Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την επικείμενη ψήφιση του νέου «μεταμνημονιακού», αλλά στην ουσία αντιλαϊκού, Προϋπολογισμού που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Μπροστά στην ψήφιση του νέου Προϋπολογισμού και με δεδομένη τη δημοσκοπική της υποχώρηση που σηματοδοτείται από την ταυτόχρονη άνοδο της ΝΔ, η κυβέρνηση πρόταξε τη μη περικοπή των συντάξεων ως κεντρικό στοιχείο του Προϋπολογισμού, στην προσπάθειά της να ανορθώσει το επικοινωνιακό της προφίλ και να κερδίσει πό­ντους απέναντι στη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια που διαρκώς διογκώνεται.

Η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ διεξάγεται σε υψηλούς τόνους με τις κατηγορίες και τις καταγγελίες να εκτοξεύονται εκατέρωθεν. Ο Κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Τσίπρα για παζάρια με τους Ευρωπαίους και πως «αντάλλαξαν το Σκοπιανό με τις συντάξεις». Την ίδια στιγμή το κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζει τις βολές απέναντι στη ΝΔ πως συγκαλύπτει και ταυτίζεται με την ακροδεξιά στο ζήτημα της πΓΔΜ. Και ο χορός των αλληλοκαταγγελιών και της δημαγωγίας καλά κρατεί.

Η κυβέρνηση, θέλοντας να παρουσιάσει ένα φιλολαϊκό προφίλ στο εσωτερικό της χώρας, αξιοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί την αμερικανόπνευστη συμφωνία των Πρεσπών για να επισημάνει προς τα ξένα αφεντικά της πως η ίδια αποτελεί τον πιο πιστό υπηρέτη και εγγυητή των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και όχι μόνο. Και ως αντάλλαγμα γι’ αυτό εκλιπαρεί για ψίχουλα – μπροστά στην κολοσσιαία αφαίμαξη που έχει υποστεί ο λαός μας εδώ και μια δεκαετία – τους Ευρωπαίους για να τα παρουσιάσει στο εσωτερικό ως φιλολαϊκές παροχές.

Η ΝΔ επιδίδεται σ’ αυτή την αχαλίνωτη δημαγωγία, καταφεύγοντας στο συμψηφισμό ανάμεσα στη συμφωνία των Πρεσπών και στις συντάξεις, για να αποκρύψει τα εσωτερικά της προβλήματα που την οδηγούν σε ακροδεξιά μετατόπιση, αλλά και να συγκαλύψει το πραγματικό αντιλαϊκό περιεχόμενο της δικής της πολιτικής στα θέματα αυτά. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση άνοιξε την ατζέντα της πΓΔΜ και της ονοματολογίας, η ΝΔ επέδειξε τα ακροδεξιά αντανακλαστικά της ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν οι εσωτερικές κλίκες γύρω από τον Σαμαρά. Προσέφερε κάλυψη στα εθνικιστικά συλλαλητήρια των λεγόμενων «Μακεδονομάχων», την ώρα που κεντρικά στελέχη της έδιναν το «παρών» ακόμα και με τη φυσική τους παρουσία, στήριξε αλλού φανερά και αλλού έμμεσα τις καταλήψεις των μαθητών που υποκινήθηκαν από ακραίους εθνικιστικούς και φασιστικούς κύκλους, δανειζόμενη τόσο τη ρητορική τους όσο και τα ίδια τους τα επιχειρήματα, επικαλούμενη το δήθεν «αυθόρμητο» αυτών των κινητοποιήσεων.

Κι όλα αυτά την ώρα που στα δεξιά της ΝΔ συντελούνται διεργασίες και στήνονται νέα ακροδεξιά μορφώματα από πρώην στελέχη της, όπως αυτό του Φ. Κρανιδιώτη ή του Βελόπουλου που φαίνεται να συνεργάζεται ακόμα και με μέλη της φασιστικής συμμορίας της ΧΑ. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό έχει τους λόγους της να αγωνιά. Γι’ αυτό και καταφεύγει στην ακροδεξιά δημαγωγία και στο πατριδεμπόριο προκειμένου να δημιουργήσει στεγανά ώστε να αποφύγει διαρροές από τα δεξιά της. Στο δια ταύτα όμως όσο «τσαμπουκά» κι αν πουλάει στο εσωτερικό, κάνοντας λόγο για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, η πραγματικότητα υπογραμμίζει με έντονο τρόπο πως ο δεύτερος πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος, αν και εφόσον έρθει η ώρα, θα συμμορφωθεί πλήρως προς «τας υποδείξεις» των Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις υπαγορεύσεις τους, αφήνοντας κατά μέρος τις πατριωτικές κορώνες. Με ένα διαφορετικό τρόπο και ύφος, αλλά με αρκετή δόση κυνισμού αυτό ακριβώς υπογράμμισαν και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η ΝΔ δεν θα παραβρεθεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «για να γλιτώσει το φιάσκο», για να μην απαντήσουν για τις «συναλλαγές» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΕΕ. Επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει στη ΝΔ πως και αυτοί θα υποστούν τη βάσανο να τους τραβήξουν το αυτί για την πολιτική τακτική που επιλέγουν να χαράξουν, ενώ θα υποχρεωθούν στο τέλος να προσαρμοστούν στα κελεύσματα των ξένων αφεντικών τους.

Γιατί όμως η ΝΔ σηκώνει τόση σκόνη γύρω από τις συντάξεις και τη μη περικοπή τους; Μάλιστα τις μέρες αυτές υπενθύμισε τις «17 άδικες και αχρείαστες περικοπές συντάξεων» που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο μακροσκελής κατάλογος των 17 σημείων της ΝΔ που καταδεικνύει την πολιτική της κυβέρνησης, καταλήγει στην υποκριτική διατύπωση πως «Όσο και αν «ξηλώνουν» τον νόμο Κατρούγκαλου, αυτός δεν διορθώνεται, παρά μόνο καταργείται! Και εμείς το εννοούμε». Χωρίς καμία αμφιβολία η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ο διαβόητος νόμος «Κατρούγκαλου» αποσάθρωσαν ακόμα περισσότερο την κοινωνική ασφάλιση καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στη φτώχεια και στην ανέχεια.

Όμως η πολιτική της κυβέρνησης πάτησε ακριβώς πάνω στα θεμέλια των προκατόχων της. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο συνέχισε και ολοκλήρωσε το αντιλαϊκό έργο των δύο προηγούμενων που έχουν τη σφραγίδα και την υπογραφή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και που ανάμεσα στα άλλα κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην κοινωνική ασφάλιση τσακίζοντας τις συντάξεις, αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, περικόπτοντας δραματικά κοινωνικά επιδόματα. Η ΝΔ λοιπόν επιχειρεί να διαγράψει από τη λαϊκή μνήμη όλη την προηγούμενη αντιλαϊκή πολιτική της. Την ίδια στιγμή όμως στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης η ΝΔ, σύμφωνα με τις επίσημες και πρόσφατες εξαγγελίες του αρχηγού της, φέρνει το πιο σκληρό δεξιό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο ολοκληρωτικής διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της εκχώρησής της στα αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα.

Την ώρα που φουντώνει η δυσαρέσκεια και αγανάκτηση από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, που ο λαός μας δίνει καθημερινή μάχη με τη σκληρή πραγματικότητα, δεν θα πρέπει να παραπλανηθεί από την επίπλαστη εικόνα που παρουσιάζει η ΝΔ και να εγκλωβιστεί στα δίχτυα της δημαγωγίας και της ακροδεξιάς ρητορείας και του εθνικισμού.

Πίσω από τις φιλολαϊκές μάσκες και τις πατριωτικές κορώνες η ΝΔ κρύβει με επιμέλεια την άλλη όψη της ίδιας και απαράλλακτης αντιλαϊκής και υποτελούς πολιτικής.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το