O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άσκησε το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την εφαρμογή ψηφίσματος του αμερικανικού Κογκρέσου που αξίωνε να πάψει η Ουάσινγκτον να προσφέρει υποστήριξη στη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει εμπλακεί ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015, όταν άρχισε να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους αντάρτες Χούθι.

Ο Τραμπ επιμένει πως η στρατηγική συμμαχία με το Ριάντ πρέπει να παραμείνει αλώβητη παρά την εμπλοκή του βασιλείου στην καταστροφική σύρραξη στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου αλλά και τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ έκανε λόγο για μια «ανώφελη» και «επικίνδυνη» απόπειρα να «αποδυναμωθούν οι εξουσίες που μου παραχωρούνται από το Σύνταγμα» των ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανών πολιτών και γενναίων στελεχών των ενόπλων μας δυνάμεων, σήμερα όσο και στο μέλλον».

Με δεδομένες τις ισορροπίες ισχύος στο αμερικανικό Κογκρέσο, το βέτο του Τραμπ δεν αναμένεται να ανατραπεί.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Υεμένης έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 7.000 ανθρώπους, ενώ πάνω από 20 εκατ. άνθρωποι στην Υεμένη σήμερα χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το