Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γ. Βρούτσης παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης 29/10/20 τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου με τίτλο “Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας”.

Μιλάμε για το νομοσχέδιο που: α) δίνει το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας, β) αυξάνει τις ώρες των νόμιμων υπερωριών, γ) μεγαλώνει τη λίστα των επιχειρήσεων και εργασιών όπου θα επιτρέπεται η εργασία την Κυριακή.

Ποια ισορροπία “μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής” θα έχει ο εργαζόμενος-λάστιχο, που τη μία μέρα θα δουλεύει 10 ώρες και την άλλη 6; Δηλαδή πάλι 10, για να λέμε την αλήθεια, δεδομένης της πλήρους απαξίωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Και, μάλιστα, χωρίς να δικαιούται πρόσθετη αμοιβή! Δηλαδή, απλήρωτες υπερωρίες με τον νόμο και με τη βούλα του ΣΕΒ.

Με το νέο πλαίσιο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας αναμένεται να “συμφωνείται” σε επίπεδο εργοδότη – εργαζόμενου, δηλαδή μεταξύ δύο μερών που έχουν τεράστια ανισορροπία ισχύος. Ουσιαστικά, ο εργοδότης θα έχει το μαχαίρι και το πεπόνι, ενώ η οργανωμένη συλλογικά έκφραση των εργαζόμενων (σωματεία κ.λπ.) απαξιώνεται και αδρανοποιείται ακόμα περισσότερο.

Τέλος οι εργατικές διαφορές

Παράλληλα η διαδικασία των εργατικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθεται στον ΟΜΕΔ. Οι συνέπειες; Θα μπει φρένο στην πρόσβαση των εργαζομένων στη διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών, αφού πέραν από την αντικειμενική δυσκολία πρόσβασης στον ΟΜΕΔ, θα απαιτείται η συνδρομή δικηγόρου, ενώ η πλειονότητα των εργαζομένων που προσφεύγουν στο ΣΕΠΕ είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Εμποδίζει και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση

Πέρα από την περαιτέρω αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, το νομοσχέδιο θα επιφέρει σφοδρό πλήγμα στη συλλογική δράση των εργαζόμενων. Η παρέμβαση στον συνδικαλιστικό νόμο, την οποία ο κ. Βρούτσης ονομάζει κατ’ ευφημισμόν “καταπολέμηση των χρόνιων υπερβολών συνδικαλιστικού κινήματος, θα περιλαμβάνει:
α) την απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, β) την “πρακτική δυνατότητα” συμμετοχής και ψήφου εξ αποστάσεως, ηλεκτρονικώς, ιδίως για τη λήψη απόφασης απεργίας, και την υποχρέωση για τα σωματεία να αναφέρουν τα αιτήματα και τους λόγους που τα θεμελιώνουν στην προειδοποίηση για απεργία θα πρέπει να αναφέρονται και, το πιο επικίνδυνο για τους εργαζόμενους που διεκδικού, γ) την απαγόρευση των καταλήψεων χώρων και εισόδων και την “άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας”. “Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη”.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το