Μπροστά στη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, το ΜέΡΑ25 σηκώνει όψιμα τους τόνους της φραστικής αντιπαράθεσης με το κυβερνητικό κόμμα. Η αντιπολίτευση όμως του κόμματος του τέως υπουργού οικονομικών Βαρουφάκη, εδώ και ένα χρόνο, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια κανονική σύμπλευση στη γραμμή της “εθνικής ενότητας” του Μητσοτάκη. Έτσι, και το ΜέΡΑ25 πρόβαλλε τη γραμμή του «μένουμε σπίτι», ενώ σε όλες τις κινητοποιήσεις της περιόδου που προηγήθηκε, όπως αυτές της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου, είπε στον κόσμο να μην κατέβει στο δρόμο. Όπως ο ίδιος ο Βαρουφάκης δήλωσε στις 17/11 «Είμαστε εδώ εκ μέρους της Νεολαίας και των μελών μας που μας άκουσαν και έμειναν σπίτι τους σήμερα, επιτρέποντάς μας να τους εκπροσωπήσουμε με συμβολική πορεία 7 βουλευτών μας…». Μόνο ύστερα από την πίεση που δημιούργησε η μαζικοποίηση του αγώνα του φοιτητικού κινήματος, αναγκάστηκε η νεολαία του ΜέΡΑ25 να ψελλίσει με τα χίλια ζόρια δύο κουβέντες για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Τι όμως είναι και τι εκπροσωπεί πραγματικά το ΜέΡΑ25; Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το Μάρτη του 2018. Εμφανίστηκε ως ο πραγματικός εκφραστής και συνεχιστής του «ριζοσπαστικού προγράμματος» του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι εγκατέλειψε αυτό το πρόγραμμα μετά το δημοψήφισμα. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Στην πραγματικότητα, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποτέλεσμα της εγκατάλειψης του υποτιθέμενου «ριζοσπαστικού του προγράμματος» του οποίου πυρήνας ήταν η βαθιά υπόκλιση και ο εξωραϊσμός της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, αλλά η λογική του κατάληξη. Βασικός εκφραστής αυτής της πολιτικής ήταν και παραμένει και ο Βαρουφάκης. Άλλωστε, ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «όσο σαθρά κι αν είναι τα θεμέλια της ΕΕ, όσο κι αν θεμελιώθηκε ως καρτέλ βιομήχανων και τραπεζιτών, όσο αυταρχική κι αν είναι, η αποδόμηση της ΕΕ γιγαντώνει τη μισαλλοδοξία, ενισχύει τον αποπληθωρισμό και πριμοδοτεί τις πιο μισανθρωπικές πολιτικές δυνάμεις της ηπείρου μας». Όποιος δηλαδή, σύμφωνα με το γραμματέα του ΜέΡΑ25, παλεύει για την έξοδο της Ελλάδας από την ιμπεριαλιστική ΕΕ, που βασική της πολιτική είναι τα μνημόνια, η καταπίεση των λαών της, οι πόλεμοι σε άλλες χώρες, υπηρετεί τη γραμμή της μισαλλοδοξίας και του μισανθρωπισμού…

Πώς όμως στάθηκε ο Βαρουφάκης σαν υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Όσο και αν σήμερα ο Βαρουφάκης σηκώνει τους τόνους, τα έργα του δεν ξεχνιούνται. Είναι ο ίδιος που για το τρίτο μνημόνιο είχε αποστείλει επιστολή την ημέρα κύρωσής του στη βουλή, στην οποία τονιζόταν ότι αν βρισκόταν στην ψηφοφορία θα ψήφιζε ναι, ενώ για το δεύτερο μνημόνιο δήλωνε πως συμφωνεί με το 70% των ρυθμίσεών του. Μάλιστα, ο ίδιος είχε υπογράψει την επέκτασή του το Φεβρουάριο του 2015 για λίγους μήνες ακόμα. Συνολικά, από τη θέση του υπουργού οικονομικών εφάρμοσε μια αντιλαϊκή πολιτική που χτύπησε τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, προωθώντας τη μνημονιακή πολιτική των… «θεσμών», όπως μετονόμασε την τρόικα των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Όσο λοιπόν και αν -μετά την παραίτησή του από υπουργός οικονομικών και την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ- δήλωνε ότι δεν ψήφισε ποτέ μνημόνιο, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο: Ο Βαρουφάκης προώθησε και εφάρμοσε την πολιτική των μνημονίων υποδούλωσης των ΕΕ και ΔΝΤ.

Σήμερα, η πολιτική του ΜέΡΑ25 δεν διαφέρει ουσιαστικά σε τίποτα από αυτή που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία. Είναι μια πολιτική που συνεχίζει να υποκλίνεται στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, με της οποίας τα μνημόνια -όσο και αν διαβεβαίωνε για το αντίθετο- συντάχθηκε και ο Βαρουφάκης. Με μπόλικη αναφορά στο «ριζοσπαστισμό» και στις πολιτικές της «πράσινης ανάπτυξης», οι οποίες είναι πολιτικές εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών της ενέργειας, το ΜέΡΑ25 προσπαθεί να ψαρέψει στα θολά νερά των δυσαρεστημένων από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αριστερός κόσμος δεν έχει να περιμένει τίποτα από το ΜέΡΑ25. Άλλωστε, δεν λείπουν οι αντικομμουνιστικές αναφορές του γραμματέα του. Ο ίδιος δήλωνε: «Ας το παραδεχτούμε, έχει κι η αριστερά σκοτεινή πλευρά. Κάθε φορά που καταφέραμε να πάρουμε την εξουσία στα χέρια μας, επήλθε πολύ γρήγορα ο εκφυλισμός. Όχι αμέσως και όχι παντού. Αλλά χτίσαμε γκούλαγκ για τους συντρόφους μας, μαχαιρώσαμε πισώπλατα ο ένας τον άλλο», ενώ για τη σοβιετική ένωση έλεγε πως υπήρχε «έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών».

Μπορεί η «αριστερά» την οποία έχει υπόψη του ο Βαρουφάκης και την οποία υπηρετεί να είναι όντως σκοτεινή. Η ψευτοαριστερά του Βαρουφάκη και του ΜέΡΑ25 όμως δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματική αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα, το οποίο συκοφαντεί. Αντίθετα, το ΜέΡΑ25 δεν είναι τίποτα περισσότερο από δεκανίκι και αυριανή εφεδρεία του αστικού συστήματος, αν το χρειαστεί.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το