Ένα συγκλονιστικό βίντεο από το Μεξικό κάνει το γύρο του κόσμου, το οποίο δείχνει αστυνομικούς να έχουν συλλάβει μια γυναίκα, η οποία ξεκάθαρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση (η και έχει πεθάνει ήδη), χωρίς όμως να κάνουν καμία κίνηση να βοηθήσουν.

Φρικτή γυναικοκτονία στο Μεξικό με έντονο «άρωμα» από Τζορτζ Φλόιντ ● Τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί συνέλαβαν μετανάστρια από το Ελ Σαλβαδόρ και την πάτησαν στον λαιμό μέχρι να ξεψυχήσει

Η Βικτόρια Σαλασάρ δεν πρόλαβε καν να ψιθυρίσει «Δεν μπορώ να ανασάνω». Οι τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί που τη συνέλαβαν, της πέρασαν χειροπέδες, την πέταξαν στο πεζοδρόμιο κι ενώ ζητούσε ξέπνοη να σταματήσουν, η μία από αυτούς πίεσε το γόνατό της στον λαιμό της άτυχης γυναίκας σπάζοντάς της δύο σπονδύλους και σκοτώνοντάς την.

Ενα μόνο λεπτό, σε έναν από τους τουριστικούς παραδείσους του Μεξικού, το Τουλούμ της πολιτείας Κιντάνα Ρόο, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς που άφωνοι κατέγραψαν στα κινητά τους τη σκηνή ως τεκμήριο εγκληματικής βαναυσότητας. Η 36χρονη μετανάστρια από το Ελ Σαλβαδόρ έχασε τη ζωή της όπως ακριβώς και ο Τζορτζ Φλόιντ –ένα γόνατο που πιέζει αφόρητα τον λαιμό-, δύο ημέρες πριν αρχίσει η δίκη του λευκού αστυνομικού που τον Μάιο του 2020 στη Μινεσότα δολοφόνησε τον Αφροαμερικανό, πυροδοτώντας ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας.

Οι τρεις άντρες και μια γυναίκα αστυνομικοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να φωνάξουν ασθενοφόρο όταν είδαν τη Σαλασάρ να κείται άψυχη.

Μέλη γυναικείων και μεταναστευτικών οργανώσεων μιλούν για ένα ακόμη κρατικό έγκλημα που δείχνει τα βαθιά προβλήματα έχουν τόσο τα σώματα ασφαλείας όσο και η μεταναστευτική πολιτική και η πολιτική κατά της έμφυλης βίας στο Μεξικό. Αυτό επισημαίνει Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM), θυμίζοντας πως οι αστυνομικοί συχνά δεν τηρούν τα πρωτόκολλα χρήσης βίας όταν έχουν απέναντί τους μετανάστες/τριες ή διαδηλώτριες, όπως έγινε για παράδειγμα πέρσι τον Νοέμβριο όταν αστυνομικοί στο Κανκούν πυροβολούσαν στον αέρα και παρενοχλούσαν σεξουαλικά γυναίκες σε πορεία κατά των γυναικοκτονιών.

«Πίσω από την τουριστική βιτρίνα υπάρχει η δύσκολη πραγματικότητά μας. Γιατί κι ο παράδεισος είναι βαμμένος στο αίμα. Γιατί κι εδώ μας σκοτώνουν, μας κακοποιούν σε σκοτεινούς δρόμους, κι οι καταγγελίες μας φτάνουν από παντού: από γυναίκες των φτωχογειτονιών και από γυναίκες των πλούσιων οικιστικών συγκροτημάτων», έλεγαν μέλη Φεμινιστικής Συλλογικότητας του κατά τα άλλα ειδυλλιακού Τουλούμ, τα οποία διοργάνωσαν την πορεία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το