«Χαίρομαι που επιστρέφω στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή είναι η πέμπτη επίσκεψή μου, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κάτι που υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο αυτής της πόλης ως περιφερειακού κόμβου ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, με ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια». 

Με αυτές τις δηλώσεις ο αμερικανός πρέσβης-τοποτηρητής της χώρα μας Πάιατ κατέφθανε στην Αλεξανδρούπολη στις 23 Ιούλη, για να παραστεί στην εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την άφιξη του σιδηρόδρομου εκεί. Μέσα σε μια πρόταση ο Πάιατ παρουσίασε με αποκαλυπτικό τρόπο την στρατηγική θέση που κατέχει η Αλεξανδρούπολη και αντίστοιχα την πρόθεση των ΗΠΑ να την εντάξουν στους δικούς τους, καθόλου ειρηνικούς, σχεδιασμούς.

Για του λόγου το αληθές, τις ίδιες μέρες, κατέφθανε στην πόλη, με τα τεράστια αμερικανικά μεταγωγικά “Endurance” και “USNS YUMA”, μια τεράστια πομπή του αμερικανικού στρατού: πάνω από 2000 φαντάροι, 50 ελικόπτερα Black Hawk, 4 Chinook, 25 Apache και περισσότερα από 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κοντέινερ. Οι δυνάμεις αυτές μεταφέρθηκαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη Ρουμανία με αμαξοστοιχία, για να συμμετέχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ “Atlantic Resolve 2020”. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που τα αμερικανικά στρατεύματα εξυπηρετούνται από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. 

Πέρυσι το καλοκαίρι, 2500 αμερικανοί φαντάροι με423 οχήματα, 204 ρυμουλκούμενα και 143 κοντέινερ γεμάτα εξοπλισμό είχαν αποβιβαστεί για να συμμετάσχουν τότε στην νατοϊκή άσκηση, πάλι στη Ρουμανία, “Black Sea 2019”.  Ανάμεσα σε αυτές τις δύο μεγάλες αφίξεις, υπογράφτηκε και ψηφίστηκε η “Αμυντική” Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ(ο σχεδιασμός της οποίας είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που προέβλεπε την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με αυτή, αμερικανοί φαντάροι και πολεμικό υλικό σταθμεύουν στο στρατόπεδο “Κανδηλάπτης” λίγο έξω από την πόλη, ενώ φημολογείται η δημιουργία βάσης ελικοπτέρων για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού. Επειδή η Ελλάδα ικανοποιεί πλήρως της πολεμικές ανάγκες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, του χρόνου θα ξαναφιλοξενήσει χιλιάδες αμερικανούς. Την άνοιξη του 2021, θα πραγματοποιηθεί η νατοϊκή άσκηση “Defender 2021” με τη συμμετοχή 38.000(!)φαντάρων του αμερικανικού και του βρετανικού στρατού, για άλλη μια φορά στη Μαύρη Θάλασσα και από την Αλεξανδρούπολη θα περάσουν: 5.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχημάτα προσωπικού, μονάδες σύγχρονων οπλικών συστημάτων, θηριώδη στρατιωτικά φορτηγά, καθώς επίσης και 10.000 στρατιωτικά κοντέινερ!

 Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί και αποδεικνύουν πλήρως τις δηλώσεις των αμερικανών αξιωματούχων για τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στα δικά τους σχέδια. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σχολιάσουμε τα εξής: κυβερνητικοί παράγοντες, διάφορα παπαγαλάκια καθώς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αλεξανδρούπολη, εκτός του ότι θεωρούν λίγο-πολύ δύναμη “ειρήνης” αυτήν την τεράστια πολεμική αρμάδα,  την παρουσιάζουν και σαν μια δύναμη προστασίας απέναντι στον τούρκικο επεκτατισμό. Είναι φανερό ότι αυτά είναι ευσεβείς πόθοι της ντόπιας ολιγαρχίας που διαψεύδονται καθημερινά. Οι ΗΠΑ και ο στρατός τους δεν βρίσκονται στην Ελλάδα, για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία πρώτες αυτές τα καταπατούν. Στα πλαίσια τις δικής τους “συμμαχίας” , του ΝΑΤΟ, του οποίου μέλη είναι και η Ελλάδα και η Τουρκία εδώ και δεκαετίες, εκδηλώνεται ο τούρκικος επεκτατισμός. Θα περιοριστούμε, όμως, μόνο στα τελευταία γεγονότα: τις ίδιες μέρες που ο στρατός των ΗΠΑ ήρθε να μας…υπερασπιστεί στην Αλεξανδρούπολη από την Τουρκία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση του για την πρώτη Navtex της Τουρκίας ανοιχτά του Καστελορίζου και νοτιανατολικά της Κρήτης, δήλωσε πως η Τουρκία κάνει έρευνα σε “αμφισβητούμενα νερά”, κλείνοντας το μάτι στην τουρκική επιθετικότητα!   Όσον αφορά τώρα τους πραγματικούς λόγους, για τους οποίους οι ΗΠΑ θέλουν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αυτοί είναι ξεκάθαροι. Πρώτον, θέλουν από εκεί να αποκτήσουν άμεση εποπτεία στο θαλάσσιο πέρασμα των στενών του Βοσπόρου και γιατί η Τουρκία διαρκώς τους “κάνει νερά”, αλλά κυρίως για να ελέγχουν την κίνηση του ρωσικού στόλου από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο. Δεύτερον, μπορούν να μεταφέρουν όλες τους τις δυνάμεις μέσα από το ελληνικό έδαφος και την Αλεξανδρούπολη προς τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου που ελέγχονται από την Τουρκία. Ο ανταγωνισμός τους με τη Ρωσία τους οδηγεί σε αυτή την τεράστια κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Γι’αυτό κάθε χρόνο το ΝΑΤΟ κάνει τέτοιου μεγέθους στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, συγκεκριμένα στη Ρουμανία, ακριβώς απέναντι από τη -ρωσική- χερσόνησο της Κριμαίας. Αυτή όμως η τεράστια συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων των ιμπεριαλιστών δεν προμηνύει καλά μαντάτα για τους λαούς της περιοχής, παρά μόνο φέρνει συνεχώς πιο κοντά τον κίνδυνο του πολέμου. Ωστόσο, αυτή η τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων έχει και πιο συγκεκριμένες οικονομικές αιτίες. 


Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Ρωσίας εκτείνεται και στην πάλη για την κατάκτηση αγορών φυσικού αερίου. Φέτος θα ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου TAP που θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και θα φτάνει, περνώντας τα Βαλκάνια, στην Ιταλία. Μαζί με τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, οι αμερικάνοι θα καταστήσουν τις χώρες των Βαλκανίων, της ΝΑ Ευρώπης και την Ιταλία, αγοραστές του δικού τους φυσικού αερίου και όχι του ρωσικού. Η Ελλάδα βέβαια δεν θα είναι απλά αγοραστής, αλλά θα υποπέσει στην ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑ. Η διαδικασία αεριοποίησης του (αμερικανικού) φυσικού αερίου θα γίνεται σε εξέδρα στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια θα διοχευτεύεται μέσω του αγωγού στις διάφορες χώρες.. Είναι φανερό λοιπόν ότι για τις ΗΠΑ, αυτό το λιμάνι έχει εξαιρετική, εκτός των άλλων, οικονομική σημασία, αφού από εκεί θα ξεκινούν όλες οι δραστηριότητες τους όσων αφορά το φυσικό αέριο και γι’αυτό φροντίζουν να το οχυρώσουν με μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία. 


 Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη,  να σημειώσουμε το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στα πλαίσια της πολιτικής του ξεπουλήματος των λιμανιών, έβγαλε στο σφυρί και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Να μη μας παραξενεύσει το ότι έντονο ενδιαφέρον για την αγορά του λιμανιού εκδηλώνουν δύο…αμερικανικές εταιρίες! Στην προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) αναφέρεται το εξής: «στον Ο.Λ.Α. Α.Ε. έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης». Με απλά λόγια, οι αμερικάνοι που λογικά θα αγοράσουν τον ΟΛΑ, θα πάρουν πακέτο όλες τις εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται και όχι ένα, αλλά τέσσερα λιμάνια(Αλεξανδρούπολη, Μάκρη, Καμαριώτισσα Σαμοθράκης, Θέρμα Σαμοθράκης)! Όπως καταγγέλλουν τοπικοί φορείς, αυτό θα σημάνει και εξοβελισμό από το λιμάνι όλων των μη κερδοφόρων για τον επενδυτή δραστηριοτήτων, όπως είναι η χρήση του λιμανιού από ερασιτέχνες ή επαγγελματίες αλιείς και από τους Ναυταθλητικούς Ομίλους. 


Καμιά ανάπτυξη λοιπόν δεν θα έρθει για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από την πώληση του. Η όποια χρήση του από το λαό, στην χειρότερη θα πάψει να συμβαίνει, στην “καλύτερη” θα κοστολογηθεί. Ο λαός θα πρέπει να ξαναπληρώνει τον ιδιοκτήτη του λιμανιού για τη χρήση του, αν και αυτό  φτιάχτηκε και συντηρείται από τα δικά του χρήματα. Το λιμάνι, λοιπόν, θα παραδοθεί πλήρως στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και στα δικά του σχέδια. Αντίθετα, ο λαός μας θα πρέπει να παλέψει ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη. Θα πρέπει να παλέψει για να μη γίνει η ιδιωτικοποίηση. Να παλέψει ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης, που ακολουθεί η ντόπια ολιγαρχία και παραδίδει τη χώρα στα επικίνδυνα αμερικανονατοϊκά σχέδια. Να δημιουργήσει ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα που θα απαιτήσει το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων, την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Αλεξανδρούπολη και την Ελλάδα και θα σηκώσει ψηλά τη σημαία της ειρήνης.

Γραφείο Τύπου Μ-Λ ΚΚΕ 24 / 8 / 20

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το