Πίσω από τις μάσκες κρύβεται η αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας

Δήλωση των Γιάννη Σαμοΐλη και Χρίστου Σόφη

μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τις

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις

Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/8, με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, η συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ με θέμα το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δήλωσε πως τα σχολεία ξεκινούν με τα τμήματα και τους μαθητές σε πλήρη σύνθεση και κανονική λειτουργία (όχι εκ περιτροπής), ενώ καθίσταται πλέον υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλους τους κλειστούς χώρους. Καθιερώνονται τα διαφορετικά διαλείμματα για την αποφυγή συνωστισμού στους προαύλιους χώρους. Με ευθύνη των Δήμων τα σχολεία θα προμηθεύονται είδη υγιεινής (καθαριστικά, αντισηπτικά) ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τον καθαρισμό των σχολικών χώρων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και μετά το τέλος. Για το θέμα της ύλης η ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας πως αναμένει την εισήγηση του ΙΕΠ. Κατέστησε πάντως σαφές πως οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά για τη φετινή χρονιά. Σε ότι αφορά το κομβικό θέμα της διαχείρισης κρουσμάτων (μαθητές και εκπαιδευτικοί) η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ εισηγείται το κλείσιμο του τμήματος ή ακόμα και του σχολείου και την έναρξη της διαδικασίας ιχνηλάτησης. Σε σχέση με τις απουσίες μαθητών, με τη χρήση της υπεύθυνης δήλωσης, το υπουργείο ομολόγησε πως «έγινε κατάχρηση την περασμένη χρονιά»  και πως δικαίωμα απουσίας θα έχουν μόνο οι μαθητές που νοσούν είτε οι ίδιοι ή μέλος της οικογένειας με ιατρική γνωμάτευση ή όσοι επιβεβαιωμένα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για τις άδειες ειδικού σκοπού σε εκπαιδευτικούς η υπουργός δήλωσε πως ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους. Τέλος για το φλέγον ζήτημα της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» αλλά και της ταυτόχρονης αναμετάδοσης, η υπουργός ενημέρωσε πως αυτή θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που κλείνει τμήμα ή σχολείο χωρίς όμως να αναφερθεί στο συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής της (υποχρεωτικότητα ή  προαιρετική εφαρμογή κλπ). Παρέπεμψε το θέμα σε επικείμενη Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ έθεσαν επίσης τα πολύ σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει για χιλιάδες συναδέλφους που είναι δέσμιοι των σφαλμάτων που καταγράφονται στους προσωρινούς πίνακες, από τους οποίους μάλιστα η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ σκοπεύει να προσλάβει τους φετινούς αναπληρωτές, καθώς επίσης και όσους αποκλείστηκαν λόγω του περίφημου «παράβολου». Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δήλωσε πως θα προχωρήσει σε προσλήψεις από αυτούς τους πίνακες, παρακάμπτοντας τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με μια κυνική ομολογία πως «προφανώς και υπάρχουν λάθη». Σε ότι αφορά τους αποκλεισμούς εξ αιτίας του παράβολου, το ΥΠΑΙΘ αποποιήθηκε των ευθυνών του ρίχνοντας το μπαλάκι αποκλειστικά στο ΑΣΕΠ. Καταγγέλλουμε την τακτική αυτή του ΥΠΑΙΘ η οποία γεννά σοβαρές ανισοτιμίες, χωρίς μάλιστα την υπαιτιότητα των συναδέλφων, ενώ στερεί από πολλούς άλλους το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας λόγω… παράβολου! Η τακτική αυτή, με μαθηματική ακρίβεια και βεβαιότητα, οδηγεί στον αποκλεισμό πολλών συναδέλφων και στην ανεργία.

Συνάδελφοι,

Η σημερινή συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε επικοινωνιακό περιεχόμενο αφού η πολιτική ηγεσία έχοντας προεξοφλήσει τις αποφάσεις και τα μέτρα, αρκέστηκε μόνο σε ανακοινώσεις και διευκρινιστικές ερωτήσεις αδιαφορώντας για τα αιτήματα και τις αγωνίες του κλάδου. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προσπαθεί να παρουσιάσει την εικόνα μιας επίπλαστης «κανονικότητας» στη λειτουργία των σχολείων. Έτσι προχωρά στο άνοιγμα χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στήριξης και προστασίας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών. Στις υπουργικές δηλώσεις είναι κραυγαλέες οι αντιφάσεις αλλά και η πρόθεση τους να εφαρμόσουν στο ακέραιο όλα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έχουν ψηφίσει και επιβάλει το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό πως απέναντι στο αίτημα να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα, με μέγιστο τους 15, όπως συνέβη τον περασμένο Μάη – Ιούνη, με κριτήριο την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των εκπαιδευτικών, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ έκρινε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε πλέον για το υπουργείο «τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ομάδα» (σσ. τον περασμένο Μάρτιο τα παιδιά θεωρούνταν κινητές υγειονομικές βόμβες) ενώ η μάσκα αποτελεί τη λύση για όλα τα προβλήματα. Με βάση λοιπόν την πολιτική του υπουργείου Παιδείας δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετες προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ούτε βέβαια και η εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για κτιριακές εγκαταστάσεις, υποδομές κλπ. Αρκεί να φορούν μαθητές και εκπαιδευτικοί μάσκα και «να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών», όπως επανέλαβε πολλές φορές το υπουργείο. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ πως την ευθύνη και το κόστος για την προμήθεια των πολυδιαφημιζόμενων μασκών θα επωμιστούν γονείς και εκπαιδευτικοί, γιατί … είναι πολλά τα λεφτά για να αναλάβει το κράτος αυτή την υποχρέωση.

Είναι φανερό πως η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρά με ταχύ βηματισμό στην εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που έχει ψηφίσει το προηγούμενο διάστημα, υλοποιώντας την πολιτική των περικοπών σε όλα επίπεδα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως οι κάμερες και η «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» ήρθαν για να μείνουν ως οργανικό στοιχείο της εκπαίδευσης. Στην κατεύθυνση αυτή η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ εκμεταλλεύεται και παράλληλα κρύβεται πίσω από τις γνώμες των «ειδικών» και εμφανίζει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ως εισηγήσεις των γιατρών και των λοιμωξιολόγων. Εύλογα γεννιέται το ερώτημα ποια επιτροπή ειδικών λοιμωξιολόγων εισηγείται στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να στοιβάζονται 25 και 27 μαθητές στις αίθουσες, την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση επιβάλλει νέα αυξημένα περιοριστικά μέτρα σε κλειστούς χώρους για την αποφυγή του συνωστισμού; Το υπουργείο με θράσος με το ένα χέρι χειραγωγεί τα επιστημονικά πορίσματα και με το άλλο τα εκμεταλλεύεται κατά το δοκούν για να δικαιολογήσει την πολιτική της.

Συνάδελφοι,

Χωρίς να χαθεί χρόνος, σας καλούμε μέσα από τα σωματεία να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε άμεσα

Να μειωθεί τώρα ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών με το πτυχίο και την προϋπηρεσία που θα καλύψουν τις ανάγκες. Κανένα τμήμα με περισσότερους από 15 μαθητές.

Μέσα προστασίας και υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά κλπ) για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Να δεσμευτούν τα κατάλληλα κονδύλια για το λόγο αυτό. Δεν θα αναλάβουν και αυτό το οικονομικό βάρος γονείς και εκπαιδευτικοί.

Καμία κάμερα στις τάξεις και σε ανοιχτά σχολεία!

Όλοι στους δρόμους – όλοι στον αγώνα!

20 Αυγούστου 2020

Οι εκπρόσωποι των

Αγωνιστικών Παρεμβάσεων

Συσπειρώσεων Κινήσεων ΔΕ

στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το