Επιλεκτική μνήμη και υποκριτική «αλληλεγγύη» για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία δείχνουν οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η ελληνική. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που τηρούν απέναντι σε Ουκρανούς ξεριζωμένους και σε όσους εκτοπίστηκαν για τους ίδιους ακριβώς λόγους από χώρες της Ασίας και της Αφρικής είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.
Την ίδια ώρα, η περιβόητη «βοήθεια» που προσφέρουν κυβερνήσεις και διάφοροι όψιμοι «καλοθελητές» στοχεύει μάλλον επικοινωνιακά, ενώ δε φαίνεται να έχει καταρτιστεί κάποιο ουσιαστικό σχέδιο στήριξης των εκτοπισμένων.
Ήδη έως σήμερα στην Ελλάδα έχουν εισέλθει πάνω από 15.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, ενώ τη χώρα έχουν εγκαταλείψει σχεδόν 4 εκατομμύρια, η πλειοψηφία των οποίων κατευθύνθηκε στην Πολωνία. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«”Πρόσφυγες” και… πρόσφυγες»
Και ενώ ένα ακόμα προσφυγικό δράμα βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση στον ορίζοντα, ξετυλίγεται ολόγυμνη μπροστά στα μάτια των λαών η υποκρισία των ιμπεριαλιστών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπουργοί και βουλευτές των κυρίαρχων αστικών παρατάξεων, αστοί σχολιαστές και τα κυρίαρχα ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν ότι οι Ουκρανοί είναι οι «αληθινοί πρόσφυγες», την ώρα που διαγράφουν ξεδιάντροπα δε λένε κουβέντα για τα εκατομμύρια των προσφύγων που φτάνουν στο κατώφλι της Ευρώπης χρόνια τώρα, θαλασσοπνίγονται για να βρουν μπροστά τους υψωμένα τείχη, συρματοπλέγαματα και camp – φυλακές.

Κι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τις βόμβες των ιμπεριαλιστών κι αυτοί έχασαν τα σπίτια και τους δικούς τους κι αυτοί προσπάθησαν να σωθούν. Όμως κατά τα λεγόμενα υπουργών, βουλευτών, άλλων αστών και συστημικών παραγόντων, ακόμα και πολεμικών ανταποκριτών, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι «λευκοί, ξανθοί, Ευρωπαίοι και χριστιανοί» όπως οι Ουκρανοί για να… χρήζουν βοηθείας.
Στο ίδιο πλαίσιο, η οδηγία του 2001 της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η ίδια οδηγία που πεισματικά αρνούνταν οι κυβερνήσεις να ενεργοποιήσουν το 2015- για προσωρινή προστασία καλύπτει μόνο Ουκρανούς πολίτες και μη Ουκρανούς με άδεια παραμονής μακράς διαρκείας στην Ουκρανία. Υπήκοοι τρίτων χωρών με βραχυπρόθεσμη διαμονή δεν συμπεριλαμβάνονται και πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις διάκρισης Αφρικανών και Ασιατών φοιτητών στα σύνορα Ουκρανίας και Πολωνίας.
Ρατσιστικές διακρίσεις

Ο ίδιος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επιμένει άλλωστε στο ρατσιστικό του παραλήρημα, μιλώντας για «πραγματικούς» πρόσφυγες, επειδή… η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ και επομένως οι άνθρωποι αυτοί δεν διέρχονται από ενδιάμεσες «ασφαλείς» τρίτες χώρες!
Βέβαια ήταν ο ίδιος ο Μηταράκης που στις αρχές Μαρτίου δήλωνε ότι η Ελλάδα θα στείλει αεροσκάφη ή λεωφορεία για να παραλάβουν πρόσφυγες από την Πολωνία μετά από αίτημα για βοήθεια που έλαβε από τη Βαρσοβία. Άραγε το πολωνικό κράτος δεν είναι ασφαλής χώρα;
Αντίστοιχα, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής του Παντείου, Δημήτρης Καιρίδης, στο δικό του ρατσιστικό και μισανθρωπικό κρεσέντο ισχυρίστηκε για την Ουκρανία ότι «…εδώ δεν μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής, με αλλόθρησκους, αλλά (…) για χριστιανούς, λευκούς, Ευρωπαίους, που είναι από εμάς, προέρχονται από εμάς…».
Η ρατσιστική αυτή πολιτική διαπερνά το σύνολο της κυβέρνησης. Ενώ μιλούν για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διεξάγει αστυνομικά πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, προσαγάγoντας αδιάκριτα όλους τους… σκουρόχρωμους (!) πολίτες. Από τους 100 περίπου μετανάστες που οδηγήθηκαν τελικά στην Αμυγδαλέζα στα μέσα Μαρτίου, δεκάδες είχαν τα απαραίτητα έγγραφα και μετά από ολονύχτια κράτηση, αφέθηκαν ελεύθεροι!

Εργαζόμενοι στον τουρισμό ή βορά στις απαιτήσεις των εργοδοτών;
Οι πόλεμοι και οι βόμβες των ιμπεριαλιστών γεννούν εκτός από τα καραβάνια των προσφύγων και «χρυσές ευκαιρίες» για εκμετάλλευση παντός είδους. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε εδώ και καιρό στη δυνατότητα απασχόλησης των προσφύγων από την Ουκρανία στις 50.000 θέσεις εργασίας που παραμένουν κενές στον κλάδο.
Η κυβέρνηση σπεύδει έτσι ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων και να ικανοποιήσει την ακόρεστη ζήτησή τους για φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό που δεν θα προβάλλει διεκδικήσεις και δεν θα σηκώνει κεφάλι.
Μπορεί να φανταστεί κανείς τι αναμένεται να επικρατήσει στον τουριστικό κλάδο όταν άνθρωποι εξαθλιωμένοι και ξεριζωμένοι, χωρίς «στον ήλιο μοίρα», εισέλθουν στην εργασιακή «ζούγκλα» της θερινής σεζόν, όπου κυριαρχούν τα ανύπαρκτα ωράρια, οι «ελαστικές» συμβάσεις, η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, την ώρα που οι καταγγελίες για αυθαιρεσίες των εργοδοτών δίνουν και παίρνουν κάθε χρόνο.
Η πραγματική αλληλεγγύη

Χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου είναι η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες απ’ όπου κι αν προέρχονται.
Οι πόλεμοι των ιμπεριαλιστών έχουν πάντα και παντού τα ίδια αποτελέσματα: Αιματοκύλισμα, καταστροφή, εξαθλίωση, ξεριζωμός.
Καθήκον της αριστεράς και του προοδευτικού κινήματος είναι η συγκρότηση ενός πλατιού, μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα βάλει φραγμό στα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία