ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2021

Φοροληστρικός για εργαζόμενουςΠλουσιοπάροχος απέναντι στην ολιγαρχία

Ένα πρωτόγνωρο προσχέδιο Προϋπολογισμού μαγειρεύεται πυρετωδώς μέσα στα άδυτα του υπουργείου Οικονομικών με τη συνδρομή και της ΕΕ, η οποία αφού διέσυρε τις ουτοπίες της Δεξιάς για τον ελληνοτουρκικό «διάλογο», στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, «βοηθάει» τώρα και στη σύνταξη του οικονομικού τερατουργήματος που κατατέθηκε σήμερα Δευτέρα (5/10) στη Βουλή για συζήτηση. Πρόκειται για μία μαγική εικόνα όπου για το 2021 προβλέπεται «ανάπτυξη» άνω του 6%, μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξάλειψη των τεράστιων πρωτογενών ελλειμμάτων που θα παραχθούν φέτος μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και σημαντική αύξηση των εσόδων. Επισημαίνουμε ότι η Κομισιόν στην «7η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» (Σεπ. ’20) εμμένει στην αρχική πρόβλεψη για ύφεση 9% φέτος, ενώ οι διεθνείς οίκοι «βλέπουν» διψήφια συρρίκνωση του ΑΕΠ με κατώτατο όριο το 10%. Τώρα, το πώς μπορεί αφενός η εκτιμούμενη κατάρρευση του ΑΕΠ γύρω στο 11% κ.μ.ο, να μειωθεί στο 6% στο τέλος του χρόνου και αφετέρου το φετινό πρωτογενές έλλειμμα του 6,7% να μετατραπεί -ω! του θαύματος- σε πλεόνασμα 0,5% και επιπλέον να έχουμε και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5% το 2021, σύμφωνα με τις «προβλέψεις» του υπουργού Χ. Σταϊκούρα, αυτά ανάγονται στη σφαίρα των θαυμάτων. Βεβαίως στο κράτος της Δεξιάς, όλα τα ανορθόδοξα και αντιφατικά είναι πιθανόν να συμβούν: από στρίμωγμα σε τάξεις με 27-33 μαθητές μέχρι αυστηρές ποινές και επιπλήξεις για τήρηση αποστάσεων του ενάμισι μέτρου στα μαθητικά διαλλείματα ή από σαρδελοποίηση στα ΜΜΜεταφοράς μέχρι καθυστερήσεις διάρκειας πάνω από μισή ώρα των βασικών δρομολογίων και ελλείψεις λεωφορείων ή από μαθητικές καταλήψεις με δίκαια αιτήματα μέχρι αποκλεισμό (αντισυνταγματικό) των καταληψιών από την τηλεκπαίδευση ή από την απόφαση κατά της «Χρυσής Αυγής» μέχρι την τοποθέτηση της φασίστριας Ζαρούλια στη θέση μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής ή από το στοίβαγμα του στρατοπέδου συγκέντρωσης της Μόριας (που αρχικά φτιάχτηκε για να φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους), μέχρι τη διαμονή 6.000 προσφύγων-μεταναστών μέσα και 11.477 έξω από το ΚΥΤ ή από την επάρκεια των ΜΕΘ στα κρατικά Νοσοκομεία μέχρι τον πανικό για την οριακή σημερινή κατάσταση λόγω της έξαρσης της πανδημίας ή τέλος από κυβερνητικά χειροκροτήματα των ηρώων γιατρών και νοσηλευτών μέχρι ανελέητο ξύλο στους απεργούς της ΠΟΕΔΗΝ! 

Την ίδια παραδοξότητα και αντιφατικότητα φέρει και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2021, το οποίο βασίζεται σε τρεις άξονες, τον ένα πιο αντιδραστικό από τον άλλο! Ας τους δούμε:

α) άμεση εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-24, β) επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων και «μεταρρυθμίσεων» στη Δημόσια Διοίκηση και γ) συνέχιση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων. Επιπλέον στηρίζεται σε δύο πολύ αμφίβολες παραδοχές: Πρώτον, ότι ο τουρισμός θα ανακτήσει ένα σημαντικό τμήμα των φετινών απωλειών και ότι θα κατορθώσει μέσα στο 2021 να ξεπεράσει το 60% των εσόδων του 2019 (sic) και δεύτερο ότι από το γνωστό «Ταμείο Ανάκαμψης» θα αρχίσουν να εισρέουν κονδύλια της τάξης των 5 με 6 δισ. €. Εικασίες, βέβαια, χωρίς καμία επιβεβαίωση. Ήδη, τέσσερα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια τουρισμού, η  TUI Cruises, η Jet2, η Costa και η MCS Cruises, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση τη χρονιά που έρχεται -λόγω κυρίως της εξελισσόμενης πανδημίας- και αναμένεται να κινηθούν εξαιρετικά «συντηρητικά» ως προς τον αριθμό των ταξιδιωτικών πακέτων που θα διαθέσουν. Από την άλλη πλευρά, η εκταμίευση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ολλανδίας, Δανίας, Σουηδίας και Αυστρίας, για να μην προσθέσουμε και τη Γερμανία που ενορχηστρώνει την όλη συμφωνία. Τέλος, η έξαρση του κορονοϊού, τα χιλιάδες λουκέτα των μικρομάγαζων και επαγγελματοβιοτεχνών, η κρίση στην Ευρωζώνη, η πτώση της κατανάλωσης, οι συνεχείς απολύσεις κ.ά είναι βέβαιο ότι θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των δημοσιονομικών εσόδων.

***

Όπως είναι φανερό, οι λαϊκές ανάγκες δεν εμφανίζονται σε κανένα άξονα! Κι αυτό είναι πολύ φυσικό, αφού τελικά ο Προϋπολογισμός υπαγορεύεται από τους τεχνοκράτες της Κομισιόν και απευθύνεται στους ξένους δανειστές! Μάλιστα, αποτελεί πρόκληση στη νοημοσύνη μας η διατύπωση (στη δήλωση Σταϊκούρα) ότι δόθηκαν αναδρομικά στους συνταξιούχους 1,4 δισ. €, (από τους οποίους κόπηκαν πάνω από 4,5 δισ. €) και επιδόματα σε ανέργους (που έχουν φτάσει τα 1,3 εκατ. άτομα, εκ των οποίων οι 900 χιλιάδες είναι μακροχρόνια άνεργοι). Τέτοια χουβαρνταλίκια! Αντίθετα, όλο το προσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα που καθορίζει το καθεστώς της εξάρτησης, με κύριο βάρος τη στήριξη της ολιγαρχίας, τις μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις», το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στα ντόπια και ξένα μονοπώλια και την εξυπηρέτηση των δανειστών-τοκογλύφων. H κυβέρνηση της Δεξιάς έχει σχεδιάσει μια μεγάλης κλίμακας φοροεπίθεση στα εισοδήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που συνδυάζεται με την ταυτόχρονη καθήλωση των κρατικών κοινωνικών δαπανών για την Παιδεία, την Yγεία, την Aσφάλιση, τον Πολιτισμό. Κι αυτή η φοροεπιθέση συνεπικουρείται από το δόγμα «Νόμος και Τάξη».

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της οικονομικής καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων εργατολαϊκών νοικοκυριών. Παρά τις πομπώδεις κυβερνητικές δηλώσεις ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, ωστόσο, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2021 αποδεικνύει ότι για άλλη μία φορά το αστικό κράτος επιχειρεί την αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος προς το συμφέρον των ξένων επικυρίαρχων και της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, λεηλατώντας όσο γίνεται τα λαϊκά εισοδήματα. Μάλιστα, αυτή τη φορά, κάτω από την πίεση των δεσμεύσεων του προς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και της αδυναμίας του μαζικού κινήματος να βάλει φραγμό στη φρενήρη οικονομική και υγειονομική κρίση, το προσχέδιο χαρακτηρίζεται από μία απροσχημάτιστη παροχολογία προς το μεγάλο «επενδυτικό» (sic) κεφάλαιο, ενώ αποτυπώνει ανάγλυφα τη χρεοκοπημένη αντιλαϊκή πολιτική, που επιχειρεί να συνδυάσει την προφανή κλιμάκωση της πολιτικής αυτής, με έωλες προβλέψεις για «μικρά πρωτογενή πλεονάσματα», για «έξοδο από την κρίση», για «επιστροφή στις αγορές», για «θυσίες που πιάσαν τόπο» κλπ, κλπ.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο προβλέπεται μία -έστω μικρή- αύξηση των δημοσίων και μόνο εσόδων, τη στιγμή που μετά από δύο οικονομικές κρίσεις, τρία Μνημόνια και μία υγειονομική κρίση, τα λαϊκά εισοδήματα βρίσκονται στο ναδίρ. Πάντως, ο Προϋπολογισμός του 2021 θα είναι ελλειμματικός ως προς το σκέλος των εσόδων. Όπως είναι φυσικό το προσχέδιο προβλέπει και αυστηρό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, ένα γεγονός που ήδη είναι ολοφάνερο στη Δημόσια Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια. Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ύψους 6,8 δισ. € θα παραμείνουν γραμμένες στον Προϋπολογισμό, όσο ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν τα χρήματα του «μαξιλαριού» και όσο ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης παραμένει ορατός. Θυμίζουμε τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για: 1) κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, 2) κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα 28 μικρότερα νησιά της χώρας (Φούρνοι, Αϊ-Στράτης, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Λειψοί, Κάσος, Καστελόριζο, Τήλος, Χάλκη, Νίσυρος, Γαύδος, Ερεικούσα, Οθωνοί κ.ά.), 3) εξάμηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, έως τον Απρίλιο του 2021, στις μεταφορές, στον καφέ, στους κινηματογράφους και στις τουριστικές υπηρεσίες, 4) εφαρμογή μέτρου για υπεραποσβέσεις (200%) για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, παγίου κεφαλαίου. Το μέτρο θα ισχύσει για 3 έτη από το 2021 έως το 2023, 5) εξάμηνη αναστολή (μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021) είσπραξης των φορολογικών υποχρεώσεων, 6) πρόβλεψη ισχυρών φορολογικών εκπτώσεων για τη διαφημιστική δαπάνη των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα με προσαύξηση 100% της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα για το 2020 και κατά 60% για το 2021.

Σημειώνουμε ότι τα περισσότερα των μέτρων αφορούν την ολιγαρχία, όσο κι αν οι διατυπώσεις είναι ωραιοποιημένες. Κι αυτό γιατί στα «ψιλά» γράμματα υπάρχει πλήθος προϋποθέσεων και όρων, αποτρεπτικών για τα λαϊκά νοικοκυριά ή μικροεπαγγελματίες.

Το κρατικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα καταγράψει σημαντική μείωση (από τα επίπεδα του 197%-199% που αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος), παρά το γεγονός ότι σε απόλυτο νούμερο το δημόσιο χρέος σε όρους γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να αυξάνεται και την επόμενη χρονιά.

***

Το προσχέδιο που κατατίθεται δεν έχει καμιά οικονομική σοβαρότητα, αποτελεί πολιτικό προπέτασμα καπνού και μοναδική αξία του είναι ότι αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνα εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται οι συντάκτες του. Το σημερινό ελληνικό πρόβλημα δεν είναι η απατηλή επίτευξη πλεονάσματος ούτε η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά πρώτα και κύρια η βιωσιμότητα του λαού, που πνίγεται από το καθεστώς της ξένης εξάρτησης και της ντόπιας ολιγαρχίας. Και η αποτίναξη αυτού του σάπιου καθεστώτος, προϋποθέτει ένα παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης κάτω από την καθοδήγηση ενός πρωτοπόρου πολιτικού υποκειμένου.

5-10-2020

Ιωσήφ Σταυρίδης, μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το