Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα βήματα των αντεργατικών πολιτικών των προκατόχων της, υλοποιεί άλλη μια μνημονιακή δέσμευση, που οδηγεί στη συρρίκνωση και κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος στο Δημόσιο. Από τον Ιανουάριο του 2018, με το άρθρο 396 του Ν.4512/2018, συνέστησε μια Επιτροπή για την αξιολόγηση της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με προφανή στόχο να περιορίσει ειδικότητες και εργασίες που χαρακτηρίζονται σήμερα ως ΒΑΕ, πετσοκόβοντας επιδόματα και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση είναι αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις της. Αρνείται τα αιτήματα των εργαζομένων του Δημοσίου για τα ΒΑΕ, τα πορίσματα της “Επιτροπής” δε δίνονται στη δημοσιότητα, αντιμετωπίζει με αυταρχισμό τα συνδικάτα, όταν απαιτούσαν στις τελευταίες κινητοποιήσεις. Όλα αυτά φανερώνουν περίτρανα ότι οι μνημονιακές περικοπές θα συνεχιστούν. Οι εργαζόμενοι σε ΒΑΕ εργασίες το διαπιστώνουν καθημερινά όταν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, που περιορίζουν την έκθεση σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας (π.χ. ΜΑΠ κλπ), λόγω της συνεχούς κι εντεινόμενης υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα είναι ανύπαρκτα.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα πανηγυρίζει για το τέλος των μνημονίων κρύβει από το λαό την πραγματικότητα. Με την περίφημη “ρήτρα μη αναστρεψιμότητας” των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων δεσμεύεται πως δεν θα πάρει πίσω κανένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 έως σήμερα. Το λεγόμενο “πρόγραμμα μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας”, στην πραγματικότητα είναι ένα νέο καμουφλαρισμένο μνημόνιο, που προωθεί νέα δυσβάσταχτα αντεργατικά μέτρα που λεηλατούν μισθούς και συντάξεις, ιδιωτικοποιούν τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά με την σκληρή τριμηνιαία εποπτεία των λεγόμενων “Θεσμών” που θα ελέγχουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνημένων. Στην πραγματικότητα, το κυβερνητικό αφήγημα για το “τέλος των μνημονίων” δεν σημαίνει τίποτε άλλο πέρα από την συνέχιση και την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και το βάθεμα της εξάρτησης της χώρας από τον ιμπεριαλισμό.

Καμία επικοινωνιακή φιέστα των συνδικαλιστικών παραγόντων των κυρίαρχων παρατάξεων της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών δεν είναι αρκετή για να αναδείξει, να μπλοκάρει, είτε να ανατρέψει την επίθεση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στα ΒΑΕ. Μπροστά στο νέο βαρύ πλήγμα που δέχονται οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ είναι ανάγκη να ενεργοποιηθούν τα σωματεία σε αγωνιστική κατεύθυνση για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες.

Απαιτούμε

– Να μην γίνει καμία περικοπή ή υποβάθμιση των επιδομάτων στα ΒΑΕ!

– Να επεκταθούν τα ΒΑΕ και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που έχουν αποκλειστεί!

– Να λαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι το επίδομα ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση!

– Να υπολογίζονται τα ΒΑΕ στα συντάξιμα χρόνια!

– Ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας!

Όλοι στον αγώνα!

Όλοι στην 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, Τετάρτη 3 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση 12:00 στο Γενικό Λογιστήριο τιυ Κράτους (οδός Πανεπιστημίου)

ΕΡΓΑΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το