Το 1967, το περιοδικό «Ramparts» δημοσίευσε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών χρηματοδοτούσε μυστικά και διαχειριζόταν ένα ευρύ φάσμα ομάδων πολιτών με σκοπό την αντιμετώπιση της κομμουνιστικής επιρροής σε όλο τον κόσμο.

Ο αξιωματούχος της CIA Frank Wisner χαρακτήρισε την επιχείρηση «mighty Wurlitzer«, με την οποία θα μπορούσε να παίξει οποιοδήποτε προπαγανδιστικό τόνο.

Το σημερινό άσμα του ‘mighty Wurlitzer’ παίζεται ταυτόχρονα από όλα τα μεγάλα μέσα:

Από την έκδοση του BBC:

Μια Κινέζα πολίτης δημοσιογράφος που κάλυψε το ξέσπασμα του κορονοϊού της Wuhan φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια.

Η Zhang Zhan κρίθηκε ένοχος για «πρόκληση έντασης και έγερση προβλημάτων», μια συχνή κατηγορία εναντίον ακτιβιστών.

Η 37χρονη πρώην δικηγόρος κρατήθηκε το Μάη και βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και αρκετούς μήνες. Οι δικηγόροι της λένε ότι είναι σε κακή υγεία.

Η κ. Zhang είναι μία από τους πολλούς πολίτες δημοσιογράφους που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα για μετάδοση ρεπορτάζ για την Wuhan.

Σε μια συνέντευξη σε βίντεο με έναν ανεξάρτητο κινηματογραφιστή πριν τη σύλληψή της, η κ. Zhang είπε ότι αποφάσισε να ταξιδέψει στην Wuhan τον Φεβρουάριο, αφού διάβασε μια διαδικτυακή δημοσίευση από έναν κάτοικο σχετικά με τη ζωή στην πόλη κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος.

Μόλις έφτασε εκεί, άρχισε να καταγράφει ό,τι είδε στους δρόμους και τα νοσοκομεία, παρά τις απειλές των αρχών, και τα ρεπορτάζ της κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ομάδα Δίκτυο Κινέζων Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι αναφορές της κάλυπταν επίσης την κράτηση άλλων ανεξάρτητων δημοσιογράφων και την παρενόχληση οικογενειών θυμάτων που ζητούσαν λογοδοσία.

«Ίσως έχω ένα ατίθασο πνεύμα… Απλά καταγράφω την αλήθεια. Γιατί δεν μπορώ να δείξω την αλήθεια;» είπε σε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που έλαβε το BBC.

«Δεν θα σταματήσω αυτό που κάνω επειδή αυτή η χώρα δεν μπορεί να οπισθοδρομήσει».

Το «Δίκτυο Κινέζων Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»(CHRD) φαίνεται να είναι η πηγή πολλών από αυτές τις αναφορές. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Η σελίδα «Πληροφορίες» της ιστοσελίδας του CHRD δεν αποκαλύπτει τα άτομα που βρίσκονται πίσω από τον οργανισμό ούτε το ποιος τον χρηματοδοτεί.

Πριν από δύο χρόνια, μια έκθεση του Grayzone ασχολήθηκε βαθύτερα με την οργάνωση:

Το Reuters και άλλα δυτικά μέσα έχουν προσπαθήσει να καλύψουν τα κενά που άφησε ο McDougall, αναφερόμενοι σε ρεπορτάζ που έγιναν από την αποκαλούμενη «ακτιβιστική ομάδα» του Δικτύου Κινέζων Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CHRD).
Αυτό που ξεχνούν να αναφέρουν είναι ότι αυτός ο οργανισμός έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον και χρηματοδοτείται από το σκέλος αλλαγής καθεστώτος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το CHRD εργάζεται full-time κατά της κινεζικής κυβέρνησης και έχει περάσει χρόνια πραγματοποιώντας εκστρατείες εξ ονόματος ακροδεξιών αντιπολιτευόμενων φιγούρων.

Το CHRD έχει χρησιμοποιήσει τη γενναιόδωρη χρηματοδότησή του για να παρέχει επιχορηγήσεις σε αντιπολιτευόμενους ακτιβιστές εντός της Κίνας, χρηματοδοτώντας δεκάδες προγράμματα στη χώρα.

Στις φορολογικές δηλώσεις του, το CHRD αναφέρει ως διεύθυνση αυτή του γραφείου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Ουάσιγκτον(HRW).  Το HRW έχει επικριθεί εδώ και καιρό για την συνεργασία του με την αμερικανική κυβέρνηση και την υπερβολικά δυσανάλογη εστίασή του στους καθορισμένους εχθρούς της Ουάσιγκτον όπως η Κίνα, η Βενεζουέλα , η Συρία και η Ρωσία.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν απάντησε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από το Grayzone που ρωτούσε για τη σχέση της με την CHRD.

Ο υπεραμειβόμενος μόνιμος ηγέτης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι φυσικά μέρος του «mighty Wurlitzer»:

Το χρηματοδοτούμενο από την αμερικάνικη κυβέρνηση CHRD αναφέρει την Zhang Zhan στη σελίδα του ‘Υπερασπιστές των Δικαιωμάτων’. Το πορτρέτο της περιλαμβάνει μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:

Μια πρώην δικηγόρος, η Zhang Zhan, γεννημένη τη δεκαετία του 1980, δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό μιλώντας ανοικτά για την πολιτική και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Έχει επανειλημμένα παρενοχληθεί και απειλείται από τις αρχές. Το 2019, μίλησε για τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ δημοσιεύοντας σχόλια, γράφοντας άρθρα και κρατώντας πλακάτ για να υποστηρίξει τους διαδηλωτές. Τον Σεπτέμβριο του 2019, κλήθηκε από την αστυνομία της Σαγκάης και αργότερα τέθηκε υπό ποινική κράτηση και συνελήφθη με την υποψία ότι «προκαλούσε διαμάχες» για την υποστήριξή της προς το Χονγκ Κονγκ. Η αστυνομία την απελευθέρωσε στις 26 Νοεμβρίου 2019.


Η Zhang Zhan είχε ταξιδέψει στΗΝ Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας COVID-19, στις αρχές Φεβρουαρίου. Ανέφερε πολυάριθμες ιστορίες, όπως κρατήσεις άλλων ανεξάρτητων δημοσιογράφων και παρενόχληση οικογενειών θυμάτων που αναζητούν λογοδοσία μέσω των λογαριασμών της στο Wechat, το Twitter και το YouTube.
Η εισαγγελική αρχή του Pudong άσκησε δίωξη κατά της Zhang Zhan στις 15 Σεπτεμβρίου και μετέφερε την υπόθεσή της στο Νέο Περιφερειακό Δικαστήριο του Pudong. Το κατηγορητήριο κατηγόρησε την Zhang Zhan ότι ταξίδεψε στη Wuhan στις 3 Φεβρουαρίου του 2020 και ότι «έστειλε πολλές ψευδείς πληροφορίες» στο WeChat, στο Twitter και στο YouTube και «αποδέχθηκε συνεντεύξεις με τα υπερπόντια ΜΜΕ Radio Free Asia και Epoch Times και υποδαύλισε εντάσεις κατά την επιδημία του Wuhan.»

(Σημείωση: Δεν βρήκα καμία ένδειξη γιατί η Zhang Zhan αποκαλείται «πρώην δικηγόρος». Την απέβαλαν; Γιατί;)

Η ChinaAid,  μια αντι-κινεζική ευαγγελική ομάδα πίεσης, η οποία επίσης χρηματοδοτείται και δέχεται τιμές  από το Εθνικό Ταμείο για τη Δημοκρατία(NED) της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αναγνωρίζει την Zhang Zhan ως «χριστιανή δικηγόρο».  Αυτό είναι ενδιαφέρον, διότι οι κινεζικές αρχές ανησυχούν για τις υπόγειες ευαγγελικές ομάδες που χρηματοδοτήθηκαν από τις ΗΠΑ και οι οποίες αψηφούν την απαίτηση να εγγραφούν ως κοινωνικές οργανώσεις.

Το ChinaChange, που είναι άλλη ένα παράρτημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουάσιγκτον, σημείωσε επίσης την Zhang Zhan:

Η Zhang Zhan (张 展), δικηγόρος που ασκούσε τη δικηγορία στη Σαγκάη, μετέβη στο Wuhan στις αρχές Φεβρουαρίου, αποφασισμένη να καλύψειτο ξέσπασμα του κορονοϊού στην πόλη, η οποία ήταν το επίκεντρο αυτού που σύντομα θα γινόταν πανδημία σε όλο τον κόσμο. Στους τρεις μήνες που έμεινε στην πόλη, έκανε 122 δημοσιεύσεις στο YouTube . Δεν ήταν σύμπτωση το γεγονός ότι η πρώτη της δημοσίευση ήταν «Η απαίτηση μου για το Δικαίωμα της Ελευθερίας του Λόγου.» Η Zhang Zhan συνελήφθη τον Μάιο, ότan επέστρεψε στη Σαγκάη, κατηγορήθηκε το Σεπτέμβριο για «εντάσεις και πρόκληση προβλημάτων», η γενική κατηγορία της Κίνας για καταστολή της διαφωνίας. Δικάζεται τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου στη Σαγκάη.

Η Wuhan, όπου εκδηλώθηκε το πρώτο μεγάλο ξέσπασμα του Covid-19, τέθηκε υπό καθολική καραντίνα στις 23 Ιανουαρίου. Αναρωτιέται κανείς γιατί μια «πρώην δικηγόρος» και μια «πολίτης δημοσιογράφος» θα πήγαινε εκεί παρά τις επίσημες εντολές για να μην εισέλθει ή να εγκαταλείψει κανείς την πόλη.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου από τους Epoch Times, μια δεξια εφημερίδα με έδρα τις Η.Π.Α. που σχετίζεται με την αντι-κινεζική αίρεση Falun Gong, δίνει μια υπόδειξη:

Αντικαθεστωτικοί διαμαρτύρονται για τη «μεταχείριση σαν τα ζώα» των κινέζων πολιτών

Η Zhang Zhan, γυναίκα αντικαθεστωτικός που ζει στη Σαγκάη, έθεσε τον εαυτό της σε κίνδυνο για να πάει στο Wuhan μετά το κλείδωμα της πόλης. Το σχέδιό της ήταν να διερευνήσει και να μεταδώσει την τοπική κατάσταση ως πολίτης-δημοσιογράφος. Είναι εξοργισμένη που η κινεζική κυβέρνηση στερεί ανεπανόρθωτα τα βασικά δικαιώματα και την ελευθερία των κατοίκων του Wuhan στο όνομα του ελέγχου της επιδημίας.

Στο βίντεο, η Zhang Zhan στέκεται σε ένα ελαφρύ εμπόδιο κυκλοφορίας που εμποδίζει την πρόσβαση σε ένα οικιστικό συγκρότημα σε καραντίνα. Φωνάζει με μια μελοδραματική φωνή στους φρουρούς με τα λευκά και τους περαστικούς. Οι Epoch Times μετέφρασαν το διάλογο:

Γυναίκα:
Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω,
Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίζει τους πολίτες σαν ζώα;
Τους κλειδώνετε όταν το καθεστώς το διατάζει,
Στείλτε τους να δουλέψουν, χρειάζονται να δουλέψουν.
Δεν τους μεταχειρίζεστε όπως τα βοοειδή και τα άλογα;
Όταν τα ζώα πρέπει να βόσκουν, τα βγάζετε έξω
Και τους πατε πίσω όταν τελειώσουν το φαγητό.
Είναι αλήθεια αυτό;
Και αν δεν υπακούσουν, μήπως να τους μαστιγώσετε;
Έτσι πρέπει να είναι;
Είναι δικαιολογημένο να συμπεριφερόμαστε έτσι στους πολίτες;

Άντρας: Τι κάνεις;

Γυναίκα: Θέλω να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου κατά της κυβέρνησης, την έντονη διαμαρτυρία.


Λίγο πριν ο άντρας ρωτήσει την Ζανγκ Ζάν τι έκανε είχε ρίξει κάτω το εμπόδιο.

Η διεξαγωγή φιλελεύθερων παραληρημάτων κατά των μέτρων πανδημίας και η ανατροπή του φραγμού της καραντίνας, ενώ γίνεται βιντεοσκόπηση για αντι-κινεζικά μέσα ενημέρωσης είναι πιθανώς «δημοσιογραφία των πολιτών».

Η Γουχάν είχε νικήσει σύντομα την πανδημία. Αλλά μερικές νέες μολύνσεις στις αρχές Μαΐου σήμαναν και πάλι συναγερμό. Το χρηματοδοτούμενο από την αμερικάνικη κυβέρνηση Radio Free Asia ανέφερε τα εξής:

Η Wuhan κλειδώνει τα οικιστικα συγκροτήματα εν μέσω της μαζικής διενέργειας τεστ σε ολόκληρη την πόλη

Το Wuhan, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός που προκαλεί το COVID-19, βρίσκεται επίσης στη διαδικασία εφαρμογής μιας καθολικής εντολές για τη διενέργεια δωρεαν δοκιμών νουκλεϊκού οξέος σε ολόκληρο τον πληθυσμό των έντεκα εκατομμυρίων.
Η πολίτης δημοσιογράφος Ζανγκ Ζάν, που βρίσκεται στο Wuhan, ανέφερε ότι έξι νέα κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί στο οικιστικό συγκρότημα Sanmin της πόλης, το οποίο στεγάζει περίπου 5.000 άτομα.

«Πήγα εκεί για να μάθω περισσότερα για την κατάσταση, ωστόσο τέθηκε σε καραντίνα», δήλωσε η Ζανγκ στο RFA την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι τα τοπικά ειδησεογραφικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι έχουν επιβεβαιωθεί έξι νέες υποθέσεις, με 180 επαφές να βρίσκονται τώρα σε απομόνωση.

«Υπάρχει αστυνομία έξω στο δρόμο που φρουρεί τώρα το μέρος, και δεν επιτρέπεται να περάσουν οχήματα», δήλωσε ο Ζανγκ. «Ρώτησα έναν γειτονικό κάτοικο πόσοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν σε ασθενοφόρα, και μου είπε ότι 180 άνθρωποι απομακρύνθηκαν για απομόνωση».

Οι κάτοικοι της Sanmin που έχουν απομονωθεί έξω από το συγκρότημα όταν επιβλήθηκε αποκλεισμός δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν.

Παρόμοιο κλείδωμα επιβλήθηκε στο οικιστικό συγκρότημα Sanyanqiao, επίσης στη Wuhan, ανέφερε η Ζανγκ.

«Τα εμπόδια έχουν τεθεί πίσω και το μέρος είναι σε αποκλεισμό», δήλωσε η Ζανγκ. «Υπάρχει επίσης μια διαδικτυακή ανακοίνωση που αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται στους οδηγούς να εισέρχονται σε συγκεκριμένα κτιριακά συγκροτήματα».

«Υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της επιδημίας στη Wuhan».

Δεν υπήρξε αναβίωση του Covid-19 στη Wuhan. Μόνο μερικά, κυρίως ασυμπτωματικά περιστατικά βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των τεστ σε ολόκληρη την πόλη.

Λίγο μετά το «ρεπορτάζ» της για το Radio Free Asia, η Zhang Zhan συνελήφθη. Καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που έμπλεξε, δεν έλαβε καμία επιείκεια.

Η Κίνα κατάφερε να διαχειριστεί την πανδημία Covid-19. Κατέστειλε ψευδείς αναφορές. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αυτό πρέπει να κάνει κάθε κυβέρνηση. Μια πρόσφατη πρόσκληση για δράση της ΠΟΥ εξηγεί γιατί:

Ως infodemic ορίζεται ως ένα τσουνάμι πληροφοριών—μερικές ακριβείς, άλλες όχι—που εξαπλώνεται παράλληλα με μια επιδημία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί ανάλογα, το infodemic μπορεί να έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πληθυσμών και στην ανταπόκριση στη δημόσια υγεία υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην επιστήμη και τις παρεμβάσεις. Διαπιστώνουμε επίσης ότι το infodemic εμποδίζει τη συνοχή των κοινωνιών αυξάνοντας τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες, το στίγμα, τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και το ρήγμα μεταξύ των γενεών.

Όπως περιγράφεται στο ψήφισμα για το COVID-19 που εγκρίθηκε ομόφωνα στην 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και στη δήλωση των υπουργών Υγείας της G20 στη σύνοδο κορυφής της Ριάντ, πρέπει να παράσχουμε στους πληθυσμούς αξιόπιστες και ολοκληρωμένες πληροφορίες για το COVID-19 και να λάβουμε μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.
Η απάντηση στο infodemic απαιτεί την υποστήριξη, την ανάπτυξη και την εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων που εξοπλίζουν τα άτομα και τις κοινότητές τους με τις γνώσεις και τα εργαλεία για την προώθηση ακριβών πληροφοριών για την υγεία (upstream) και την άμβλυνση της βλάβης που προκαλεί η παραπληροφόρηση και η παραπληροφόρηση (downstream).

Η Zhang Zhan έβαλε τα δυνατά της για να θρέψει το infodemic με φήμες και ψεύτικη οργή. Η κινεζική κυβέρνηση έλαβε τα κατάλληλα μέτρα κατά της «ανυπότακτης ψυχής». Έλαβε επίσης τα κατάλληλα μέτρα για να νικήσει πλήρως την πανδημία.

Ωστόσο, το άβατο της CIA για τις αντικοινωνικές οργανώσεις «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον διαφωνεί με αυτά τα μέτρα και ζηλεύει την επιτυχία της Κίνας.

Έτσι, ο «Mighty Wurlitzer» ενεργοποιείται και τα «δυτικά» μέσα ενημέρωσης ακολουθούν πιστά το παράδειγμά του θρηνώντας για τη μοίρα ενός προβοκάτορα «πολίτη δημοσιογράφου» στην Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ποινικοποιήσει την ερευνητική δημοσιογραφία με το συνεχιζόμενο βασανισμό του Τζούλιαν Ασάνζ και έχει συλλάβει περισσότερους από 100 δημοσιογράφους φέτος.

πηγή: guernicaeu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το