Στις 13 του Νοέμβρη στη Μαδρίτη της Ισπανίας 650.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στην κινητοποίηση για την υπεράσπιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της περιοχής. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας που υφίσταται τεράστια πίεση εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης πόρων και προσωπικού. Ενώ τα συνδικάτα επικεντρώνουν την κριτική τους στην τοπική κυβέρνηση, της κεντροδεξιάς Ιζαμπέλ Ντιάζ Αγιούσο, κάνοντας λόγο και για κακή διαχείριση.
Παρά τις διαμαρτυρίες της τοπικής κυβέρνησης για ψευδή νούμερα εκ μέρους των διοργανωτών, αεροφωτογραφίες πάνω από τις κύριες λεωφόρους που οδηγούν στο Δημαρχείο έδειξαν μια τεράστια μάζα διαδηλωτών, ανάμεσά τους πολλοί γιατροί και επαγγελματίες υγείας. Ανάμεσα στα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν τα: «Η υγεία σας δεν πρέπει ποτέ να εξαρτάται από το πορτοφόλι σας», και «Η υγειονομική περίθαλψη δεν πωλείται, πρέπει να υπερασπιστεί».
Η κινητοποίηση, που καλέστηκε από τοπικούς συλλόγους και δήμους, είχε ως στόχο τις πολιτικές υγείας της περιφερειακής κυβέρνησης της Αγιούσο, μιας και προωθεί τη σύμπραξη δημόσιας – ιδιωτικής περίθαλψης και την αναδιάρθρωση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την έναρξη, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, της επ’ αόριστον απεργιακής κινητοποίησης των οικογενειακών γιατρών και παιδίατρων. Οι υγειονομικοί, στα 430 κέντρα υγείας της Μαδρίτης, διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας.
Μάλιστα την πρώτη ημέρα απεργίας παρευρέθηκαν περίπου 4.240 οικογενειακοί γιατροί και 720 παιδίατροι. Η διάσωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το κύριο αίτημα της απεργίας. Με το υγειονομικό συνδικάτο Amyts να καταγγέλλει ότι οι υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης αρνούνται να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στην περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η πρωτεύουσα Μαδρίτη είναι μεταξύ των περιοχών με τους λιγότερους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης κατά κεφαλήν, με μόλις 0,69 ανά 1.000 κατοίκους.
Ταυτόχρονα το υγειονομικό προσωπικό κάνει λόγο για επίπεδα άγχους που δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν αφού δεν είναι σε θέση να περιθάλψουν τους ασθενείς τους. Τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι η Μαδρίτη είναι η ισπανική περιφέρεια με το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο δαπανών για την υγεία ανά κάτοικο (1.521,8 ευρώ). Ωστόσο, μόνο 162,2 ευρώ δαπανήθηκαν για την πρωτοβάθμια περίθαλψη (10,6% του συνόλου).
Οι υγειονομικοί βάζουν ως προϋπόθεση για να σταματήσουν την απεργία, τον «περιορισμό των ημερήσιων καταλόγων σε 30-31 ασθενείς ανά γιατρό και 21 στην παιδιατρική. Να έχουν τη δυνατότητα να αφιερώνουν, τουλάχιστον, δέκα λεπτά ανά ασθενή αντί για τα έξι που είναι σήμερα και να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το