Σάββατο 10 Νοέμβρη, 7.30 μ.μ.

Πολιτιστικός Χώρος “Σήμα”, Ισαύρων 29Γ – Εξάρχεια

Συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το Κόμμα της εργατικής τάξης. Στις 17 Νοέμβρη του 1918, συνήλθε στον Πειραιά, το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ) που κατοπινά μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ).

Το ΚΚΕ γεννήθηκε σαν ώριμος καρπός όλης της νεοελληνικής κοινωνικο-οικονομικής και πολιτικής εξέλιξης, ιδιαίτερα σαν αποτέλεσμα της κρίσης που δημιούργησε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και κάτω από την ισχυρή επίδραση της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης της Ρωσίας. Με την ίδρυση του ΚΚΕ η εργατική τάξη της χώρας μας απόχτησε το επαναστατικό πολιτικό της κόμμα, τον εκφραστή των ταξικών συμφερόντων της. Αυτό ήταν ένα μεγάλο, ιστορικό ορόσημο, που σημάδεψε βαθιά όλη την παραπέρα πορεία όχι μόνο του προλεταριάτου της Ελλάδας, αλλά και των άλλων εργαζομένων της πόλης και του χωριού, όλου του λαού και του έθνους μας. Γι’ αυτό η δημιουργία του ΚΚΕ, το Νοέμβρη του 1918, αποτέλεσε το πιο σημαντικό γεγονός στη σύγχρονη ιστορία μας, ύστερα από την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821.

Το βράδυ του Σαββάτου (7.30μμ), 10 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Σήμα η κεντρική πολιτική εκδήλωση για τον μήνα Νοέμβριο, αλλά και συνολικά για το 2018, έτος στο οποίο συμπληρώνεται μια εκατονταετία από την ίδρυση του επαναστατικού ΚΚΕ (1918), καθώς και 70 χρόνια από τη μεγάλη σφαγή στο Α΄ ΕΤΟ (1948) της μαρτυρικής Μακρονήσου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με επιλεγμένα τραγούδια από το έργο των Μ. Θεοδωράκη και Γ. Ρίτσου («Ρωμιοσύνη») τα οποία θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα της Πορείας.

Σάββατο 10 Νοέμβρη, 7.30 μ.μ.

Σήμα, Ισαύρων 29Γ – Εξάρχεια

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το