Παρά την τεράστια οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία μέσα στο 2020, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφτασαν σε ιστορικό υψηλό δεκαετιών σύμφωνα με έκθεση.

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες για το 2020 αυξήθηκαν σε τέτοιο επίπεδο που είχε να εμφανιστεί από τα τέλη του Ψυχρού Πολέμου το 1988, παρά το γεγονός ότι η οικονομία του πλανήτη βυθίστηκε στην ύφεση λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτά αναφέρει νέα μελέτη που έρχεται στο φως της δημοσιότητας ενώ σημειώνεται ότι στην κορυφή των δαπανών βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν και τα lockdowns προκάλεσαν και προκαλούν τριγμούς ακόμα και στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη φαίνεται πως αυτό δεν επηρέασε τις κυβερνήσεις από το να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα στον στρατό και μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετιών σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έφτασαν τα 1,998 τρισεκατομμύρια δολάρια – «το υψηλότερο επίπεδο από το 1988» – ανέφερε η έκθεση του SIPRI που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα

Στο μεταξύ η αύξηση αυτή σημειώθηκε σε μια χρονιά που το «ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στον κόσμο μειώθηκε κατά 4,4%». «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η πανδημία δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες το 2020», δήλωσε ο καθηγητής Ντιέγκο Λόπεζ ντα Σίλβα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Νότια Κορέα και η Χιλή, προτίμησαν να δαπανήσουν μέρος των προγραμματισμένων στρατιωτικών κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Άλλες πάλι όπως η Ρωσία και η Βραζιλία, ξόδεψαν «σημαντικά λιγότερα χρήματα» για την άμυνα τους από αυτά που σχεδίαζαν το 2020.

Σε κάθε περίπτωση οι στρατιωτικές δαπάνες των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στην κορυφή αποτελώντας το 39% των παγκοσμίων αμυντικών δαπανώνΟι πρόσφατες αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ μπορούν να αποδοθούν κυρίως σε μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη καθώς και σε πολλά μακροπρόθεσμα έργα όπως ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου και η προμήθεια όπλων μεγάλης κλίμακας» δήλωσε η Αλεξάντρα Μαρκστάινερ, ερευνήτρια του SIPRI

Ο πλησιέστερος «ανταγωνιστής» των ΗΠΑ – η Κίνα – δαπάνησε περίπου τρεις φορές λιγότερα χρήματα για την άμυνα το 2020 καλύπτοντας το 13% των παγκοσμίων δαπανών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πεκίνο δεν επηρεάστηκε τόσο από την κρίση καθώς τελικά το 2020 έκλεισε με ανάπτυξη για την Κίνα.

Η Ινδία, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν επίσης στη λίστα των πέντε κορυφαίων κρατών στις στρατιωτικές δαπάνες, αν και οι αμυντικοί προϋπολογισμοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι από αυτούς της Κίνας, για να μην αναφέρουμε αυτόν των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία ήταν το μόνο κράτος μεταξύ των κορυφαίων 10 στρατιωτικών δαπανών που είχαν μειώσει τις αμυντικές δαπάνες το 2020.

πηγή: sputniknews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το