Στα χνάρια του βρετανικού μοντέλου φαίνεται να βαδίζει το σύστημα ασφαλείας στα σχολεία στην Κύπρο. Μετά και το περιστατικό της απαγωγής των δύο ανήλικων μαθητών από σχολείο της Λάρνακας το οποίο ταρακούνησε την κυπριακή κοινωνία οι αρμόδιοι φορείς συναντήθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Υπουργείο Παιδείας για να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις για την αναβάθμιση της ασφάλειας του δημοσίου σχολείου. Πέντε συνολικά είναι τα μέτρα τα οποία αποφάσισε να λάβει το Υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τις σχολικές εφορείες και τους οργανωμένους γονείς, και τα οποία ανακοινώθηκαν διά του Προϊσταμένου του Τμήματος Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας, Ηλία Μαρκάτζιη και που παραπέμπουν στο παράδειγμα της Βρετανίας.

Το Βρετανικό μοντέλο

Η επιλογή των άμεσων μέτρων που θέλει να θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Παιδείας ούτως ώστε να αναβαθμιστεί το σύστημα ασφαλείας στα σχολεία δεν είναι διόλου τυχαία. Ανάλογα μέτρα φαίνεται πως εφαρμόζονται στα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας εδώ και αρκετά χρόνια.

Στη περίπτωση της οποίας η ασφάλεια και η υγεία στα σχολεία είναι ευθύνη των τοπικών εκπαιδευτικών επιτροπών και γίνεται υπό την επίβλεψη της μητροπολιτικής αστυνομίας. Στα βρετανικά σχολεία είναι διαδεδομένη η χρήση κλειστού κυκλώματος με κάμερες, υψηλών σιδερόφρακτών αλλά και ιδιωτικής φρουράς. Μάλιστα, σχετικό έγγραφο της μητροπολιτικής αστυνομίας του Μάντσεστερ το οποίο κατέχει η «Κ» καλεί τις τοπικές αρχές να συμπληρώσουν μια λίστα με πέραν των πενήντα σημείων αναφοράς που αφορά εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καταγράφοντας κάθε χρόνο τις βελτιώσεις που γίνονται.

Τα νέα μέτρα ασφαλείας

Στην περίπτωση της Κύπρου το πρώτο μέτρο που αναμένεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή είναι αυτό των ψηλών περιφράξεων στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Όπως ανέφερε τις περασμένες ημέρες ο πρόεδρος των σχολικών εφορειών Ντίνος Έλληνας, έχει ήδη ζητηθεί από τις σχολικές εφορείες ανά επαρχία να τους αποστείλουν αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των περιφράξεων που πλαισιώνουν τα σχολεία προκειμένου να εξεταστούν και να προχωρήσουν σε αναβάθμιση τους.

Το δεύτερο μέτρο που θα μπει σε εφαρμογή είναι αυτό της εισαγωγής θυροτηλέφωνων στις εισόδους όλων των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων προκειμένου να γίνεται έλεγχος ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στην κάθε σχολική μονάδα.

Ως τρίτο μέτρο, θα τοποθετηθούν φύλακες στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία από τις 7:00 π.μ. μέχρι τις 8:00 π.μ. ώστε να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών πριν κτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Επιπρόσθετα το Υπουργείο Παιδείας θα διεξάγει επιμορφωτικές συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς ούτως ώστε να είναι έτοιμοι να ενδυναμώσουν τα παιδιά και να τα βάλουν στη διαδικασία να είναι υποψιασμένα σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπα με περιστατικά ανάλογα της πρόσφατης απαγωγής των δύο μαθητών. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε έκδοση κάρτας για τους κηδεμόνες των μαθητών την οποία θα επιδεικνύουν σε περίπτωση που θέλουν για οποιοδήποτε λόγο να παραλάβουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των μαθημάτων.

Να σημειωθεί πως οι εν λόγω εισηγήσεις αναμένεται να τεθούν για συζήτηση ενώπιον της επιτροπής παιδείας την ερχόμενη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το