Νέα κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε την Κυριακή στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Ισραηλινά drones έριξαν βόμβες σε εδάφη του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σε μία ακόμη επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ. Μάλιστα, από τις βόμβες προκλήθηκαν δασικές πυρκαγιές.

​Ως απάντηση, αρκετοί αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) έσπευσαν να ανταπαντήσουν, εκτοξεύοντας περίπου 100 ρουκέτες προς τον νότιο Λίβανο.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε την περασμένη Κυριακή, όταν η Βηρυτός κατηγόρησε το Τελ Αβίβ για την πραγματοποίηση επίθεσης με drone σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ, κοντά στην πρωτεύουσα, Βηρυτό.

Ο Λίβανος έχει επανειλημμένως επικρίνει τις ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ, εντός του εναέριου χώρου της, διαμηνύοντας ότι το Τελ Αβίβ παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σήμερα, μετά την ανταλλαγή πυρών, η Χεζμπολάχ έκανε λόγο για «νεκρούς και τραυματίες» από την ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο, χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ θεωρεί ότι η Χεζμπολάχ συνιστά κύριο αντίπαλό του στην περιοχή και γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιεί τακτικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της.

Για κάθε ενδεχόμενο ετοιμάζεται το Τελ Αβίβ

Να «προετοιμαστεί για κάθε σενάριο» κάλεσε τον ισραηλινό στρατό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο της έντασης στα σύνορα με τον Λίβανο.

Την ίδια ώρα, όπως έσπευσε να διαβεβαιώσει, από τα σημερινά (σ.σ. Κυριακή) επεισόδια, το Ισραήλ «δεν έπαθε ούτε γρατσουνιά».

Παράλληλα, κατηγόρησε το Ιράν για τη βία και την τρομοκρατία που αντιμετωπίζει το Τελ Αβίβ στην περιοχή, αποκαλώντας την Τεχεράνη ως «νέα αυτοκρατορία, με αποστολή την καταστροφή του Ισραήλ».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε υπογράμμισε την υποστήριξή της προς το Ισραήλ και προειδοποίησε την Χεζμπολάχ να αποφύγει πράξεις που απειλούν την ασφάλεια του Λιβάνου.

Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένη στον νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ είπε ότι η ηρεμία είχε επιστρέψει στην περιοχή τη νύχτα και απηύθυνε «έκκληση» για τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση, για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Με πληροφορίες: Reuters, Sputnik

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το