Χρησιμοποιώντας νέα δεδομένα από το σκάφος «Cassini» της NASA, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν λύσει ένα μακροχρόνιο μυστήριο του ηλιακού μας συστήματος: τη διάρκεια της ημέρας του Κρόνου. Είναι ακριβώς 10 ώρες, 33 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.

Ο αριθμός αυτός έχει διαφύγει από τους επιστήμονες για δεκαετίες επειδή ο αέριος γίγαντας Κρόνος δεν έχει στέρεα επιφάνεια με κάποιο διακριτικό σημείο του οποίου να ακολουθήσουν τα ίχνη, αλλά και επειδή έχει ένα ασυνήθιστο μαγνητικό πεδίο που αποκρύπτει το ρυθμό περιστροφής του.

Τελικά η απάντηση ήταν κρυμμένη στους δακτυλίους. Καθώς το «Cassini» εκτελούσε τροχιές γύρω από τον Κρόνο, τα όργανά του μελέτησαν τους παγωμένους και πέτρινους δακτυλίους του με πρωτοφανή ακρίβεια. Με τα στοιχεία αυτά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δακτύλιοι αντιδρούν σε δονήσεις που προέρχονται από τον πλανήτη, συμπεριφέρονται δηλαδή σαν σεισμογράφοι. Ο πυρήνας του Κρόνου δονείται σε συχνότητες που προκαλούν μεταβολές στο βαρυτικό πεδίο του και οι δακτύλιοι με την σειρά τους ανιχνεύουν τις μεταβολές αυτές.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα σωματίδια που βρίσκονται στους δακτυλίους «αισθάνονται» τις ταλαντώσεις στο βαρυτικό πεδίο. Μάλιστα, σε συγκεκριμένα σημεία συγχρονίζονται οι ταλαντώσεις αυτές με τις τροχιές των σωματιδίων, ώστε σταδιακά να συσσωρεύουν ενέργεια, η οποία εκλύεται ως παρατηρήσιμο κύμα. Επομένως είναι εφικτό να κατασκευαστούν μοντέλα του εσωτερικού του πλανήτη, ώστε να ταιριάζουν με τους κυματισμούς των δακτυλίων, καθιστώντας εφικτή την παρακολούθηση της κίνησης του εσωτερικού, επομένως και της τροχιάς του.

 

Πηγή : NASA

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το