Κατάληψη στο 3ο ΓΕΛ Χορτιάτη – Αιτία η απόφαση για κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων

Οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Χορτιάτη έχουν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις. Η κατάληψη που υπάρχει στο σχολείο, δεν γίνεται, ούτε για να χαθούν ώρες μαθημάτων, ούτε γιατί αποφάσισαν οι μαθητές πως δε θέλουν να ξεκινήσουν τα σχολεία. Ο λόγος είναι σοβαρός. Υπάρχει απόφαση να καταργηθούν ολιγομελή τμήματα. Και στο συγκεκριμένο σχολείο αναμένεται να καταργηθούν τα τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών Β’ και Γ’ Λυκείου και το τμήματα οικονομικού πεδίου.
Αν ισχύσει αυτό σημαίνει πως τα παιδιά θα πρέπει να μετακινηθούν στο Αβεστοχώρι.
Όπως ενημερώνει το newreport.gr στις 29 Σεπτεμβρίου υπήρξε έγκριση ολιγομελών τμημάτων, μέσα στα οποία όμως, δεν αναφέρονται τμήματα αυτού του σχολείου.
Να τονίσουμε πως η αλλαγή περιβάλλοντος είναι η μέγιστη τιμωρία για ένα μαθητή. Είτε φταίει, είτε όχι. Με τον τρόπο αυτό κόβεται και κάθε μορφωτικό δικαίωμα. Δηλαδή σε παιδιά που τελειώνουν το σχολείο ή που θέλουν ακόμη μια χρονιά και τα αναγκάζουν να αλλάξουν περιβάλλον, τα τιμωρούν με αλλαγή περιβάλλοντος. Υπάρχουν μαθητές που ίσως να μην μπορούν να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο. Ας μην ξεχνάμε πως η κοινωνία ήδη αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα και η μεταφορά είναι δύσκολη για ορισμένους.

Και δεν είναι μόνο το σχολείο στο Φίλυρο. Παιδιά από το ΕΠΑΛ στον Σταυρό έχουν αναγκαστεί να μεταβούν στον Λαγκαδά. Μια απόσταση περίπου 50 χιλιόμετρα.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που καταθέτουν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης. Από τα 37 ολιγομελή τμήματα ενέκρινε μόνο 4 στα ΕΠΑΛ, ενώ από τα 31 συνολικά ολιγομελή τμήματα στις Ομάδες Προσανατολισμού από τα ΓΕΛ της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει εγκρίνει μόνο ένα και αυτό είναι του Πειραματικού που ουσιαστικά κηδεμονεύεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Στην Αττική από τα 300 περίπου ολιγομελή στα ΓΕΛ έχει εγκρίνει τα 170. Είναι εκατοντάδες τα ολιγομελή στα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ σε όλη τη χώρα που δεν έχουν εγκριθεί. Πολλά από αυτά είναι στη Γ και Δ τάξη των εσπερινών που για πολλούς μαθητές η μη έγκρισή τους θα σημάνει και σταμάτημα του σχολείου, ενώ άλλα είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, αποδυναμώνονται και θα οδηγηθούν σε συρρίκνωση ή /και κλείσιμο.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το