Στις 13 Σεπτεμβρίου, την Κυριακή, αρκετές χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πραγματοποίησαν πορεία στη βελγική πρωτεύουσα, απαιτώντας μαζική αναχρηματοδότηση του τομέα της υγείας. Το κάλεσμα για την πορεία έγινε από διάφορες ομάδες και οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η La Sante en Lutte, η Επιτροπή για την Κατάργηση του Παράνομου Χρέους (CADTM) και η Γενική Ομοσπονδία Εργασίας του Βελγίου (FGTB/ABVV). Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση αποδοκίμασαν την εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας και απαίτησαν μαζική αναχρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μέσω επενδύσεων σε υποδομές, αυξημένων προσλήψεων και αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων στον τομέα υγείας. Έχουν επίσης ξεκινήσει διαδικτυακές αναφορές από ομάδες εργαζομένων στον τομέα της υγείας που προβάλλουν αυτά τα αιτήματα.

Σύμφωνα με αναφορές, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές σε αρκετά μέρη. Οι διοργανωτές αποδοκίμασαν την αστυνομική επιχείρηση εναντίον ανθρώπων που συμμετείχαν ειρηνικά στην πορεία, τηρώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας COVID-19.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, η La Sante en Lutte επανέλαβε τα αιτήματα που ενέκρινε μια γενική συνέλευση. Αυτά περιλαμβάνουν: αναχρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης με διαφάνεια στη χρήση του προϋπολογισμού· παύση της εμπορευματοποίησης στην παροχή φροντίδας· δέσμευση για την αύξηση του προσωπικού, ώστε να διασφαλιστεί η ποιοτική περίθαλψη για όλους· αύξηση των μισθών για όλα τα επαγγέλματα του τομέα της υγείας και τερματισμός της εργασιακής ανασφάλειας και της ανάθεσης υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Οι διαδηλωτές απαιτούν επίσης βελτίωση στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. εκπροσώπηση των ασθενών και του προσωπικού υγείας σε όλες τις μείζονες αποφάσεις που αφορούν τον τομέα· μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς απώλεια μισθού· τερματισμός των απολυταρχικών πρακτικών διαχείρισης και μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μετά την κινητοποίηση την Κυριακή, η La Sante en Lutte δήλωσε, “σήμερα το μήνυμα ήταν πολύ σαφές: Δεν θα τους επιτρέψουμε πλέον να επιβάλουν την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας μας. Δεν θα τους αφήσουμε πλέον να καταστρέψουν την ποιότητα της περίθαλψης που προσφέρουμε στον πληθυσμό. Δεν θα τους επιτρέψουμε πλέον να μας χειρίζονται με γραφήματα του Excel και υπό το πρίσμα ενός οράματος της αγοράς με θανατηφόρες συνέπειες. Η υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό που αξίζει αυτή την κινητοποίηση. Ας προστατεύσουμε αυτό το κοινό καλό από τις απειλές ιδιωτικοποίησης”.

Νοσηλευτικό προσωπικό της Medecine PourLe Peuple (MPLP) και ακτιβιστές του Εργατικού Κόμματος του Βελγίου (PTB/PVDA) και του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βελγίου (PCB/CPB) συμμετείχαν στην κινητοποίηση την Κυριακή και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

πηγή: guernica.eu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το