Η αναθεωρημένη Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα (22/06), περιγράφει με μελανά χρώματα και ανησυχητικά στοιχεία την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας είναι βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια από ό,τι προέβλεπαν οι επενδυτές. Η πανδημία εκτόξευσε και πολλαπλασίασε τα προβλήματα της ήδη σοβούσας κρίσης. Ωστόσο, η πίεση που ασκούν οι τράπεζες πιθανότατα να επιδεινώσει την ήδη πρωτοφανή οικονομική ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 και να επιφέρει μικρότερη από την προβλεπόμενη ανάκαμψή της το 2021. Παράλληλα, το Ταμείο προβλέπει εκρηκτική αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί σε όλο τον κόσμο εκτιμώνται τώρα σε 20 τρισ. δολάρια, συμπαρασύροντας το παγκόσμιο κρατικό χρέος σε αστρονομικά επίπεδα.

Κοντολογίς, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει φέτος ύφεση 4,9% έναντι 3% που εκτιμούσε τον Απρίλιο, ενώ για το 2021 εκτιμά ότι θα ανακάμψει 5,4%. Το πλήγμα θα είναι μεγαλύτερο για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα υποστούν φέτος ύφεση 10% για να ανακάμψουν με 4,8% το 2021. Και η κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας διαρκεί ήδη δώδεκα χρόνια, έχοντας οδηγήσει στην εξαθλίωση και την πείνα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον Πλανήτη. Η ιστορία του κορονοϊού δημιούργησε όλες τις ευνοϊκές προϋποθέσεις για τις αστικές τάξεις της Δύσης – με την τεράστια οργανική σύνθεση του κεφαλαίου- να απαλλαγούν από ένα μεγάλο φορτίο έμψυχων παραγωγικών δυνάμεων, οδηγώντας τες στο κοινωνικό περιθώριο. Ήδη 26 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι (λόγω πανδημίας) στις ΗΠΑ, 5,5 εκατ. στην Ε.Ε., 6,8 εκατ στην Ιαπωνία, κλπ.

Στις ΗΠΑ θα υπάρξει ισχυρή μείωση του ΑΕΠ κατά 10% το 2020, ενώ προβλέπεται ανάκαμψη (;) στο 4,5% το 2021. Η Κίνα προβλέπεται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 1% φέτος και 8,1% το 2021. Για την Ευρωζώνη προβλέπουν γενικά ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021. Πιο συγκεκριμένα: Γερμανία ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το ’21, Γαλλία ύφεση 12,5% φέτος και ανάκαμψη 7,3 του χρόνου, Ιταλία και Ισπανία 12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021.

Είναι απολύτως βέβαιο πως η σημερινή καπιταλιστική κρίση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και πιο εκρηκτική από εκείνη του 2008.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το