Η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων που είχε προβλεφθεί για πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους (με μεικτή σύνταξη κάτω από 500 ευρώ το μήνα) όταν τους κόπηκε το ΕΚΑΣ, σταματά στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Έτσι από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 2 του ν. 4655/2020 και παρά τις πιέσεις από οργανώσεις συνταξιούχων δεν έχει ληφθεί απόφαση για την παράταση της προηγούμενης ρύθμισης.

Τελευταία στιγμή την ανάγκη φιλοτιμία έκανε η κυβέρνηση που ανακοίνωσε ότι θα παραταθεί για ένα χρόνο η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους που τους κόπηκε το ΕΚΑΣ με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί η κυβέρνηση ΝΔ και εμφάνισε σαν «αντιστάθμισμα» τη μη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική περίθαλψη.  

Μετά τα σχετικά δημοσιεύματα και τις παρεμβάσεις συνταξιουχικών οργανώσεων ο πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter: «Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή. Η Πολιτεία μένει δίπλα στην κοινωνία. Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν τη φροντίδα μας και στη νέα χρονιά».

Σε αυτούς τους ανθρώπους «κόπηκε» το ΕΚΑΣ, συνεπώς μειώθηκε το εισόδημά τους, με το νόμο 4387/2016 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να το επαναφέρει, προώθησε διάταξη για την απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για ένα χρόνο με το νόμο 4655/2020 προκειμένου να «χρυσώσει» το πικρό χάπι. 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για συνταξιούχους με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, που υπολογίζονται σε 606.280 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το