Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τη Δευτέρα να δοθεί πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αφού η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν κατηγορίες για τον βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο.

«Οποιαδήποτε επίθεση (σε) πυρηνικό εργοστάσιο είναι κάτι αυτοκτονικό», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου στην Ιαπωνία, όπου παρευρέθηκε στην Τελετή Μνήμης Ειρήνης στη Χιροσίμα το Σάββατο 77 χρόνια από τον πρώτο ατομικό βομβαρδισμό στον κόσμο.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το συγκρότημα πυρηνικών αντιδραστήρων Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την εισβολή της Μόσχας στη γείτονά της, αλλά εξακολουθεί να διοικείται από Ουκρανούς τεχνικούς.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ευθύνεται για τους νέους βομβαρδισμούς το Σάββατο που προκάλεσαν ζημιά σε τρεις αισθητήρες ακτινοβολίας και τραυμάτισαν έναν εργαζόμενο στο εργοστάσιο σε αυτό που ήταν το δεύτερο χτύπημα τις τελευταίες ημέρες στην τοποθεσία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy, σε τηλεοπτική ομιλία την Κυριακή, είπε ότι η Ρωσία ασκεί «πυρηνικό τρόμο» που δικαιολογεί περισσότερες διεθνείς κυρώσεις, αυτή τη φορά στον πυρηνικό τομέα της Μόσχας.

Η αρχή της περιοχής που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν την τοποθεσία με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, προκαλώντας ζημιές σε διοικητικά κτίρια και σε μια περιοχή κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κατέγραψε επίσης τις ζημιές, λέγοντας ότι τα πυρά πυροβολικού από «Ουκρανούς εθνικιστές» προκάλεσαν ζημιές σε δύο γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και έναν αγωγό ύδρευσης, αλλά δεν επηρεάστηκαν κρίσιμες υποδομές.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την εκδοχή καμίας πλευράς για το τι συνέβη.

Τα γεγονότα στην τοποθεσία Zaporizhzhia – όπου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία χτύπησε γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή – έχουν θορυβήσει τον κόσμο.

Ο Γκουτέρες είπε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) χρειάζεται πρόσβαση στο εργοστάσιο. «Υποστηρίζουμε πλήρως τον ΔΟΑΕ σε όλες τις προσπάθειές του σε σχέση με τη δημιουργία των συνθηκών σταθεροποίησης του εργοστασίου», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η τελευταία επίθεση «υπογραμμίζει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής».

πηγή: Reuters

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το