ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Μ-Λ ΚΚΕ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Την Τρίτη 4 του Απρίλη σε αίθουσα του εργατικού κέντρου Ηρακλείου (Ε.Κ.Η) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- συζήτηση του ΜΛ ΚΚΕ που οργανώθηκε από την ΚΟΒΑ Ηρακλείου, με θέμα την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος όσον αφορά αφενός την αντιλαϊκή πολιτική των  ιδιωτικοποιήσεων, στον απόηχο των μεγάλων κινητοποιήσεων που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, και αφετέρου τις θέσεις του κόμματός μας για τη δυναμική και τη νικηφόρα προοπτική των λαϊκών αγώνων.

Στην τοποθέτησή της ,η συντρόφισσα Αρετή Σπαχή , ανοίγοντας την εκδήλωση, έκανε μια σύντομη αναδρομή στους βασικούς σταθμούς του κομμουνιστικού κινήματος στον τόπο μας, στη ρεβιζιονιστική στροφή και τη συμβολή του μαρξιστικού λενινιστικού κινήματος και ως εκ τούτου και του Μ-Λ ΚΚΕ, στη ανάδειξη της επαναστατικής γραμμής. Ξεκαθάρισε το χαρακτήρα του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού και έδωσε βαρύτητα στο διπλό ζυγό από την ντόπια  μεγαλοαστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές κηδεμόνες της ,ζυγός στον οποίο υπόκειται ο λαός μας, καταλήγοντας ότι σήμερα το σάπιο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα, προκειμένου να υπερβεί την  τεράστια κρίση του, ταΐζεται με τη μηχανή του πόλεμο, την αύξηση των εξοπλισμών, με διαφόρων τύπων μνημόνια, με την καταστολή και τον εκφασισμό του κράτους

Έκανε, στη συνέχεια, αναφορά στο περιεχόμενο των ευρύτερων λαϊκών αγώνων που πρέπει να ενταθούν και να αναπτυχθούν στο εξής, με αιτήματα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και μαζικές διεκδικήσεις για ψωμί, σταθερή δουλειά, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, για την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη. Τα αιτήματα αυτά τόνισε ότι πρέπει να προβάλλονται, με στόχευση την αποτίναξη των ιμπεριαλιστικών όρων υποταγής του λαού μας, διευκρινίζοντας ότι αυτό προϋποθέτει ζύμωση των θέσεων και συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία τους.

Ανέφερε ενδεικτικά το ερώτημα: τι έκαναν τα εργατικά κέντρα και η ΓΣΕΕ για να αντιπαλέψουν τον αντιλαϊκό, αντιδραστικό νόμο Χατζηδάκη, που επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στους εργατικούς αγώνες και ποιος ήταν ο ρόλος του εργοδοτικού συνδικαλισμού στη συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος, καθώς και ο ρόλος του ΠΑΜΕ;

Στην τοποθέτησή του έπειτα ο σύντροφός Βασίλης Πετράκης 

ανέπτυξε την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που επιτάθηκε, μέσω των μνημονίων, των εργαλείων δηλ επιβολής των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε αγαστή συνεργασία με το ντόπιο κεφάλαιο. Ανέφερε ως παράδειγμα τον τομέα των μεταφορών, όπου καταργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο ασφάλειας, που είχε κατοχυρωθεί με εργατικούς αγώνες, προκειμένου να υπάρξει ένα “ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον”. Αυτό τόνισε ότι έγινε και στη ναυσιπλοΐα, αλλά και στους σιδηροδρόμους, όπως τραγικά αποκαλύφθηκε με το δυστύχημα στα Τέμπη. Ανέδειξε ότι το ίδιο γίνεται με την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος της Υγείας, της Παιδείας, αλλά ακόμη και του φυσικού αγαθού του νερού 

Εξήγησε κατόπιν τον τρόπο που κάποια δημόσια αγαθά ,τα οποία ήταν στον έλεγχο του κράτους , όπως το ρεύμα,  η ενέργεια γενικά οι τηλεπικοινωνίες κλπ. ιδιωτικοποιούνται με τη λογική του κατακερματισμού των υπηρεσιών, ώστε από τη μια οι   ιδιώτες να αποσπούν τα κερδοφόρα κομμάτια, διαλύοντας και τις εργατικές κατακτήσεις., και από την άλλη στο δημόσιο να παραμένουν τα ζημιογόνα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και με τη διάλυση του ΟΣΕ.

Παράλληλα , εξήγησε την κρίση που προκύπτει από η συγκέντρωση του κεφαλαίου σε μεγαλύτερη κλίμακα, όπως είναι αυτή που γίνεται στις τράπεζες, κρίση που απείλησε και απειλεί λαϊκές κατακτήσεις. Ανάφερε μάλιστα το παράδειγμα της Ιονικής , από την οποία, μετά την εξαγορά της από την Alpha Bank, εξανεμίστηκαν τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων.

Μετά τις δυο εισηγήσεις, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία κατατέθηκε η αγωνία από συναγωνιστές και φίλους, κυρίως, ως προς τη δυσκολία της οργάνωσης της λαϊκής πάλης, την αφύπνιση και κινητοποίηση των νέων, ενώ προτάθηκε και από συναγωνιστή ο προγραμματισμός συζήτησης-παρέμβασης από την κομματική οργάνωση του Ηρακλείου σε μια εργατική γειτονιά της πόλης- η οποία φιλοξενεί, σε ένα μεγάλο ποσοστό μετανάστες- όπου παρατηρείται τελευταία μια ενεργοποίηση, με επίκεντρο τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, όπως είναι η παντελής έλλειψη σχεδίων και κονδυλίων ανάπλασης της περιοχής (που ανήκει μάλιστα στην παλιά πόλη) και γενικά η υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

Βασικό χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η παρουσία φίλων που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε κομματική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ και το έντονο ενδιαφέρον τους για μια ουσιαστική συζήτηση, αλλά και για τη διοργάνωση μιας δεύτερης εκδήλωσης,, στην οποία θα ξεδιπλωθούν ακόμα περισσότερα τα ζητήματα της μαζικής πάλης και θα αναλυθούν ακόμη πιο διεξοδικά οι συνθήκες και τα βαθύτερα αίτια της επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και οι δυνατότητες νίκης των λαϊκών αγώνων.

Υποσχόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την απάντηση όλων αυτών των θεμάτων, που αποτελούν από τη φύση τους πολύ ενδιαφέρουσα αφετηρία για την ανάλυση των θέσεων μας, αλλά και για τη μαζικότερη συμμετοχή και νικηφόρα προοπτική των λαϊκών αγώνων.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το