Περισσότερα από 893.000 νέα κρούσματα της Covid-19 καταγράφηκαν μόνο την Παρασκευή σε όλον τον κόσμο, κυρίως λόγω της εκρηκτικής αύξησης των μολύνσεων στην Ινδία, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την καταμέτρηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο μέχρι τις 12.00 σήμερα, ώρα Ελλάδας, βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Πάνω από το ένα τρίτο των μολύνσεων καταγράφηκαν στην Ινδία, η οποία ανακοίνωσε χθες 332.730 κρούσματα και σήμερα 346.786, αριθμούς πρωτοφανείς για μία και μόνη χώρα μέχρι τώρα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων που είχε ανακοινωθεί μέχρι σήμερα ήταν 819.000, στις 8 Ιανουαρίου.

ΡΕΚΟΡ

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Ινδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, που έχουν αναφερθεί από την αρχή της πανδημίας σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μέσα σε ένα 24ωρο, με 346.786 νέες μολύνσεις.

Η χώρα, που λόγω του σφοδρότατου δεύτερου κύματος μετρά συνολικά 189.544 ανθρώπινες απώλειες, σημείωσε και ρεκόρ θανάτων, καθώς 2.624 άτομα υπέκυψαν. Ένα πεθαίνει από Covid-19 κάθε λιγότερο από τέσσερα λεπτά στο Νέο Δεχλί, αφού το σύστημα υγείας της πόλης βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω των συνεχών εισαγωγών.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί στρατιωτικά αεροσκάφη και τρένα για να μεταφέρει οξυγόνο από τις μακρινές περιοχές της χώρας στην πρωτεύουσας. Τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν εικόνες από ένα φορτηγό που μετέφερε οξυγόνο να φτάνει στο νοσοκομείο Batra του Νέου Δελχί, αφού εξέδωσε σήμα κινδύνου καθώς διέθετε οξυγόνο μόλις για 90 ακόμη λεπτά για τους 260 ασθενείς του.

«Παρακαλώ, βοηθήστε μας να βρούμε οξυγόνο, θα υπάρξει τραγωδία», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί, Αρβίντ Κεζριγουάλ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της χώρας, Ναρέντρα Μόντι.

Στο μεταξύ οι σκηνές πληθαίνουν σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων με τους εργαζόμενους να φεύγουν από τις πόλεις της Ινδίας για τα χωριά τους, αν και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για την πορεία της πανδημίας στην υπόλοιπη ενδοχώρα.

Άλλωστε, ήδη η κρίση είναι αισθητή και σε άλλες περιοχές, με πολλά νοσοκομεία να ανακοινώνουν ότι δεν διαθέτουν άλλα αποθέματα οξυγόνου. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με Covid-19 στις πόλεις Ζαϊπούρ και Αμριτσάρ πέθαναν λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Περιμένοντας στην ουρά για τεστ / Ap photo

Αποτεφρωτήρια στο Νέο Δελχί έχουν προειδοποιήσει ότι έχουν γεμίσει και έχουν ζητήσει από τις οικογένειες των νεκρών να περιμένουν.

Η Ινδία, που τον Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει ότι νίκησε το πρώτο κύμα όταν ο αριθμός των νέων μολύνσεων έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του, ξεπέρασε την Πέμπτη το ρεκόρ κρουσμάτων των ΗΠΑ και καθίσταται πλέον το επίκεντρο της πανδημίας.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι η Ινδία χαλάρωσε τον χειμώνα, όταν ο αριθμός των νέων μολύνσεων ημερησίως έπεσε κάτω από τις 10.000 και η πανδημία φάνηκε να είναι υπό έλεγχο. Οι αρχές τότε ήραν τα περιοριστικά μέτρα και επέτρεψαν ξανά τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Άλλοι εκτιμούν ότι ένα πιο επικίνδυνο, παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού ίσως ευθύνεται για την έκρηξη των κρουσμάτων στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα παγκοσμίως, όπου οι άνθρωποι ζουν κοντά ο ένας στον άλλο, συχνά έξι ανά δωμάτιο.

Ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι η μείωση της μετάδοσης στην Ινδία “θα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο”, όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τη ανάμειξη των ατόμων, κάτι που είναι κρίσιμης σημασίας.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το