Σύμφωνα με ανακοίνωση της νεπαλέζικης αστυνομίας, ο Νταρμέντρα Μπαστόλα, ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Νεπάλ, συνελήφθη την Τρίτη το απόγευμα στα σύνορα των περιφερειών Μακουάνπουρ και Λάλιτπουρ που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

Ο Νταρμέντρα Μπαστόλα

Μαζί του συνελήφθη και ο Μπιμπέκ Κουμάλ, βοηθός του εκπροσώπου τύπου του κόμματος και άλλοτε υπουργού, Πρακάντα, καθώς και τα στελέχη Πρακάς Σαχί και Μπίσουας.

Οι συλλήψεις έρχονται σε μία περίοδο πολιτικής κρίσης στο Νεπάλ, κατά την οποία διασπάστηκε στις 22 Δεκέμβρη το ενοποιημένο κυβερνητικό κόμμα «Νεπαλέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα» που είχε σχηματιστεί στις 17 Μάη 2018 από το ρεβιζιονιστικό ΚΚΝ/ΕΜΛ του Κ.Π. Όλι και το ΚΚΝ-Μαοϊκό Κέντρο των εκφυλισμένων πρώην ανταρτών με επικεφαλής τον Πούσπα Καμάλ Νταχάλ (άλλοτε Πρατσάντα). Το κόμμα αυτό πρακτικά ποτέ δεν είχε ενωθεί. Ο Νταχάλ καθαίρεσε τον συμπρόεδρο ΚΠ Όλι και εξέλεξε ομόφωνα συμπρόεδρο τον Μάντχαβ Κουμάρ Νεπάλ.

Δύο μέρες πριν, ο Όλι είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της χώρας Μπιντία Ντέβι Μπάνταρι να διαλύσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πράγμα που αυτός έκανε. Μετά από σειρά προσφυγών στο ανώτατο δικαστήριο για την καθαίρεση και του Όλι από την πρωθυπουργία, καθότι, σύμφωνα με το σκεπτικό των προσφευγόντων, έπρεπε να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, στις 25 Δεκέμβρη παραιτήθηκαν οι προσκείμενοι στον Νταχάλ υπουργοί. Ακολούθησαν εκατέρωθεν μαζικές διαδηλώσεις από τα διάφορα κόμματα του «συνταγματικού τόξου».

Από την άλλη, οι συλλήψεις έρχονται σε μια περίοδο που είχαν εισέλθει σε διαδικασία ενοποίησης οι διασπασμένοι μαοϊστές που είχαν διαφωνήσει με την παράδοση των όπλων του θρυλικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού από τον Πρατσάντα. Συγκεκριμένα, στις 29 Δεκέμβρη ο Μπιπλάβ, επικεφαλής του εκτός νόμου πια (από τους ίδιους του τους παλιούς συντρόφους και συμμαχητές) ΚΚΝ, ο Κιράν, γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΝ(Επαναστατικού Μαοϊκού), ο Ρίσι Ραμ Κάτελ, πρόεδρος του ομώνυμου με αυτό των Πρατσάντα-Όλι ΝΚΚ (μια ένωση διαφόρων ΚΚ), και ο Ααχούτι, συντονιστής του Επιστημονικού Σοσιαλιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (που αποχώρησε από το κόμμα του Νταχάλ το Μάη του 2018 πριν αυτό ενωθεί με τον ΚΠ Όλι) υπέγραψαν κοινό κάλεσμα για οικοδόμηση στρατηγικού ενιαίου μετώπου. Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα Μπιπλάβ και Κιράν βρίσκονταν σε διαδικασία επανένωσης. Το κείμενο του καλέσματος (από ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά) έχει ως εξής:

Να οικοδομήσουμε το Στρατηγικό Ενιαίο Μέτωπο!

Το κομπραδόρικο και αντιδραστικό κοινοβουλευτικό σύστημα που εγκαθιδρύθηκε μετά το λεγόμενο σύνταγμα που υιοθετήθηκε από τη συντακτική συνέλευση, εκμεταλλεύεται, καταπιέζει και καταστέλλει το νεπαλέζικο λαό και τη χώρα με έναν νέο τρόπο. Η κυβέρνηση ΚΠ Όλι, συγκροτημένη σε αντιστοιχία με το νέο σύνταγμα, διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στη δημιουργία όλο και περισσότερων κρίσεων στα ζητήματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της ζωής του λαού. Είμαστε αντίθετοι και αντιστεκόμαστε στις αντιλαϊκές, αντεθνικές και εξαιρετικά διεφθαρμένες πρακτικές της σημερινής κρατικής εξουσίας, του σημερινού συστήματος και της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, η λεγόμενη κομμουνιστική κυβέρνηση Όλι, που έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία περίπου 2/3, διέλυσε το κοινοβούλιο στις 20 Δεκέμβρη. Τα υπογράφοντα το κείμενο κόμματα εφιστούν την προσοχή στις πρόσφατες αυτές εξελίξεις.

1.Οξύνεται αντίθεση ανάμεσα στο σημερινό κομπραδόρικο και αντιδραστικό κοινοβουλευτικό σύστημα και την εργατική τάξη και το νεπαλέζικο λαό. Οξύνονται επίσης οι αντιθέσεις ανάμεσα στις διάφορες φατρίες της κομπραδόρικης και αντιδραστικής κρατικής εξουσίας. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ΚΠ Όλι, με την υποστήριξη και την υπόδειξη ξένων κέντρων εξουσίας, διέλυσε το κοινοβούλιο ως μια απόπειρα να επιλύσει τις αντιθέσεις αυτές.

2.Αυτό το βήμα του απολυταρχικού και φασίστα ΚΠ Όλι δεν αποτελεί απλώς εσωτερικό ζήτημα της κυβέρνησης και του κόμματός του, αλλά σηματοδοτεί την αποτυχία του κοινοβουλευτικού συστήματος.

3.Τώρα, η πραγματική και φιλολαϊκή λύση για τα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός δεν είναι εφικτή απλώς με την επαναφορά του κοινοβουλίου ή με πρόωρες εκλογές ή με την αλλαγή κυβέρνησης υπό το υπάρχον σύστημα. Για αυτό, απαιτείται τερματισμός της κομπραδόρικης και αντιδραστικής εξουσίας και η εγκαθίδρυση μιας Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας υπό τον επιστημονικό σοσιαλισμό.

4.Προκειμένου να αναλάβουν μια τέτοια ιστορική πρωτοβουλία για μια πολιτική διέξοδο ενάντια στον απολυταρχισμό της κυβέρνησης  και το φασισμό του ΚΠ Όλι, καθώς και της κομπραδόρικης και αντιδραστικής κρατικής εξουσίας, εμείς, τα τέσσερα κόμματα συμφωνήσαμε να οικοδομήσουμε ένα στρατηγικό ενιαίο μέτωπο. Σύντομα θα αποσαφηνιστούν το περιεχόμενό του, η δομή και τα αντίστοιχα προγράμματά του.

Μπιπλάβ, Γενικός Γραμματέας Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ

Κιράν, Γενικός Γραμματέας Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ (Επαναστατικού Μαοϊκού)

Ρίσι Ραμ Κάτελ, πρόεδρος του ΝΚΚ

Ααχούτι, συντονιστής του Επιστημονικού Σοσιαλιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος

**

Η σημερινή κατάσταση στο Νεπάλ δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ήττα της ινδόδουλης συμμαχίας φεουδαρχών-κομπραδόρων από την κομπραδόρικη αστική τάξη τα τελευταία 15 χρόνια, και την πρωτοφανή σε ταχύτητα στροφή μεγάλων τμημάτων της τελευταίας προς την Κίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 27 Δεκέμβρη η Κίνα έστειλε στο Νεπάλ τον Γκουό Γιέ Ζου, στέλεχος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κίνας, υπό τις ευλογίες του οποίου είχε αποκρυσταλλωθεί ένα νέο κομματικό σύστημα, που αντιστοιχούσε σε αυτή τη στροφή, με κορμό το ενοποιημένο κόμμα των Νταχάλ και ΚΠ Όλι. Ο Ζου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, τον Όλι, και τους δύο συμπροέδρους του ΝΚΚ, τους οποίους πίεσε για επανένωση, αναδεικνύοντας με τον πιο χαρακτηριστικό  – αν και όχι κύριο ακόμα για την Κίνα – τρόπο, με αυτή την παρέμβαση στο κομματικό σύστημα άλλης χώρας, το ρόλο που έχει πια σε αυτή.

Παρακάτω υπάρχει μια συνέντευξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΚΚΝ, του γενικού γραμματέα του κόμματος Μπιπλάβ, ο οποίος βάζει στο κάδρο και άλλες μεγάλες και δη ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

**

Συνέντευξη Μπιπλάβ (03/01/2021)

Σύντροφε, γ.γ., όπως γνωρίζουμε από διάφορες συζητήσεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (ΔΚΚ) και κείμενα του ΚΚΝ που υιοθετήσατε στο 8ο ιστορικό συνέδριο του κόμματος, η προοπτική της Ενοποιημένης Λαϊκής Επανάστασης (ΕΛΕ) είναι μια νέα μέθοδος και προσέγγιση για την επιστημονική σοσιαλιστική επανάσταση στο Νεπάλ και, ίσως, έχει μια θεωρητική συμβολή στην παγκόσμια προλεταριακή επανάσταση. Μπορείτε να εξηγήσετε πώς αυτή η γραμμή θα εφαρμοστεί και θα ενοποιήσει το λαό του Νεπάλ για τον επιστημονικό σοσιαλισμό και πώς ακριβώς πρέπει να την κατανοεί ο λαός;

Ευχαριστώ πολύ για τη σημαντική αυτή ερώτηση. Όπως πολύ σωστά αναφέρατε, το ιστορικό 8ο συνέδριό μας διατύπωσε την έννοια της Ενοποιημένης Λαϊκής Επανάστασης που σχετίζεται κυρίως με την νεπαλέζικη επανάσταση και, ως ένα βαθμό, με το ΔΚΚ. Όταν υιοθετούσαμε αυτή τη γραμμή, μέθοδο και προσέγγιση για τη νεπαλέζικη επανάσταση, είχαμε κατά νου δύο πτυχές της – την εγχώρια και τη διεθνή. Όσον αφορά την πρώτη, βλέπουμε τις εξελίξεις στη νεπαλέζικη κοινωνία: το κομπραδόρικο καπιταλιστικό κράτος, την ανάδυση μιας νέας εργατικής τάξης, τις νέες κοινωνικές σχέσεις, τη χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας, και τη γεωπολιτική θέση του Νεπάλ. Βάσει αυτών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μόνο το ρωσικό μοντέλο της επανάστασης – εξέγερση – ή το κινεζικό μοντέλο της επανάστασης – παρατεταμένος λαϊκός πόλεμος –, δεν μπορούν να είναι αρκετά στο παρόν πλαίσιο της νεπαλέζικης επανάστασης. Ωστόσο, αν θέλουμε να κάνουμε επανάσταση, είναι απολύτως απαραίτητο, κατ’αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε την αντίληψή μας και με σύνεση να αναπτύξουμε το νεπαλέζικο δρόμο για την επανάσταση. Έτσι, έχοντας λάβει υπόψη το μοντέλο της εξέγερσης και του παρατεταμένου Λαϊκού Πολέμου, είμαστε σταθερά πεπεισμένοι ότι η ΕΛΕ είναι η πλέον επιστημονική σύνθεση, η οποία αντικειμενικά ανταποκρίνεται στη νεπαλέζικη πραγματικότητα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, στο διεθνές πλαίσιο, δεδομένων των αντικειμενικών συνθηκών όπως την πτώση του σοσιαλιστικού κράτος στην πρώην ΕΣΣΔ ή την έστω και προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού, την ανάπτυξη του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού με έναν μετα-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, την επανάσταση στην επιστήμη και την τεχνολογία, τη νεοφιλελεύθερη οικονομική κρίση του καπιταλισμού, την πολύ-πολική πόλωση του κόσμου και το αίτημα για επιστημονικό σοσιαλισμό από τις πλατιές λαϊκές μάζες του κόσμου, βλέπουμε ότι η επανάσταση είναι εφικτή παγκοσμίως. Αυτή δεν είναι εφικτή απλώς υπό τη σημαία της Λαϊκής Εξέγερσης ή του Παρατεταμένου Λαϊκού Πολέμου, αλλά υπό τη σημαία της επανάστασης. Η σύνθεση αυτών των τριών μάς οδήγησε να πάρουμε το δρόμο της ΕΛΕ. Συγκεκριμένα, μπορούμε να πούμε ότι η ΕΛΕ θα επιλύσει τις αντιθέσεις ανάμεσα στο κομπραδόρικο καπιταλιστικό κράτος και τον καταπιεζόμενο νεπαλέζικο λαό και, έτσι, το κομπραδόρικο καπιταλιστικό κράτος θα αντικατασταθεί από το επιστημονικό σοσιαλιστικό σύστημα.

Πάλι, βλέπουμε ότι η ΕΛΕ θα ενοποιήσει τον νεπαλέζικο λαό, θα ενοποιήσει τους αγρότες, τους εργάτες (σε αυτούς συμπεριλαμβάνουμε και τους νέους εργαζόμενους, για τους οποίους μπορούμε να πούμε ότι είναι η ανάπτυξη και επέκταση των εργαζόμενων της διανόησης που έλεγε ο Μάο), τους προοδευτικούς δημοκράτες, τους πατριώτες και άλλες φιλικές δυνάμεις. Θα σταθεί στο πλευρό και θα καθοδηγήσει στις αστικές και αγροτικές περιοχές, τις καταπιεζόμενες τάξεις, κοινότητες, περιφέρειες και φύλα και θα τα ενοποιήσει. Θα ενοποιήσει το μαζικό αγώνα (δηλαδή τον αγώνα των απλών λαϊκών μαζών για τα τρέχοντα ζητήματα) και τον διεξαγόμενο από το κόμμα ένοπλο αγώνα που χρειάζεται. Θα ενοποιήσει το λαϊκό κίνημα με την επιστήμη και την τεχνολογία. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η ΕΛΕ θα εφαρμοστεί συγκεκριμένα στη νεπαλέζικη πολιτική.

Και καθώς η νεπαλέζικη επανάσταση είναι αναπόσπαστο τμήμα της παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης και του ΔΚΚ, η αντίληψη, η πρακτική, η μέθοδος και ο τρόπος σκέψης μας θα έχουν σίγουρα διεθνή σημασία. Όμως αυτό θα γίνει με την ορθή εφαρμογή της στη νεπαλέζικη επανάσταση και με τη σταθερή προσπάθεια για περαιτέρω συνόψιση και ανάπτυξη του Μαρξισμού-Λενινισμού-Μαοϊσμού.

Έτσι πιστεύουμε ότι ο λαός του Νεπάλ, οι λαοί του κόσμου, οι κομμουνιστές και άλλοι φίλοι μας, όπως προοδευτικοί δημοκράτες, πατριώτες, και όλοι όσοι νοιαζόμαστε για τον πλήρη μετασχηματισμό του κόσμου με την κομμουνιστική επανάσταση, θα καταλάβουν ακριβώς πώς ερμηνεύουμε την προσέγγιση και τη μέθοδο της ΕΛΕ.

Σύντροφε, η κυβέρνηση ΚΠ Όλι διέλυσε το κοινοβούλιο, προφανώς λόγω της αποτυχίας διαχείρισης της εσωκομματικής σύγκρουσης και εν μέσω πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα εδώ και καιρό. Αυτή η κυβέρνηση βασίστηκε σε μια άνετη πλειοψηφία του ΝΚΚ, το οποίο αποτελούταν από το πρώην Μαοϊκό Κέντρο και το ΕΜΛ, και, αργότερα, πέτυχε πλειοψηφία 2/3. Ακόμα και έτσι, όμως, το κοινοβούλιο διαλύθηκε και το ΝΚΚ έφτασε στο χείλος της διάσπασης, και το κυβερνών κόμμα περιφρονεί το σύνταγμα της Ομόσπονδης Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Νεπάλ. Για ποιο λόγο λαμβάνουν χώρα αυτές οι εξελίξεις; Έχει πλήρως αποτύχει το κοινοβουλευτικό σύστημα στο Νεπάλ; Είναι εφικτή η αποκατάσταση του συστήματος με τη διοργάνωση εκλογών, όπως λέει η κυβέρνηση; Ή θα βγει ο λαός στους δρόμους για να ανατρέψει το σύστημα αυτό, όπως λέτε, για την Επανάσταση;

Ορθά θέτετε το ερώτημα. Η διάλυση της βουλής από τον πρωθυπουργό ΚΠ Όλι σχετίζεται με δυο-τρεις λόγους. Πρώτ’ απ’ όλα, ο νεπαλέζικος λαός ήθελε πλήρη χειραφέτηση από την κυριαρχία της φεουδαρχίας και του κομπραδόρικου καπιταλισμού. Αυτή η επιθυμία του λαού αφέθηκε στη μέση και έμεινε ανολοκλήρωτη εξαιτίας της εγκαθίδρυσης του κομπραδόρικου καπιταλιστικού κοινοβουλευτικού συστήματος. Ο ΚΠ Όλι και ο Πρατσάντα είχαν δηλώσει ότι, αν καταλάμβαναν την πλειοψηφία των εδρών στη βουλή, θα υλοποιούνταν αυτά τα όνειρα του λαού. Ανάμεσα σε αμφιβολία και ελπίδα, ο λαός ψήφισε πλειοψηφικά αυτό το κόμμα. Όμως αυτοί οι κοινοβουλευτικοί ηγέτες έδωσαν προσοχή περισσότερο στα συμφέροντά τους παρά στην υλοποίηση των επιθυμιών του λαού. Από τη μια, υπάρχουν οι προοδευτικές λαϊκές επιθυμίες, από την άλλη υπάρχει η οπισθοδρομική κοινοβουλευτική τάση, τα στενά συμφέροντα των ΚΠ Όλι και Πρατσάντα, και, από την άλλη, υπάρχουν αρκετές μανούβρες από κέντρα ξένων δυνάμεων στο Νεπάλ που έχουν προκαλέσει αυτή την κατάσταση.

Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα στο Νεπάλ είναι σε εφαρμογή ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες. Πολλές φορές στην ιστορία, έχουν λάβει χώρα τέτοιες καταστάσεις. Το 1995, υπήρχε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας από το Νεπαλέζικο Κογκρέσο, όμως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τη θητεία της και το κοινοβούλιο διαλύθηκε. Αργότερα, το πρώην ΕΜΛ σχημάτισε κυβέρνηση, όμως υποχρεώθηκε επίσης να διαλύσει το κοινοβούλιο. Μια τέτοια κατάσταση αστάθειας επικρατούσε στο Νεπάλ πολλές άλλες φορές.

Αυτό δείχνει την πλήρη αποτυχία του κοινοβουλευτικού συστήματος στο Νεπάλ. Με αυτή τη διάλυση και από τον ΚΠ Όλι, καθίσταται ξεκάθαρο ότι δεν σχετίζεται απλώς με τον ΚΠ Όλι, την προσωπική του προσέγγιση ή την κυβέρνησή του, αλλά είναι κρίση και αποτυχία του κοινοβουλευτικού συστήματος. Αυτό δείχνει ότι νέες εκλογές ή αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι η κατάλληλη λύση. Φυσικά, θα μπορούσε να είναι λύση για τους κοινοβουλευτικούς κρετίνους. Όμως, δεν μπορεί να είναι μια κατάλληλη επιλογή για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της χώρας. Η πραγματική λύση είναι η πλήρης αλλαγή του κοινοβουλευτικού συστήματος. Αυτό το πράγμα ισχυριζόμασταν ήδη από τότε που ήμασταν με τον Πρατσάντα, όταν ήμασταν σε διαδικασία οργάνωσης εκλογών για τη συντακτική συνέλευση, και αργότερα, όταν τα κοινοβουλευτικά κόμματα παθιασμένα συμμετείχαν στη διαδικασία της εκπόνησης Συντάγματος και ενίσχυσης του καπιταλιστικού Συντάγματος.

Η αναδιοργάνωση του κόμματός μας και η καμπάνια για την ΕΛΕ σχετίζεται ακριβώς με αυτό τον αγώνα. Όμως, για να παρέχουμε μια αντικειμενική λύση στην παρούσα αταξία, σύγχυση και κρίση, το κόμμα μας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην παρούσα αταξία και τον μελλοντικό επιστημονικό σοσιαλισμό. Έτσι, έχουμε διατυπώσει την πρόταση για μια «συμμαχική κυβέρνηση» κομμουνιστών, προοδευτικών δημοκρατών και πατριωτών. Βάσει αυτού του προγράμματος, εργαζόμαστε με όλα τα κόμματα και οργανώσεις για την εκπλήρωση αυτού του στόχου.

Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει στο να δώσουμε μια διέξοδο από τον φαύλο κοινοβουλευτικό κύκλο και μια λύση για το Νεπάλ. Να δώσουμε ειρήνη, σταθερότητα, πρόοδο, ευημερία και ανεξαρτησία. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την επανάσταση. Πιστεύουμε ότι ο νεπαλέζικος λαός θα συμμετέχει ενεργά σε αυτή την επανάσταση για να υλοποιήσει την επιθυμία του για ειρήνη, πρόοδο, ευημερία, σταθερότητα και ανεξαρτσηία.

Βλέπουμε ότι όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις προωθούν το σύνθημα «το κέρδος πρώτα» ενάντια στην ανθρωπότητα, ενώ στις χώρες που υπήρχε ο σοσιαλιστικός τρόπος παραγωγής έβαλαν «τον ανθρωπισμό πρώτα» έναντι του κέρδους, με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Πάλι, η πανδημία δεν υπονόμευσε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μαζί με φτωχές χώρες όπως τη δική μας, το Νεπάλ, αλλά προκάλεσε και μια συζήτηση για «αλλαγή παραδείγματος». Πώς αναλύετε την παρούσα παγκόσμια κατάσταση μετά το ξέσπασμα της επιδημίας;

Αυτό το ζήτημα είναι επίσης πολύ σημαντικό. Πρώτ’ απ’ όλα, ο καπιταλισμός ήδη από την γέννησή του δεν ήταν προς το συμφέρον της ανθρωπότητας, παρά τον περιορισμένο προοδευτικό χαρακτήρα του, κάτι για το οποίο ο Μαρξ παραστατικά έκανε λόγο στο Μανιφέστο του ΚΚ. Ωστόσο, η αποτυχία του σοσιαλισμού στις σοσιαλιστικές κοινωνίες έδωσε χώρο στον καπιταλισμό να ξανανέβει σε παγκόσμια κλίμακα. Ωστόσο, η πανδημία αποκάλυψε πλήρως το πραγματικό του πρόσωπο. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα και η πιο ωμή έκφραση αυτού φαίνεται στις καπιταλιστικές-ιμπεριαλιστικές κλίκες στις ΗΠΑ, τις χώρες της ΕΕ, τη Βραζιλία και την Ινδία, όπου η ανθρωπιά χάθηκε, η ευαισθησία κατέρρευσε, η απολίτιστη συμπεριφορά κυριάρχησε σε βάρος των απλών λαϊκών μαζών. Βλέπετε, ο λαός άκουγε από τα διεθνή ΜΜΕ ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απέρριψε ακόμα και το πακέτο 900 δις $ που είχε εγκρίνει το αμερικανικό κογκρέσο για ανακούφιση των πληττόμενων από την πανδημία ανθρώπων. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο παράδειγμα για το πώς οι καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές έχουν σαν σκουπίδι την ανθρωπότητα χάριν του κέρδους. Το «Πρώτα το Κέρδος» υπερκέρασε την ευαισθησία και τον ανθρωπιστικό πολιτισμό. Δεν είναι πολύ υπερβολικό να πούμε ότι ο καπιταλισμός άρχισε να μετρά κέρδη από το θάνατο των απλών λαϊκών μαζών. Οι καπιταλιστές είχαν ένα σύνθημα: «να μην αφήσουμε να μειωθούν τα κέρδη, ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή του λαού». Απέναντι σε αυτό, όπως είπατε, τουλάχιστον, σε εκείνες της χώρες που υπήρχε η βάση του σοσιαλισμού, ο λαός δεν είχε τέτοια προβλήματα.

Αυτά τα γεγονότα αποκαλύπτουν, όπως και να’ χει, πόσο οι καπιταλιστές-ιμπεριαλιστές συνεχίζουν να προσπαθούν να δείξουν ότι ο καπιταλισμός είναι επιτυχημένος, κάτι που έκαναν και ξανάκαναν συχνά, ιστορικά, όμως, μπροστά στον κορονοϊό, αυτός έχει καταρρεύσει πλήρως εκ των έσω. Για τους λαούς του κόσμου, για το ανθρώπινο είδος, αυτό που είναι υποχρεωτικό πια σήμερα είναι το να ανατραπεί το καπιταλιστικό σύστημα το συντομότερο και να προχωρήσει η ανθρωπότητα στην εγκαθίδρυση ενός νέου συστήματος, δηλ. τον επιστημονικό σοσιαλισμό.

Πάλι, οι άνθρωποι δεν είναι ικανοποιημένοι με τον καπιταλισμό, και αρχίζουν να ξεσηκώνονται σιγά-σιγά. Σε αυτό το πλαίσιο, εμφανίζεται στον ορίζοντα ένα νέο κύμα σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Οι λαοί της Ασίας, της Αφρικής και της Λ. Αμερικής ασταμάτητα παλεύουν ενάντια στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και απαιτούν μια επιστημονικά βασισμένη κοινωνία όπου θα γίνονται πράξη η ειρήνη, η πρόοδος και η ευημερία. Πιστεύουμε ότι τα επαναστατικά κομμουνιστικά κόμματα σε αυτές τις χώρες και ηπείρους, προετοιμάζονται για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για επανάσταση και αντιλαμβανόμαστε ότι οι λαοί της Ευρώπης και της Αμερικής και τα ηγετικά επαναστατικά κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να προετοιμαστούν για να αξιοποιήσουν αυτή την κατάσταση και να ηγηθούν της σοσιαλιστικής επανάστασης και του κομμουνισμού.

Το Νεπάλ, με τη σημερινή νέα γεωπολιτική εξίσωση που διαμορφώνεται, φαίνεται πως αποτελεί επίκεντρο για τις παγκόσμιες δυνάμεις. Η γεωπολιτική κατάσταση, όπως συχνά λέγεται, έχει οδηγήσει στο να αποτελεί πόλο πολιτικής έλξης, και το Millenium Challenge Compact MCC (σ.parapoda: Διακρατικό πρόγραμμα «βοήθειας» των ΗΠΑ από το 2004), και το Quad (σ.parapoda: Quadrilateral Security Dialogue, Τετραμερής Διάλογος «Ασφαλείας» ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Ινδία) επικεντρώνονται στο Νεπάλ και γύρω από αυτό. Πώς αναλύετε τη γεωπολιτική ανάμειξη της Ινδίας, των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών στο Νεπάλ;

Πράγματι. Λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης του Νεπάλ, αυτό έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών χωρών και πιο συγκεκριμένα των καπιταλιστικών-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Για πολλούς λόγους, το Νεπάλ αποτελεί επίκεντρο για τις παγκόσμιες δυνάμεις. Αν και μικρό σε μέγεθος και καθυστερημένο από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης, ο λαός είναι τίμιος, ειρηνόφιλος, εργατικός, επιδιώκει τον επιστημονικό σοσιαλισμό και, έτσι, συνιστά τρομακτική απειλή για την καπιταλιστική ιδεολογία, πολιτική και πολιτισμό. Το Νεπάλ έχει άφθονους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, φρέσκο αέρα από τα Ιμαλάια, όμορφο τοπίο και υψηλό επίπεδο πολιτικής συνείδησης που παρέχει ευρείες δυνατότητες για την σοσιαλιστική επανάσταση και τη συμβολή στον κομμουνισμό. Από τη μια, υπάρχει η ΛΔ Κίνας στα βόρεια σύνορα, από την άλλη, υπάρχει στα νότια ο ινδικός ιμπεριαλισμός. Σε αυτή την τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση αυτής της ηπειρωτικής χώρας, ΗΠΑ και ΕΕ επιθυμούν να επιταχύνουν τις δράσεις τους ενάντια στο νεπαλέζικο λαό. Θέλουν να διακόψουν τη σοσιαλιστική επανάσταση στο Νεπάλ αλλά και στην Ινδία. Για αυτούς τους λόγους, το Νεπάλ έχει γίνει επίκεντρο των παγκόσμιων «παικτών».

Όπως είπατε, για τα συμφέροντά τους, οι παγκόσμιες καπιταλιστικές δυνάμεις επικεντρώνονται στο Νεπάλ με χρηματισμό, χρήματα, τεχνολογίες, σχέδια, συνωμοσίες, διπλωματία, στρατό και θρησκεία. Το MCC και το Quad είναι μόνο τμήματα αυτών των πτυχών. Εμείς πιστεύουμε ότι ο νεπαλέζικος λαός είναι σε θέση να απορρίψει οποιοδήποτε τέτοιο τέχνασμα. Πιστεύουμε ότι τα όνειρα των ιμπεριαλιστών δεν θα πραγματοποιηθούν στο Νεπάλ.

Πολύ συχνά εσείς οι ηγέτες του ΚΚ Νεπάλ τονίζετε το νέο τύπο Κομμουνιστικής Διεθνούς που χρειάζεται για ένα νέο κύμα παγκόσμιας προλεταριακής επανάστασης. Έχετε προκαλέσει συζητήσεις που προκαλούν βαθιές σκέψεις με τον ισχυρισμό σας ότι ο επιστημονικός σοσιαλισμός αλλά και ο κομμουνισμός είναι εφικτοί στην σημερινή παγκόσμια κατάσταση, γιατί ο καπιταλισμός έχει ήδη δημιουργήσει το έδαφος για μια τέτοια κοινωνία. Όμως, στο ΔΚΚ, αντιμετωπίζετε προκλήσεις, καθώς τα ΚΚ δεν είναι ενωμένα, οι επαναστάτες είναι διασπασμένοι σε αμέτρητες φράξιες, τα επαναστατικά κινήματα δεν ενοποιούνται όπως αναμένετε με την ΕΛΕ, η κομμουνιστική επανάσταση είναι ακόμα σε άμπωτη και ο καπιταλισμός αναρρώνει πάντοτε, αν και προσωρινά, μετά από κάθε οικονομική ύφεση και πολιτική κρίση. Πώς βλέπετε την προοπτική της παγκόσμιας επανάστασης με την ενοποίηση του ΔΚΚ;

Πράγματι, επιθυμούμε μια ΚΔ για νέους τύπους κοινωνίας, για μια νέα ανθρωπότητα. Κατά την άποψή μας, όλα τα ΚΚ σε όλες τις χώρες επιθυμούν το ίδιο. Η σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ο 21ος αιώνας, βοά για νέους τύπους ΚΔ, για την ανάγκη ενοποίησης του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, γιατί, βλέπετε, ο κόσμος έχει ενοποιηθεί όπως ποτέ άλλοτε. Χάρη στην επιστημονική επανάσταση, ειδικά την μικρο-ηλεκτρονική επανάσταση στον 21ο αιώνα, οι λαοί του κόσμου είναι παγκόσμια αλληλοσυνδεδεμένοι.

Μετά το θάνατο του Λένιν, και ιδίως μετά το θάνατο του Στάλιν και του Μάο Τσε Τουνγκ, έχουν μπει κάποια εμπόδια στο ΔΚΚ.

Παρ’ όλες τις απόπειρες από τους κομμουνιστές επαναστάτες στο παρελθόν, όπως τη δημιουργία του Επαναστατικού Διεθνούς Κινήματος (RIM), της ICML και άλλων, κατά την άποψή μας, πρέπει σκληρά να εργαστούμε για να κάνουμε την ΚΔ του 21ου αιώνα να επιτύχει. Νιώθουμε την ανάγκη για νέα ανάπτυξη και νέες συνθέσεις για τα ζητήματα-κλειδιά όπως την κομμουνιστική φιλοσοφία, την πολιτικο-οικονομική θεωρία και τον επιστημονικό σοσιαλισμό, γιατί, βλέπετε, τέτοιο είδος ενότητας και ανάπτυξης δεν μπορεί να επιτευχθεί αν στεκόμαστε μόνο σε παλαιότερες συνθέσεις και συμπεράσματα, που έμειναν πίσω, με την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Όπως είπατε προηγουμένως, ο κομμουνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εφικτός. Αν οι κομμουνιστές, οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι όλου του κόσμου δώσουν τη δέουσα προσοχή, τότε ο κομμουνισμός, τον οποίο ο Μαρξ ονειρεύτηκε στην Ευρώπη, θα είναι εφικτός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φανταστείτε, αν οι επιστήμονες επιθυμούν να αφιερώσουν τη ζωή τους προς το συμφέρον του ανθρώπινου είδους και νέων τύπων ανθρώπινης κοινωνίας, αν η έρευνα και η τεχνολογία συμβάλει υπέρ του ανθρώπου με το να σπάσουν την αλυσίδα της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής λεηλασίας, πόσο όλοι οι άνθρωποι του κόσμου θα είναι ενωμένοι και θα γίνουν μια ισχυρή δύναμη για ένα περαιτέρω άλμα προς την επιστημονική κοινωνία και πόσο αδύναμοι θα αποδειχθούν οι καπιταλιστές ληστές που καταπιέζουν τους λαούς;

Όσο για το άλλο σημείο που επισημάνατε, το ότι φαίνεται ότι οι κομμουνιστές δεν είναι ενωμένοι, το επαναστατικό κίνημα είναι διασπασμένο σε πολλές φράξιες, η κομμουνιστική επανάσταση είναι σε φάση άμπωτης και η καπιταλιστική τάξη αναρρώνει πάντοτε, η κατάσταση αλλάζει, πάντοτε αλλάζει προς τα πάνω και προς τα κάτω. Όλα αλλάζουν και εξελίσσονται. Αν εφαρμόσουμε την προσέγγισή μας, την ΕΛΕ, αυτά τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν ανάλογα. Βλέπουμε ότι αρχίζουν να εφαρμόζονται αυτά στο Νεπάλ υπό την ηγεσία του κόμματός μας, κάτι που αποδεικνύει την ορθότητά τους.

Έχετε κάποιες προτάσεις στο νεπαλέζικο λαό και τον κόσμο σε σχέση με την Επιστημονική Σοσιαλιστική Επανάσταση;

Έχουμε συζητήσει πολλά σημαντικά ζητήματα και νιώθουμε ευχαριστημένοι για αυτό. Οι κομμουνιστές έχουν μια ευθύνη, να παρέχουν λύσεις στα παγκόσμια προβλήματα. Δεν πρόκειται για ζήτημα μιας θεωρίας με μακροπρόθεσμη εφαρμογή, αλλά για ένα πλατιάς εφαρμογής πρακτικό ζήτημα για την επανάσταση. Για αυτό, χρειαζόμαστε ένα υψηλό επίπεδο συζήτησης, ενότητας και σύνθεσης. Οι κομμουνιστές πρέπει να βγουν ανοιχτά και πλατιά να τοποθετηθούν για αυτά. Όλοι οι φίλοι των κομμουνιστών επίσης πρέπει να παίξουν έναν θετικό ρόλο σε αυτή την καμπάνια. Μόνο ο κομμουνισμός είναι ο ανώτερος πολιτισμός των ανθρωπίνων όντων!

Μετάφραση από τα αγγλικά parapoda. Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στο Redspark και η συνέντευξη στο thecpn.org.

Για περισσότερα για την κατάσταση στο Νεπάλ, συντεντεύξεις και άρθρα των Μπαστόλα, Κιράν, Μπιπλάβ και για την Ενοποιημένη Λαϊκή Επανάσταση, βλ.εδώ.

Πηγή: parapoda.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το