Δελτίο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Για την αναβάθμιση στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στη Λάρισα

Η 110η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα μετατρέπεται σε μόνιμη αμερικανική στρατιωτική βάση, όπως ακριβώς προβλεπόταν στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) του 2021, τη συμφωνία μονιμοποίησης και επέκτασης των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.  Ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου MQ-9 REAPER. Οι ΗΠΑ τώρα επιθυμούν την αναβάθμιση της βάσης τους εκεί, ώστε να μετατραπεί σε μόνιμη βάση της διοίκησης της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ευρώπης – Αφρικής (USAFE – AFAFRICA). Μετά το Στεφανοβίκειο, τώρα και στη Λάρισα, η προσωρινή εγκατάσταση στρατευμάτων γίνεται μόνιμη και αναβαθμίζεται. Μάλιστα, ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα σχέδια για δημιουργία Ναύσταθμου στον Αλμυρό. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ, μετά τη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, επιθυμούν να μετατρέψουν όλη τη Θεσσαλία σε κόμβο των στρατιωτικών τους δυνάμεων. Να χρησιμοποιούν όλο το έδαφος, το νερό, τον αέρα και το λαό της περιοχής για τα πολεμικά τους σχέδια. Και βεβαίως, κυβέρνηση, «αντιπολίτευση» και αρχηγοί του στρατού θα ξανασυμφωνήσουν να χρηματοδοτήσουν όλα αυτά τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ με τα λεφτά του ελληνικού λαού, που τόσο έχει ματώσει.

Όσο κι αν η κυβέρνηση, τα λοιπά αμερικανόδουλα κόμματα, κάθε απολογητής της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα προσπαθούν να κοροϊδέψουν το λαό και τους εαυτούς τους ότι οι Αμερικάνοι βρίσκονται εδώ για να μας σώσουν από τον τούρκικο επεκτατισμό, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Τα εν λόγω κατασκοπευτικά αεροπλάνα ήδη συμμετέχουν σε πολεμικές ασκήσεις στην Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα. Δηλαδή, απέναντι στη Ρωσία. Είναι φανερό και στον πιο δύσπιστο ότι οι ΗΠΑ εμπλέκουν τη χώρα μας στα πολεμικά τους σχέδια απέναντι στον ρώσικο ιμπεριαλισμό, στους λαούς της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, την ίδια στιγμή που κρατούν «ίσες αποστάσεις» απέναντι στις τούρκικες απειλές σε βάρος της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση θα πουλήσει αεροπλάνα και στην Ελλάδα αλλά και στην….Τουρκία.

Ο ελληνικός λαός έχει βιώσει στο πετσί του την αμερικανική κυριαρχία στη χώρα. Από τον Εμφύλιο στις μαύρες μέρες της αμερικανοκρατίας, της χούντας και της προδοσίας της Κύπρου. Στη συνέχεια, με το δίκτυο των αμερικανονατοϊκών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα. Τώρα, με την αναβάθμιση, ξανά, της αμερικανικής παρουσίας στη χώρα, με την μονιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων και το ξεπούλημα βασικών δομών της χώρας στο αμερικανικό κεφάλαιο. Από αυτά στενάζει ο ελληνικός λαός και καμιά ωφέλεια για την «τοπική οικονομία» δεν θα έρθει από την νέα αυτή αναβάθμιση, ακόμα μίας βάσης τους. Αντίθετα, οι Αμερικανοί πεζοναύτες, καλυπτόμενοι από το δικαίωμα της «ετεροδικίας», θα μπορούν και εδώ να παρενοχλούν, να βιάζουν, να χτυπούν και να μη δικάζονται για τις πράξεις τους, όπως έχει συμβεί, αντίστοιχα, στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη. Η ιδιωτικοποίηση δομών στο μεγάλο αμερικανικό κεφάλαιο καμιά οικονομική ωφέλεια δεν θα έχει για το λαό, όπως δεν έχει και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Η νέα αναβάθμιση, ακόμα μίας αμερικανικής βάσης στη χώρα, θα εμπλέξει κι άλλο την Ελλάδα στα πολεμικά σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Θα εμπλέξει κι άλλο τη χώρα μας στην πολεμική αναμέτρηση στην Ουκρανία. Θα καταστήσει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας, πολεμικό στόχο των άλλων ιμπεριαλιστών. Για αυτό πρέπει τώρα να δυναμώσει ο αντιαμερικανικός-αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του λαού μας, για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, για να φύγουν οι ΗΠΑ και οι βάσεις τους από τη χώρα. Να δυναμώσει ο αγώνας για την ειρήνη, για τη φιλία των λαών, για την εθνική ανεξαρτησία.

Δελτίο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το