήνυμα της Φοιτητικής Πορείας

Η Φοιτητική Πορεία θα δώσει τη μάχη των φοιτητικών εκλογών με θάρρος και αισιοδοξία, επιχειρώντας να συνδεθεί όσο πιο πλατιά μπορεί με νέους φίλους και συναγωνιστές στις σχολές που παρεμβαίνει. Συγκροτώντας πλατιά αγωνιστικά ψηφοδέλτια στους συλλόγους που κατεβαίνει. Με πίστη στο δίκιο της υπόθεσης της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Για φοιτητικούς συλλόγους μαζικούς, δραστήριους και αγωνιστικούς, για δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες. Για φοιτητικούς αγώνες ενωτικούς και ανυποχώρητους. Για την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ σε αγωνιστική κατεύθυνση. Για φοιτητικό κίνημα μαχητική προφυλακή στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού. Για να φύγουν από τη χώρα μας οι αμερικανατοϊκές βάσεις, για να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, βασικούς υπαίτιους για την κατάσταση που βιώνει ο λαός και η νεολαία. Για μια πραγματικά λαϊκή και δημοκρατική παιδεία σε μια ελεύθερη, δημοκρατική, ανεξάρτητη και σοσιαλιστική Ελλάδα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το