Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ινδία συμμετείχαν σε απεργία σε όλη την Ινδία, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις διαμαρτυρίες των αγροτών που μαίνεται στην εθνική πρωτεύουσα, το Δελχί. Η απεργία της Τρίτης, 8 Δεκεμβρίου, είχε όλα τα κόμματα της αριστεράς μαζί με σημαντικές εθνικές και περιφερειακές αντιπολιτευτικές ομάδες, ζητώντας από την δεξιά κυβέρνηση Ναρέντρα Μόντι να λάβει υπόψη τα αιτήματα των αγροτών.

Περίπου ένα εκατομμύριο αγρότες, κυρίως από τις γειτονικές χώρες του Δελχί, οι οποίες έχουν οργανωθεί από περισσότερες από 30 ομάδες, βρίσκονται σε διαμαρτυρία διαρκείας τις τελευταίες 12 ημέρες κοντά στο Δελχί. Οι αγρότες απαιτούν την κατάργηση τριών νόμων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με τους οποίους υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η τιμή που παίρνουν για τα προϊόντα τους, και θα επιτρέψουν την εταιρική εξαγορά της γεωργίας. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλοί γύροι συνομιλιών, αλλά η κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί τις βασικές απαιτήσεις των αγροτών. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι οι αγρότες έχουν έρθει με αρκετούς σπόρους και μερίδες φαγητού για να συντηρηθούν για τους επόμενους μήνες.

Η απεργία της Τρίτης έχει υποστηριχθεί από τη συντριπτική πλειονότητα των συνδικάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έχουν επίσης λάβει στήριξη από καλλιτέχνες και ηθοποιούς και αθλητές, κάποιοι από τους οποίους έχουν δηλώσει ότι θα επιστρέψουν τα βραβεία που έλαβαν από την κυβέρνηση εάν δεν επιλύσει τα ζητήματα των αγροτών.

Εν τω μεταξύ, η αλληλεγγύη στη διαμαρτυρία εκφράζεται

από όλο τον κόσμο. Μεγάλες συγκεντρώσεις διοργανώθηκαν από την Ινδική διασπορά σε διπλωματικές αποστολές της Ινδίας μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Η Καλιφόρνια στις ΗΠΑ έγινε μάρτυρας ενός «συλλαλητήριου αλληλεγγύης στο Kisan (αγρότες)», με ένα καραβάνι διαδηλωτών να ταξιδεύει από το Όκλαντ στο Σαν Φρανσίσκο το Σάββατο. Μικρότερες διαδηλώσεις από Σιχ-Αμερικανικές ομάδες και άλλες προοδευτικές οργανώσεις της διασποράς πραγματοποιήθηκαν επίσης σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ.

Παρομοίως, σε όλο το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε μέρη όπως η πλατεία Τραφάλγκαρ και το κτίριο της Ινδικής Ύπατης Επιτροπής την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου. Μεγάλες διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σημειώθηκαν επίσης στο Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, στο Τορόντο στον Καναδά και σε μεγάλες πόλεις στην Αυστραλία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το συλλαλητήριο με επικεφαλής ανώτερους εθνικούς ηγέτες στην Οδό Κοινοβουλίου κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων αγροτών. Παρόμοιες διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις οργανώθηκαν σε διάφορα μέρη της χώρας από διάφορες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, κινήματα φοιτητών, οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακαδημαϊκούς.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης από αριστερά κόμματα μαζί με άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης στις πολιτείες της Δυτικής Βεγγάλης, Τζαρκάντ, Μαχαράστρα, Τριπούρα, Κεράλα, Ταμίλ Νάντου, Παντζάμπ, Μπιχάρ και άλλες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Μαχαράστρα, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης περιελάμβαναν επίσης καταλήψεις σε μεγάλες οδικές αρτηρίες και κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η εικόνα αλληλεγγύης ενός σημαντικού αυτοκινητοδρόμου στο Thane-Dahanu από το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών στη Μαχαράστρα. (Φωτογραφία: AIDWA)

Εν τω μεταξύ, την ίδια ημέρα, 15 εθνικές και διεθνείς ομάδες της κοινωνίας των πολιτών επέκτειναν την αλληλεγγύη τους στις διαδηλώσεις με κοινή δήλωση. Μεταξύ των ομάδων που υπέγραψαν τη δήλωση είναι η Ένωση Γυναικών της Δημοκρατίας της Ινδίας (AIDWA), το Επιστημονικό Δίκτυο Όλων των Ινδών Λαών (AIPSN), η Ένωση Γυναικών Προοδευτικής Ινδίας (AIPWA), το Δίκτυο Οικονομικής Ευθύνης Ινδίας (FAN India), το Φόρουμ Δικαιοσύνης του Εμπορίου, Janwadi LekhaSangh, Λαϊκή Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (PUCL), Έθνος για τους Αγρότες και Δικαίωμα στην Εκστρατεία για τα Τρόφιμα.

Οι ομάδες αυτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να καταργήσει τους τρεις επίμαχους αγροτικούς νόμους που αντιτίθενται οι αγρότες. Η δήλωση επεδίωκε επίσης την άμεση απόσυρση όλων των υποθέσεων που επιβλήθηκαν στους διαμαρτυρόμενους αγρότες και σε αρκετούς ηγέτες των οργανώσεων των αγροτών.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί οι νόμοι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω έλλειψη γης και ένδεια καθώς οι νόμοι επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη λεηλασία από το λόμπι των επιχειρηματιών παραγωγών. Η κυβέρνηση δέχεται επίσης πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες της αγοράς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για διάλυση του καθεστώτος επιδοτήσεων και των συστημάτων δημοσίων προμηθειών και διανομής», ανέφερε η δήλωση.

Ακαδημαϊκοί και συγγραφείς έχουν επίσης αρχίσει να απηχούν τις ίδιες ανησυχίες και έχουν αμφισβητήσει τη σοφία που κρύβεται πίσω από την ψήφιση αυτών των νομοσχεδίων το Σεπτέμβριο εν μέσω της πανδημίας COVID-19. «Πίστευαν ότι εάν καταφέρετε να επιτύχετε αυτές τις μεταρρυθμίσεις αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι και οι αγρότες δεν θα είναι σε θέση να οργανωθούν εναντίον τους», ανέφερε ο Π. Σαϊνάθ, συγγραφέας και βετεράνος δημοσιογράφος, ο οποίος κάλυψε την αγροτική κρίση της Ινδίας για σχεδόν τρεις δεκαετίες.

«Στεκόμαστε με τους αγρότες καθώς δεν είναι μόνο ο αγώνας τους. Αγωνίζονται για όλους. Είναι ένας αγώνας για την προστασία των τροφίμων και τη δημοκρατία», είπε η Καβίτα Κρίσναν, η οποία ηγείται του AIPWA.

Στα σύνορα του Δελχί, εθελοντές από την Περιοχή της Εθνικής Πρωτεύουσας και πέρα από αυτήν ενώνουν τους αγρότες που διαμαρτύρονται για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και βασικών προμηθειών, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει έναν από τους πιο κρύους χειμώνες της τον τελευταίο καιρό.

φωτογραφία “εξωφύλλου”: Οι Ινδοί αγρότες πραγματοποιούν διαμαρτυρία στα σύνορα του Δελχί. Φωτογραφία: Newsclick

Πηγή: Peoples Dispatch, guernicaeu 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το