Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χθες στην Κολομβία για την πλήρωση 108 εδρών στη Γερουσία και 187 της Κάτω Βουλής, καθώς και για τη συμμετοχή σε μία από τις τρεις προκριματικές εκλογές για τους προεδρικούς υποψηφίους ενόψει της ψηφοφορίας τον Μάιο για τον νέο ηγέτη της χώρας.

Η συμμαχία της Aριστεράς σημείωσε ιστορική επιτυχία, σύμφωνα με τα ακόμη μερικά αποτελέσματα, έπειτα από την καταμέτρηση του 93% και πλέον των ψηφοδελτίων.

Η «Ιστορική Συμφωνία» (Pacto Histórico), η κυριότερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης στην απερχόμενη δεξιά κυβέρνηση, καταλαμβάνει 17 έδρες από τις 102 της Γερουσίας, αναδεικνύεται δηλαδή μεγαλύτερο κόμμα στο σώμα, με το 14,52% των ψήφων, ξεπερνώντας όλες τις άλλες παραδοσιακές παρατάξεις, συντηρητικές και φιλελεύθερες.

Στη Βουλή, η συμμαχία της Aριστεράς, της οποίας ηγείται ο Γουστάβο Πέτρο, οδεύει να καταλάβει 25 από τις 165 έδρες, στη δεύτερη θέση πίσω από το Φιλελεύθερο Κόμμα (32), όμως στήθος με στήθος με τους συντηρητικούς και με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα.

Το «Δημοκρατικό Κέντρο», το δεξιό κόμμα που ασκεί την εξουσία με τον νυν Πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, που είχε κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές -το 2018- τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη Γερουσία, οδεύει να υποστεί βαριά ήττα, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση σε αυτή την αναμέτρηση και την τέταρτη στη Βουλή.

«Η Ιστορική Συμφωνία εξασφάλισε τα καλύτερα αποτελέσματα της προοδευτικής παράταξης στην ιστορία της δημοκρατίας της Κολομβίας», συνόψισε με ικανοποίηση ο ηγέτης της, ο οποίος αναδείχθηκε επίσης θριαμβευτής στη χθεσινή εσωκομματική διαδικασία, σε εθνική κλίμακα και θα είναι, όπως αναμενόταν, υποψήφιος της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές της 29ης Μαΐου. Ο Γκουστάβο Πέτρο, σ’ αυτή την εσωκομματική διαδικασία, κέρδισε περισσότερο από το 80% -περίπου 3,5 εκατομμύρια ψήφους- με καταμετρημένο περίπου το 80% των περιφερειών.

Οι κάτοικοι, επίσης, της αγροτικής ζούγκλας και των ορεινών περιοχών όπου οι μάχες μεταξύ αριστερών ανταρτών, δεξιών παραστρατιωτικών ομάδων, συμμοριών ναρκωτικών και του στρατού έγιναν έντονα αισθητές, θα μπορούν επίσης να επιλέξουν 16 εκπροσώπους που είναι θύματα.

Οι λεγόμενες θέσεις θυμάτων, οι οποίες θα υπάρχουν για δύο νομοθετικές περιόδους, συμφωνήθηκαν σύμφωνα με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους αριστερούς αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) πριν από έξι χρόνια, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί λόγω δικαστικών διαφορών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είπε πέρυσι ότι πρέπει να προχωρήσει η πλήρωση των εδρών. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσκομίσουν έγγραφο από τη Μονάδα Θυμάτων της Κολομβίας που να βεβαιώνει ότι υπέφεραν ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το