Το απόγευμα της Τρίτης, η 60χρονη Χεσουσίτα Μορένο, ή «Ντόνια Τούτα», δημοφιλής Μαύρη ακτιβίστρια, έχασε τη ζωή της από πυροβολισμό στην πόλη Κάλι της Κολομβίας.
H Ντόνια Τούτα ήταν η δικαίωση των δικαιωμάτων των μαύρων και ιθαγενών κοινοτήτων του Σαν Χουάν, οι οποίες ζουν συγκλονισμένες από την ένταση και την εξαχρείωση της ένοπλης σύγκρουσης», δήλωσε η Διαεκκλησιαστική Επιτροπή Δικαιοσύνης και Ειρήνης (ICHPC).
«Δέχτηκε κατηγορίες, απειλές και στιγματίστηκε λόγω της δυναμικής φωνής της που απαιτούσε σεβασμό για τις ζωές και τα εδάφη των λαών. Ήταν η φωνή που προωθούσε ανθρωπιστικές συμφωνίες… Ήταν στόχος δικαστικών τεχνασμάτων λόγω του κοινοτικού της ρόλου. Κατάφερε να σώσει εκατοντάδες ζωές».
Η επίθεση εναντίον της 60χρονης σημειώθηκε την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του γιου της στη γειτονιά Λα Φλορέστα. Αν και η Ντόνια Τούτα μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο, έχασε τη ζωή της λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων της.
Μετά το έγκλημα, η Εθνική Αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως ένοπλο, ο οποίος είχε ποινικό μητρώο που σχετίζεται με ανθρωποκτονία, ληστεία και απόδραση από φυλακή.
«Μια μέρα, οι υλικοί και πνευματικοί συντάκτες της δολοφονίας της θα αναγνωρίσουν ότι ήταν μόνο μια ουσιαστική και πραγματική διαχειρίστρια της ειρήνης», δήλωσε η ICHPC, υπενθυμίζοντας ότι η Ντόνια Τούτα απέδειξε τις διαφορετικές μορφές της συνενοχής του κολομβιανού κράτους στη δομική βία κατά των φτωχών.
«Προς τιμήν της συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε και να απαιτούμε μια Παγκόσμια Ανθρωπιστική Συμφωνία και την οικοδόμηση μιας Παγκόσμιας Εδαφικής Ειρήνης. Η Ντόνια Τούτα είναι ένα σημάδι της ειρήνης που αξίζουν οι λαοί του Ειρηνικού», πρόσθεσε.

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το