Από σήμερα, 3/11, η Θεσσαλονίκη μπήκε σε καθεστώς lockdown. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η διασπορά του ιού στην πόλη της Θεσσαλονίκης και των Σερρών ήταν μεγάλη. Για άλλη μια φορά η απάντηση της κυβέρνησης δεν ήταν τα πραγματικά υγειονομικά μέτρα, αλλά η ένταση της καταστολής και η συνέχιση της πολιτικής που χτυπάει τη δημόσια-δωρεάν υγεία και τα λαΪκά δικαιώματα. Γιατί κατασταλτικά (ως τέτοια τα κατονόμασε και ο Γεραπετρίτης!) είναι τα μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και η επαναφορά του sms, για να δοθεί άδεια μετακίνησης. Η κυβέρνηση, απέναντι στον ιό, για άλλη μια φορά προτάσσει την αστυνομοκρατία, τα πρόστιμα και θέλει να εθίσει το λαό σε μια κατάσταση, όπου ακόμα και το δικαίωμα στη βόλτα, θα πρέπει πρώτα να εγκρίνεται από την…πολιτική προστασία! Χρησιμοποιεί την πανδημία, για να περάσει αυτή την πολιτική της τρομοκρατίας, για να καταστείλει τις δίκαιες αντιδράσεις, απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί συνολικά.

Την ίδια στιγμή, κανένα πραγματικό μέτρο προστασίας της υγείας του λαού δεν πάρθηκε. Στους χώρους εργασίας δεν τηρούνται μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα. Αντίθετα οργιάζει, με την κάλυψη της κυβέρνησης, η εργοδοτική αυθαιρεσία, αφού οι εργοδότες κρύβουν κρούσματα, για να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεωντους και η κερδοφορία τους. Αναγκάζουν μάλιστα τους ίδιους τους εργαζομένους που πάσχουν, να μην το λένε, ακόμα και με την απειλή της απόλυσης. Όλα αυτά είδαμε σε εργοστάσια της Κεντρικής Μακεδονίας(Πέλλα, Γιαννιτσά), στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε, όσο εφαρμόζεται αυτή τη πολιτική. Ακόμα όμως και στα εργοστάσια ή στις επιχειρήσεις που έκλεισαν τώρα, το μάρμαρο θα το ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι, είτε λόγω απολύσεων, είτε λόγω αναστολής εργασίας, είτε με μειώσεις μισθών. 

Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε, για να βελτιωθούν οι αστικές συγκοινωνίες από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές . Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ-ΚΤΕΛ συνέχισαν να είναι πολύ λίγα και γι’αυτό πάντοτε γεμάτα, με τους επιβάτες στοιβαγμένους σαν σαρδέλες! 

Αντίστοιχα, τα σχολεία συνέχισαν να λειτουργούν με 25 και 27 μαθητές στο τμήμα, αντί για 15, ενώ τώρα, η τηλεκπαίδευση θα αποκλείσει τους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή και ίντερνετ.  

Και βέβαια, πάνω από όλα, το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όρια του, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, αφού δεινοπαθεί χρόνια από την μνημονιακή πολιτική των χιλιάδων ελλείψεων προσωπικού, ΜΕΘ, νοσοκομείων, εξοπλισμού. Η εξαγγελία του Υπουργού Υγείας, Κικίλια, για 43 νέες κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί κοροϊδία. Εκτός ότι είναι και πάλι πολύ λιγότερες από τις ανάγκες του ΕΣΥ, δεν είναι δεδομένος ούτε ο αναγκαίος εξοπλισμός, ούτε το αναγκαίο προσωπικό για αυτές.

Η κυβέρνηση, για να καλύψει τις ευθύνες της όσον αφορά την διασπορά του ιού και τη μη αντιμετώπισή του, ρίχνει τις ευθύνες στο λαό, επειδή τάχα δεν φοράει καλά τη μάσκα, ή στη νεολαία, επειδή βγαίνει βόλτα. Ο Πέτσας, που δήλωσε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στα σχολεία και στα ΜΜΜ, ο Κικίλιας, ο Υπουργός Υγείας, ενός ΕΣΥ που έπιασε τα όριά του με…105 διασωληνωμένους από κορονοΪό και διάφοροι άλλοι κουνούν το δάχτυλο στο λαό και στη νεολαία γιατί “συνωστίζεται” στις πλατείες. Ακόμα χειρότερα, ο Χρυσοχοϊδης δήλωνε ότι η αστυνομία θα βρίσκεται σε κάθε πλατεία της Θεσσαλονίκης και της χώρας, ενάντια στους “ανεύθυνους”. Τα ίδια βέβαια, είπε και ο ντόπιος υπηρέτης της κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ζέρβας, ο οποίος για να καλύψει τις δικές του, εγκληματικές ευθύνες, στοχοποίησε τη νεολαία  ως υπαίτια για την έξαρση του ιού εδώ. Την ίδια στιγμή, υπηρετώντας την πολιτική της καταστολής ζητούσε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις..8μμ! Το πόσο ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού φάνηκε από τις δηλώσεις του, που ζήτησε αυστηρά μέτρα τώρα, αλλά με σκοπό να…ανοίξουμε τα Χριστούγεννα, ώστε να έρθουν οι τουρίστες!

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία, για να περάσει μια σειρά αντιλαΪκά και αντιδημοκρατικά μέτρα. Ετοιμάζεται, ενώ έχει το λαό κλεισμένο στα σπίτια του, να φέρει ένα ακόμα νομοσχέδιο, κατάργησης του 8ωρου και χτυπήματος της συνδικαλιστικής δράσης. Τη στιγμή που κάνει όλα τα παραπάνω, χρησιμοποιεί την πανδημία ως άλλοθι για να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις, όπως έκανε στη Θεσσαλονίκη στις 31/10, όταν η αστυνομία κατέλαβε την Καμάρα, για να μην πραγματοποιηθεί διαδήλωση. Τώρα ετοιμάζονται να απαγορεύσουν και τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου. 

 Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τους εργάτες, τους εργαζόμενους, το λαό και τη νεολαία να μη σκύψουν το κεφάλι. Μόνο με αγώνα μπορεί να μπει φραγμός στην αντιλαΪκή κυβερνητική πολιτική. Να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα, για το μισθό, ενάντια στις απολύσεις. Να παλέψουμε για δημόσια-δωρεάν υγεία και ισχυρό ΕΣΥ. Να παλέψουμε για το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και τη διαδήλωση. Κόντρα στις απαγορεύσεις της κυβέρνησης, να προετοιμαστούμε για να πραγματοποιήσουμε τον εορτασμό της εξέγερσης, στη Θεσσαλονίκη, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και τις διαδηλώσεις σε κάθε πόλη της Μακεδονίας, στις 17 Νοέμβρη

-Κάτω η αντιλαική-αντεργατική πολιτική
-Αγώνας για δημόσια-δωρεάν υγεία
-Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη διαδήλωση, να οργανώσουμε τον εορτασμό της εξέγερσης και τις διαδηλώσεις στις 17 Νοέμβρη!

Τρίτη 3/11
Το Γραφείο Μακεδονίας του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το