«Έχουμε δικαιώματα» φωνάζουν για άλλη μία φορά οι ασκούμενοι δικηγόροι μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, που προβλέπει την απασχόλησή τους αρχικά για 12 μήνες σε δικαστήρια και εισαγγελίες και στη συνέχεια για άλλους 6 σε δικηγορικά γραφεία.

Στο dikastiko.gr μίλησε ο Γιώργος Ράπτης, ασκούμενος δικηγόρος με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

«Πριν μερικούς μήνες κυβέρνηση και υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρούσαν ότι θα μας πληρώνουν με μήνες καθυστέρηση. Εμείς οι ασκούμενοι δικηγόροι του ΕΣΠΑ με κινητοποιήσεις συνελεύσεις και συντονισμό επιβάλαμε το αυτονόητο δικαίωμά μας, να πληρωνόμαστε στην ώρα μας. τώρα ξαναεπιλέγουμε αυτό το δρόμο για να κατακτήσουμε και πάλι το αυτονόητο δικαίωμά μας στις κανονικές άδειες, καθώς δεν δικαιούμαστε ούτε μία», ανέφερε ο Γιώργος Ράπτης.

Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Κυβέρνηση, υπουργείο Δικαιοσύνης και Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν έχουν διευκρινίσει το καθεστώς με βάση το οποίο θα δουλεύουμε το τελευταίο εξάμηνο της άσκησής μας στα δικηγορικά γραφεία. Εμείς παλεύουμε για να κατοχυρωθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και στο τελευταίο εξάμηνο της άσκησής μας εκεί».

Όπως αποτυπώνεται σε ανακοίνωση των ασκούμενων δικηγόρων σε δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, οι συνθήκες εργασίας και η συνέχιση του προγράμματος παραμένει αβέβαιη και επισφαλής. Όπως είχε γράψει και το dikastiko.gr με την έναρξη του προγράμματος τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκαν να είναι απλήρωτοι για 3 μήνες και μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού και την ανταπόκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης άρχισαν να εκταμιεύονται οι αμοιβές τους.

Αλλά τα προβλήματα της απασχόλησής τους δεν τελείωσαν. Σύμφωνα με τη νέα καταγγελία, ενώ έχουν σύμβαση για εργασία 12 μηνών σε δικαστήρια και εισαγγελίες, δεν δικαιούνται ούτε μίας ημέρας άδεια, παρά μόνον για λόγους ασθένειας.

«Αυτό συνεπάγεται πως για ένα χρόνο δεν υφίσταται δυνατότητα απουσίας από την εργασία μας, παρά μόνο σε περίπτωση ασθενείας. Εκτός του γεγονότος πως εν γένει στα προγράμματα ΕΣΠΑ (ακόμη και στα δίμηνα προπτυχιακά) προβλέπονται άδειες, δεν νοείται οι ασκούμενοι ενώ εκτελούν ακριβώς τα ίδια καθήκοντα με τους δικαστικούς υπαλλήλους, και επομένως εκτελούν εργασία, να μην έχουν το νόμιμο δικαίωμα στην άδεια» τονίζουν οι ασκούμενοι Θεσσαλονίκης.

Αρχικά, υποστηρίζουν, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους τεχνικούς συμβούλους για το δικαίωμα σε νόμιμες άδειες, αλλά εν τέλει, η όποια δέσμευση υπήρξε, άρθηκε και οι υπεύθυνοι επικαλέστηκαν την ανυπαρξία πρόβλεψης στην σύμβαση, για να αρνηθούν οποιαδήποτε συζήτηση.

Οι ασκούμενοι «έχουν, δηλαδή, όλες τις υποχρεώσεις ενός εργαζομένου με πραγματική σχέση εξαρτημένης εργασίας, δέσμευση χρόνου τόπου και τρόπου εκτέλεσης καθηκόντων μας, χωρίς, όμως να διαθέτουν τα δικαιώματα και τις προστατευτικές διατάξεις του εργατικού δικαίου» σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους.

Ασκούμενοι δικηγόροι: Αδιευκρίνιστο το καθεστώς στα δικηγορικά γραφεία
Οι ασκούμενοι φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για εργαλειοποίησή τους, προκειμένου «να καλύψουν οργανικά κενά των δικαστηρίων και για να προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό στους συμβληθέντες δικηγόρους».

Όπως αναφέρουν «βρέθηκαν έκθετοι χωρίς γνώση του τρόπου κατανομής στα Δικηγορικά Γραφεία, τους όρους εργασίας και τους όρους της σύμβασης που θα κληθούν να υπογράψουν, ούτε καν την ημερομηνία έναρξης της παραπάνω διαδικασίας».

Σύμφωνα με τις διεκδικήσεις που περιγράφουν στην ανακοίνωσή τους και δεδομένου ότι η συνέχιση εργασίας με τις παραπάνω συνθήκες δεν είναι δυνατή, αιτούμαστε συνολικά για τους ασκουμένους όλων των κύκλων του προγράμματος:

  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων! Καμία άλλη καθυστέρηση στις πληρωμές!
  • Έγκαιρη μηνιαία καταβολή του μισθού μας! Να τηρηθεί η σύμβαση που υπογράψαμε!
  • Ρύθμιση του καθεστώτος των αδειών! Ρητή αναφορά και κάλυψη του ηθελημένου κενού με αναλογική εφαρμογή των διατάξεων του εργατικού δικαίου!
  • Δέσμευση για την ομαλή και άμεση ολοκλήρωση του 18μήνου προγράμματος τόσο στα δικαστήρια όσο και στα δικηγορικά γραφεία!
  • Διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας του ασκούμενου στα δικηγορικά γραφεία που θα τοποθετηθεί, με ευθύνη του ΔΣΘ!
  • Ρύθμιση εν γένει του θεσμού της άσκησης για όλους τους ασκουμένους!

Πηγή: dikastiko.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το