Νέο κύμα με λαϊκές διαμαρτυρίες ξέσπασε στον Λίβανο, ενάντια στην επιδείνωση των συνθηκών ζωής από την οικονομική κρίση, που επιταχύνθηκε και βάθυνε και λόγω της πανδημίας. Στις σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία ένας 29χρονος σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού και τραυματίστηκαν τουλάχιστον άλλοι 226.

Η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και προκάλεσε την οργή των λαϊκών στρωμάτων και των συνδικάτων, ήταν η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Λιβάνου να αυξήσει κατά 20% την τιμή του ψωμιού εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης που επιταχύνθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, η οποία σαρώνει τα λαϊκά στρώματα, έξι μήνες επίσης μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από τους μισούς Λιβανέζους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτινάχθηκε από το 8% το 2019 στο 23% σήμερα.

Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων και Εργατών Λιβάνου (FENASOL) απέρριψε την κυβερνητική απόφαση για το νέο κύμα ακρίβειας στο ψωμί και το αλεύρι που θα συμπαρασύρει τις τιμές και άλλων βασικών τροφίμων, απαιτώντας να παρθεί πίσω το μέτρο.

Ταυτόχρονα, καλεί συνδικάτα, επαγγελματικές και αγροτικές ενώσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας «να υψώσουν τη φωνή δυνατά και ξεκάθαρα με τις αρχές της εξέγερσης της 17ης Οκτώβρη» (η λαϊκή κινητοποίηση του φθινοπώρου του 2019 που ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση).

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το