Στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπο Κόκκινο, πρώην πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρώην πρόεδρο της Ενεργειακής ΑΕ επιβλήθηκε (από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου) ποινή φυλάκισης 7 μηνών με 3ετή αναστολή, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε ούτε ένα ελαφρυντικό.

Θυμίζουμε ότι ο Χαράλαμπος Κόκκινος ήταν στέλεχος της ΔΑΚΕ  (ΝΔ) και εξελέγη Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) τον Ιούλιο του 2013.

Σε δήλωσή του τότε ο Χαράλαμπος Κόκκινος σημείωνε: “Ευχαριστώ την παράταξή μου της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΑΚΕ) που με πρότεινε και με στήριξε για να αναλάβω την τιμητική θέση του Προέδρου της ΔΟΕ”.

Η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της επεσήμανε εισαγωγικά ότι ανεξάρτητα του ενδιαφέροντος, που έχει η υπόθεση για την κοινή γνώμη, η έρευνα του δικαστηρίου αποσκοπεί στο να διαπιστώσει αν πληρούται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του εγκλήματος.

Μίλησε για σπατάλες και χωρίς λογιστική τάξη διαχείριση δημοσίου χρήματος από όλες τις πλευρές, τονίζοντας ότι η Ενεργειακή ΑΕ προχώρησε σε ανάθεση κατασταλτικού ελέγχου σε Ορκωτούς Λογιστές για να καταλήξει σε ευρήματα.

Η κ. Εισαγγελέας μίλησε ακόμη για δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ταξιδίων για την εξυπηρέτηση σκοπών της εταιρείας ορισμένα εκ των οποίων, ένας μικρός αριθμός, δεν έγιναν καν ενώ είχαν εγκριθεί και πληρωθεί.
Τόνισε ότι έχουν αποδειχτεί τα στοιχεία της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης του εγκλήματος και εισηγήθηκε την ενοχή του κ. Κόκκινου.

Θυμίζουμε ότι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής κ.κ. Ακης Δημητριάδης και Αλέξης Κούγιας, είχαν αναγνώσει και ζήτησαν να καταχωρηθεί στα πρακτικά δήλωση με την οποία η εταιρεία διευκρίνισε ότι η περιουσιακή ζημία που υπέστη από τις 30 περιπτώσεις του κατηγορητηρίου είναι 3.959,44€, μείον τα ποσά των 70 και 82 €, που επέστρεψε ο κ. Κόκκινος, άρα τελικώς 3807,44 €, τα οποία ο κατηγορούμενος μέχρι σήμερα δεν έχει επιστρέψει.

Υποστήριξαν παραπέρα ότι η μηνυτήρια αναφορά είχε υποβληθεί τόσο για λογαριασμό της εταιρείας όσο και για λογαριασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οπότε στην προανάκριση είχε αναφερθεί το συνολικό ποσό που αφορούσε και στους δύο φορείς, ενώ το υπό κρίση κατηγορητήριο φέρει ως “παθούσα” μόνο την εταιρεία.

Χθες με νέα δήλωση η οποία αναγνώστηκε με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, πριν την απολογία του κατηγορούμενου, εξειδίκευσαν περαιτέρω τους ισχυρισμούς τους με αναγωγή των όσων ταξιδίων έκανε ο κ. Κόκκινος στα αντίστοιχα δελτία τύπου, που εξέδιδε, τονίζοντας ότι εκδόθηκαν για να δικαιολογηθούν οι μετακινήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην δήλωση αναφέρονται τα εξής:

-Μετακινήσεις που έγιναν πραγματικά, αλλά είχαν εξοφληθεί από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος
1-2 (Ρόδος – Καστελόριζο και αντίστροφα) 11-12/09/2014

Για το συγκεκριμένο ταξίδι υπάρχουν 2 διαφορετικά δελτία τύπου:

Α. Ένα δελτίο τύπου δημοσιευμένο στα ΜΜΕ, φωτογραφίες, το οποίο αναφέρει πως ο Χαράλαμπος Κόκκινος παρέστη σε Ρόδο και Καστελόριζο για τον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς (Επομένως το ταξίδι δεν συνάδει με τον σκοπό της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ) και

Β. Ένα δελτίο τύπου σε επιστολόχαρτο της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ το οποίο δεν δημοσιεύθηκε πουθενά και το οποίο αναφέρει ότι ο Χαράλαμπος Κόκκινος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και φορείς του νησιού για σκοπούς της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ. (Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου συντάχθηκε μόνο σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης της μετακίνησης).

-Μετακινήσεις που έγιναν πραγματικά, αλλά είχαν εξοφληθεί από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος βάσει εισιτηρίων με διαφορετικά στοιχεία (πιθανή αλλοίωση εισιτηρίων) 3-4 (Αθήνα ->Θεσσαλονίκη και αντίστροφα 1 και 2/10/2014

01.10.2014:0 Χαράλαμπος Κόκκινος ταξιδεύει από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με ώρα αναχώρησης 19.15 και άφιξη στις 20.10 και επιστρέφει από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα με ώρα αναχώρησης 23.50 και άφιξη 00.45(02/10/14). Τα συγκεκριμένα εισιτήρια πληρώθηκαν από τη ΔΟΕ

02.10.2014: Ο Χαράλαμπος Κόκκινος παρευρίσκεται στην άσκηση Παρμενίων στη Ρόδο και εκδίδει δελτίο τύπου.

Την ίδια μέρα ταξιδεύει από Ρόδο προς Θεσσαλονίκη (βρισκόταν εκεί την προηγούμενη μέρα) στις 17.10 με άφιξη στις 18:25 (πληρωμή από ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) και στις 19.15 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη με άφιξη στις 20.10 (Πληρωμή από ΔΟΕ) !!

Την ίδια μέρα πραγματοποιεί και μετακίνηση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στις 23.50 με άφιξη στις 00.45(03/10/2014) (Πληρωμή από ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ).

– Μετακινήσεις εσωτερικού σε χρόνους, που ο κατηγορούμενος βρισκόταν στο εξωτερικό για υποθέσεις της ΔΟΕ
12-13 ΑΘήνα -> Ρόδο. Ρόδο -> Αθήνα) 24 και 25/3/2015

Στις 24/3/15 ο Χαράλαμπος Κόκκινος ταξιδεύει από Αθήνα για Ρόδο και στις 25/3/15 από Ρόδο για Αθήνα(πληρωμή από ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, χωρίς να δικαιολογείται ο σκοπός του ταξιδιού)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ: Ο Χαράλαμπος Κόκκινος στις 24/3/15 ταξιδεύει από Αθήνα για Τυνησία και επιστρέφει από Τυνησία στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια προς Αθήνα στις 28/3/15. Το συγκεκριμένο ταξίδι πληρώθηκε από την ΔΟΕ.

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος εξέδωσε δελτίο τύπου για τη συμμετοχή του στο παγκόσμιο φόρουμ. Υπάρχει και απόδειξη διαμονής σε ξενοδοχείο της Τυνησίας.
Μετακινήσεις που έγιναν πραγματικά, αλλά είχαν υποβληθεί για εξόφληση και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

20 (Αθήνα -> Βρυξέλλες) 12/5/2015
-Ο Χαράλαμπος Κόκκινος αιτείται από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου την έγκριση της μετακίνησής του στις Βρυξέλλες στις 12/5/2015 για να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη συνάντηση της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
-Με επιστολή του ζητά να μnv πληρωθεί τελικά η μετακίνηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γιατί τα έξοδα θα καλυφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο Χαράλαμπος Κόκκινος εξέδωσε δελτίο τύπου για την ομιλία του στην εκδήλωση της διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία εκπροσωπούσε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Το ταξίδι πληρώθηκε από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ αν και η μετακίνηση δεν εξυπηρετούσε τους σκοπούς της εταιρείας!!

Μετακινήσεις που δεν έγιναν (σύμφωνα με την Aegean), αλλά πληρώθηκαν 26 (Κω -> Αθήνα) 7/3/2015
Το συγκεκριμένο ταξίδι (Αθήνα – Κως στις 7/3/2015) πληρώθηκε από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και δεν πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την Aegean, παρόλα αυτά υπάρχει:

Α. Δημοσίευμα της KOSTODAY ότι ο Χαράλαμπος Κόκκινος θα παρευρεθεί στην Κω για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 7ης Μαρτίου για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου και

Β. Ένα δελτίο τύπου σε επιστολόχαρτο της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ το οποίο δεν δημοσιεύθηκε πουθενά και το οποίο αναφέρει ότι ο Χαράλαμπος Κόκκινος παρευρέθηκε (ημέρα αργίας) σε τεχνική συνάντηση με τον Δήμαρχο Κω και τους συνεργάτες του για την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ. (Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου συντάχθηκε μόνο σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης της μετακίνησης)».

Χθες με την έναρξη, μετά από διακοπή, της ακροαματικής διαδικασίας συνέχισε την κατάθεσή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι όταν είχε συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης τον κ. Κόκκινο το έτος 2014 δεν γνώριζε ότι υπήρξε προηγούμενη αμετάκλητη καταδίκη του για παράβαση καθήκοντος για την οποία στην πορεία έλαβε χάρη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας μάλιστα σαφή υπονοούμενο ότι για τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιό του δέχτηκε πίεση από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά την πληθώρα των ιδιοτήτων του κ. Κόκκινου (κατά την επίμαχη περίοδο διατελούσε Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Π.Ν.Α με την επωνυμία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ», Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και εκπρόσωπός της σε Επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας και στους διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς) επεσήμανε ότι κι άλλο πολιτικό προσωπικό έχει πολλές ιδιότητες και ευθύνες αλλά το θέμα των μετακινήσεών τους ρυθμίζεται σαφέστατα και αυστηρά από το νόμο.

Ο κ. Χατζημάρκος κατέθεσε ότι ο κ. Κόκκινος του είχε ζητήσει να τοποθετηθεί πρόεδρος στην Ενεργειακή ΑΕ και όταν διαπίστωσε την παραβατική του συμπεριφορά του αφαίρεσε την προεδρία τον Φεβρουάριο του 2015 τονίζοντας ότι είχε επισημάνει σε όλους τους συνεργάτες του ότι θα υπήρχε μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Τόνισε επιπλέον ότι τον Μάιο του 2015, ενώ γινόταν ο έλεγχος, ο κ. Κόκκινος συνέχισε την παραβατική του συμπεριφορά ενώ αναφέρθηκε, όταν ερωτήθηκε, σε email που του απέστειλε υπάλληλος της εταιρείας, που είχε αναλάβει τις πληρωμές των δαπανών, υποστηρίζοντας ότι της ασκούσε αφόρητη πίεση ο τότε πρόεδρος.
Ειδική μνεία έγινε στην πορεία και σε έτερη εμπιστευτική αναφορά άλλου υπαλλήλου με ανάλογο περιεχόμενο.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το