Την εκτίμηση ότι ο χθεσινός σεισμός, 5,8 ρίχτερ, στην Κωνσταντινούπολη αφορά και τη χώρα μας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν σεισμό της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ έως το 2022 στο ίδιο ρήγμα. 

Ο ίδιος, σε ερώτημα εάν μας αφορά ο σεισμός, τόνισε ότι δεν μας αφήνει αδιάφορους.

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη

Όπως εξήγησε, ένας αντίστοιχος σεισμός που έγινε το 1999, 100 χλμ νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης, ήταν αυτός που δρομολόγησε τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο και είχαμε τον σεισμό στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999.

Όμως, επεσήμανε, μετά τον σεισμό του 1999, η παγκόσμια σεισμολογική κοινότητα διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, δεν είχε ενεργοποιηθεί τα τελευταία 200 χρόνια. Συνεπώς, άρχισαν οι έρευνες για να διαπιστωθεί πότε περίπου θα κάνει την επανάληψή του.

Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, τόνισε ο κ. Λέκκας, γιατί το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας με αυτό του Αγίου Φραγκίσκου, είναι τα δύο μόνα ρήγματα που παρουσιάζουν επαναληψιμότητα στη δράση τους.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα υποθαλάσσιο ρήγμα που εκτείνεται από την παλιά Νικομήδεια έως 120 χλμ δυτικά της Κωνσταντινούπολης, μέσα στον κόλπο του Μαρμαρά.

Μας αφορά το ρήγμα, υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, γιατί μπαίνει στο Βόρειο Αιγαίο, αγγίζει ουσιαστικά τον ομφαλό της ελληνικής χέρσου.

Οι σεισμολόγοι περιμένουν έναν σεισμό 7,2 Ρίχτερ έως το 2022 στο ίδιο ρήγμα

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι οι σεισμολόγοι περίμεναν έναν σεισμό στο συγκεκριμένο ρήγμα έως και 7,2 Ρίχτερ, το αργότερο μέχρι το 2022. 

Περιμέναμε έναν σεισμό της τάξεως των 7,2 Ρίχτερ, με βάση το μήκος του ρήγματος, είπε, προσθέτοντας ότι το ρήγμα έχει χαρτογραφηθεί στον υποθαλάσσιο χώρο και θα μπορούσε έως το 2022 να δώσει έναν σεισμό αυτού του μεγέθους. Τα αποτελέσματα πολλών ερευνών στο συγκεκριμένο σημείο δείχνουν ότι θα γίνει ένας σεισμός ως τότε.
Ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για έναν σεισμό 250 φορές πιο ισχυρό.

Όπως παρατήρησε, τίθεται το ερώτημα για το τι θα προκύψει στην Ελλάδα από έναν τέτοιο σεισμό.

πηγή: sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το