Με την ολοκλήρωση των αστικών επαναστάσεων τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη  η Βασιλεία  παρέμεινε σε πολλές  χώρες όχι μόνο σαν σύμβολο «εθνικής ενότητας» των πολιτικά καθυστερημένων λαϊκών στρωμάτων αλλά και μετατράπηκε σε τμήμα της κυρίαρχης οικονομικής ολιγαρχίας με εξουσίες και προνόμια.

Από τις δέκα βασιλικές οικογένειες που υπάρχουν στην Ευρώπη, οι εννέα συνεχίζουν να λαμβάνουν χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών τους -παρά τις οικογενειακές επενδύσεις – με εξαίρεση το Λιχτενστάιν. Το ποσό που λαμβάνει η κάθε οικογένεια εξαρτάται από τους νόμους της χώρας και την παράδοση.

Κάποιες χώρες δίνουν πολλά χρήματα απευθείας από τον προϋπολογισμό τους, ενώ άλλες χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Τα θεσμικά οικονομικά τους συνοψίζονται ως εξής:

Ηνωμένο Βασίλειο
Η βρετανική βασιλική οικογένεια είναι μεταξύ των μεγαλύτερων και πλουσιότερων της Ευρώπης. Όσον αφορά στις δραστηριότητες της οικογένειας, αυτές χρηματοδοτούνται από το Ταμείο του Ηγεμόνα, που ανέρχονται σε 82,2 εκατ. στερλίνες, σύμφωνα με τη μέτρηση του 2018-19.
Μονακό
Η βασιλική οικογένεια  έλαβε το 2020  54,4 εκατ. δολάρια, τα 14,6 εκ των οποίων πήγαν στον Αλβέρτο.
Ολλανδία
Η Ολλανδική βασιλική οικογένεια έλαβε για το 2020 το ποσό των 44,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,9 εκατ. πήγαν απευθείας στο Βασιλιά.
Νορβηγία
Η  βασιλική οικογένεια έλαβε 48,7 εκατ. δολάρια ως χρηματοδότηση.
Βέλγιο
Η  βασιλική οικογένεια έλαβε το 2018 14,6 εκατ. δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τα 12,9 εκατ. εξ αυτών να πηγαίνουν για τα επίσημα καθήκοντα του Βασιλιά . Επιπλέον, ο Βασιλιάς, οι γονείς του και τα αδέρφια του, λαμβάνουν ετήσιο μισθό περί των 350.000 δολαρίων. Ο πρώην Βασιλιάς, λαμβάνει σύνταξη 1 εκατ. δολαρίων το χρόνο.
Δανία
Η βασιλική οικογένεια της Δανίας, έλαβε το 2018 χρηματοδότηση 12,2 εκατ. Δολαρίων (κατά τ΄ άλλα βολτάρουν με ποδήλατο).
Λουξεμβούργο
Η βασιλική οικογένεια λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση που το 2019 έφτασε τα 11,8 εκατ. δολάρια για όλα τα διοικητικά κόστη, ο Μεγάλος….. Δούκας έλαβε επιπλέον 312.000 δολάρια.
Σουηδία
Η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας  έλαβε 7,5 εκατ. δολάρια το 2019 για να καλυφτεί το κόστος των επίσημων καθηκόντων του Βασιλιά.
Ισπανία
Η  Βασιλική οικογένεια, λαμβάνει από τον προϋπολογισμό το ποσό των 7,9 εκατ. ευρώ ετησίως.
Λιχτενστάιν
Στο Λιχτενστάιν είναι η μόνη βασιλική οικογένεια της Ευρώπης που δε λαμβάνει κρατική επιχορήγηση. Ωστόσο, είναι μία από τις πλουσιότερες οικογένειες, με τεράστια ακίνητη περιουσία, αλλά και με μία τράπεζα. Σε αντίθεση με άλλες βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, έχουν πολιτικό ρόλο, μπορούν να προτείνουν νόμους, να δίνουν χάρες και να διορίζουν δικαστές, όμως υπόκεινται και στο ενδεχόμενο μίας πρότασης μομφής.

Γιάννης Μακρίδης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το