Αλγεινή εντύπωση και θυμό προξενεί η απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει σε 6 μήνες φυλάκιση 4 νέους φοιτητές, με την κατηγορία ότι διέπραξαν το αδίκημα της …ζωγραφικής σε τοίχο (γκράφιτι).

Οι 4 νέοι συνελήφθησαν απρόκλητα και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο με την κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας. Οι φοιτητές εξήγησαν ότι είχαν ζωγραφίσει σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Πειραιώς.

Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση, παρά την πρόταη της εισαγγελέως να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος καταδικάζει το γεγονός.

Παραθέτουμε την ανακοίνωσή του:

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μας κάνει αλγεινή εντύπωση η απρόκλητη έρευνα, σύλληψη και καταδίκη τεσσάρων φοιτητών εκ των οποίων οι τρεις είναι αριστούχοι φοιτητές σχολών Καλών Τεχνών και ο τέταρτος τελειόφοιτος ΤΕΙ κι εργαζόμενος.

Συγκεκριμένα: Την Παρασκευή 15/7 στον σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο η παρέα των τεσσάρων νέων περικυκλώθηκε και δέχθηκε, ξαφνικά και απρόκλητα, επιθετική συμπεριφορά και έρευνα από ομάδα 12 περίπου αστυνομικών που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες. Τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο αυτόφωρο με την κατηγορία της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας (γκράφιτι). Το μόνο στοιχείο που είχαν ήταν τα σπρέι που βρέθηκαν μετά από σωματική έρευνα στις τσάντες των φοιτητών, οι οποίοι εξήγησαν ότι είχαν ζωγραφίσει σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Πειραιώς. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε έξι μήνες φυλάκιση, παρά την πρόταση της εισαγγελέως να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι λόγω αμφιβολιών με τριετή αναστολή, παρότι ο μάρτυρας αστυνομικός, έπεσε σε αντιφάσεις και ήταν καταφανές ότι υπήρχε μόνο η ένδειξη των σπρέι στις τσάντες. Αντίθετα οι νέοι έδειξαν στο δικαστήριο το εικαστικό έργο που είχαν κάνει στην Πειραιώς, καθώς και άλλων έργων που έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν.

Στο δικαστήριο παραβρέθηκε κι εκπρόσωπος του Δ.Σ. του ΕΕΤΕ ως μάρτυρας υπεράσπισης. Όπως υποστήριξε: «ένας καλλιτέχνης του δρόμου (street artist) χρησιμοποιεί τον τοίχο ως καμβά για να δημιουργήσει έργο τέχνης, όχι για να βρωμίσει, οι καλλιτέχνες από τη φύση τους παράγουν πολιτισμό, δεν καταστρέφουν και δεν βανδαλίζουν τον δημόσιο χώρο, αντίθετα τον προστατεύουν και τον ομορφαίνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι δεκάδες δήμοι της χώρας, καλούν τους καλλιτέχνες για να ζωγραφίσουν σε τοίχους παλαιών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων για να ομορφύνουν τις πόλεις και μάλιστα χωρίς αμοιβή…».

Και στο παρελθόν έχουν κατηγορηθεί εικαστικοί καλλιτέχνες που έκαναν τοιχογραφίες για την Ειρήνη, για «ρύπανση». Μόνο που τότε αθωώθηκαν…

Σε μια πόλη, σε μια χώρα, που οι λέξεις «φθορά» και «ρύπανση» είναι καθημερινό θέαμα για τους εργαζόμενους, τα γκράφιτι δίνουν χρώμα, τόνο. Σε μια χώρα που ακόμα και ψηφισμένοι νόμοι για τη δημόσια αισθητική (όπως ο νόμος για τη διάθεση του 1% για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσια κτίρια και χώρους) δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ, το γκράφιτι είναι μια μορφή τέχνης που όχι μόνο μπορεί να ομορφαίνει το δημόσιο χώρο αλλά έχει το χαρακτήρα της διαμαρτυρίας, του απροσδόκητου, του εφήμερου, που εκφράζει την εποχή μας, επικοινωνεί.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος θεωρεί άδικη την καταδίκη των 4 νέων. Αλλά έχουμε δει πολλές φορές αυτό το έργο… Είναι ακόμα νωπό το μελάνι της απόφασης για την αποφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη. Την ίδια στιγμή που η δικαιοσύνη δείχνει μεγάλη ευαισθησία απέναντι στον καταδικασμένο για βιασμούς ανηλίκων Λιγνάδη, γίνεται άτεγκτη απέναντι σε τέσσερα νέα παιδιά, ταυτίζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία με τη «φθορά δημόσιας περιουσίας» και μάλιστα με κατηγορητήριο που βασίζεται σε ενδείξεις και όχι σε ατράνταχτες αποδείξεις. Αλλά δεν μας εκπλήσσουν αυτά.

Θυμόμαστε την αντιμετώπιση από το δικαστήριο της περίπτωσης της καθαρίστριας, που για να επιβιώσει πλαστογράφησε το απολυτήριο του δημοτικού. Είδαμε ακόμα να διώκονται συνδικαλιστές γιατί διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους (γιατροί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές κα.), και να επικυρώνει το δικαστήριο την απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των μαθημάτων τέχνης στα Λύκεια.

Μόνο θυμό μπορεί να προκαλεί αυτή η απόφαση για τους 4 νέους…

Καλούμε τις Σχολές Καλών Τεχνών, τους σπουδαστές, τους καλλιτέχνες, να είμαστε δίπλα τους στον αγώνα που θα δοθεί στο Εφετείο.

Με εκτίμηση Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                        Η Γενική Γραμματέας

Νάσος Χαλκίδης                                                                      Βικτώρια Νταρίλα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το