Κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στον Σταθμό Λαρίσης πραγματοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια των τρένων, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στο Σταθμό Λαρίσης έχουν συγκεντρωθεί πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι συγκεντρωμένοι έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές, ​με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια του τρένου, ενώ στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις της αστυνομίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «λόγω κατάληψης των σιδηροδρομικών γραμμών από μετανάστες στον ΣΣ Λαρίσης, δεν εκτελούνται δρομολόγια στον άξονα καθώς και στον Προαστιακό Αθηνών».

«Κατά συνέπεια, έχει ανασταλεί και η έκδοση εισιτηρίων για τους προορισμούς που επηρεάζονται», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες — μεταξύ των οποίων και παιδιά — άρχισαν σύμφωνα με την ΕΡΤ να συγκεντρώνονται στον Σταθμό

Λαρίσης από το βράδυ της Πέμπτης, μετά από τις αναφορές περί ανοίγματος των συνόρων.

Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν τις γραμμές όταν εμποδίστηκε η μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη, κατά τη δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα, όμως, με όσα καταγγέλλει επιβάτης του τραίνου στο topontiki.gr, όταν πλησίαζε η ώρα της άφιξης της αμαξοστοιχίας στην αποβάθρα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν αναπτυχθεί εντός του σταθμού προσπάθησαν να στήσουν έναν φραγμό ώστε να εμποδίσουν, με την άφιξη της αμαξοστοιχίας, όσους έμοιαζαν με μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν σε αυτή. 

Προκλήθηκε ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ προσφύγων και της αστυνομίας, καθώς και επιβατών που παρακολουθούσαν έκπληκτοι όσα λάμβαναν χώρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρεμπόδισή τους να ταξιδέψουν με το βραδινό τραίνο, κάποιοι μετανάστες ξάπλωσαν στις ράγες, παρεμποδίζοντας τη διέλευση άλλων συρμών.

Η αμαξοστοιχία 600 δεν έφτασε ποτέ στην αποβάθρα. Μέσα σε κατάσταση χάους, με ελλιπή, όπως καταγγέλλεται, ενημέρωση από πλευράς ΤΡΑΙΝΟΣΕ και κινούμενοι ανάμεσα σε ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις οι επιβάτες, ντόπιοι και μετανάστες, συγκεντρώθηκαν στον χώρο του σταθμό, ζητώντας εξηγήσεις για όσα έγιναν. Καθώς ήταν ήδη περασμένα μεσάνυχτα η συγκοινωνία του ΟΑΣΑ είχε διακοπεί, επομένως πολλοί εγκλωβίστηκαν στον σταθμό.

Άλλοι, ανάμεσά τους οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά στα χέρια, αναγκάστηκαν να φύγουν με τα πόδια μέσα από τα επικίνδυνα στενά των περιοχών πέριξ του σταθμού. Άλλοι διανυκτέρευσαν στον σταθμό Λαρίσης περιμένοντας απαντήσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ελπίζοντας να ταξιδεύσουν με το πρωινό τραίνο.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το πρωί της Παρασκευής, όταν οι ταλαιπωρημένοι επιβάτες περίμεναν πλέον την αμαξοστοιχία intercity 50 για να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους για περισσότερες από δύο ώρες, μέχρι να ενημερωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, από ανακοίνωση του σταθμάρχη ότι «όλα τα δρομολόγια έχουν μπλοκαριστεί».

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους των προσφύγων. Εκπρόσωποι του υπουργείου τονίζουν πως δεν είναι αληθείς οι πληροφορίες περί ανοίγματος των συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι ένταση επικρατεί τις τελευταίες δύο ημέρες έξω από τη δομή φιλοξενίας στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται από την Τετάρτη στο σημείο, προκειμένου να κατευθυνθούν προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα να περάσουν τα σύνορα στην Ειδομένη.
Ήδη έξω από το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Νωρίτερα γυναίκες πρόσφυγες κρατώντας παιδιά επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση.

Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομικών σημειώθηκαν και την Πέμπτη  έξω από τη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου — λάμψης και να προχωρούν σε μια προσαγωγή.

Στόχος των μεταναστών σκοπό ήταν να συγκεντρωθούν εκεί άνθρωποι και από άλλες δομές ώστε όλοι μαζί να κατευθυνθούν προς την Ειδομένη και να περάσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καλούν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στις δομές φιλοξενίας και “να μην ξεφεύγουν από τα όρια της νομιμότητας”. Χαρακτηρίζουν, σύμφωνα με το ΑΠΕ — ΜΠΕ, «ανεύθυνο» το κάλεσμα για πορεία προς τα σύνορα.

 

Πρόσφυγες έξω από κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

 

Πρόσφυγες έξω από κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

 

 

Πρόσφυγες έξω από κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

 

 

Πρόσφυγες έξω από κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

Πρόσφυγες έξω από κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το