Η Υεμένη έχει δεχθεί ανελέητη επίθεση από τη Σαουδική Αραβία, με τη στήριξη των HΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφότου ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισε να βομβαρδίζει την Υεμένη τον Μάρτιο του 2015. Από τότε, το Πρόγραμμα Δεδομένων της Υεμένης εκτιμά ότι από τον Μάρτιο του 2015 έχουν ξεκινήσει πάνω από 20.000 αεροπορικές επιθέσεις από τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας, το ένα τρίτο των οποίων έχει στοχεύσει πολίτες. Ο στρατός της Υεμένης, ο οποίος συμπορεύεται με τους Χούτι, ανεβάζει τον αριθμό των αεροπορικών επιθέσεων σε πάνω από 250.000.

Ο συνασπισμός έχει λάβει την ακλόνητη στήριξη από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες παρέχουν σταθερά αεροσκάφη και όπλα στον συνασπισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πουλήσει όπλα αξίας 5,4 δισ. λιρών στη Σαουδική Αραβία από το 2015 και οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 70% όλων των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία από το 2015. Αυτό συνεχίστηκε παρά τις ανησυχίες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τους βομβαρδισμούς αμάχων.

Ο πόλεμος έχει σκοτώσει πάνω από 100.000 ανθρώπους και έχει εκτοπίσει 3 εκατομμύρια. Ο συνασπισμός είναι άμεσα υπεύθυνος για το θάνατο ή το τραυματισμό 18.400 πολιτών.  Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί πλήττονται συστηματικά από τις αεροπορικές επιδρομές. Ένα αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η Υεμένη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει λοιμώδεις ασθένειες, όπως η χολέρα, ο δάγκειος πυρετός ή η διφθερίτιδα.

Η Υεμένη αντιμετωπίζει επί του παρόντος τρίτο ξέσπασμα χολέρας από το 2016, μετά τις πλημμύρες στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η ασθένεια έχει μολύνει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους από το 2016 και έχει σκοτώσει σχεδόν 4.000, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Το προηγούμενο έτος υπήρξαν περίπου 60.000 κρούσματα δάγκειου πυρετού. Ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι ασθένειες μπόρεσαν να εξαπλωθούν τόσο σοβαρά σε ολόκληρη την Υεμένη είναι αποτέλεσμα της πλήρους έλλειψης υποδομής, υγειονομικής περίθαλψης και πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση. Όλα αυτά αποτελούν συγκεκριμένους στόχους του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Τώρα, η Υεμένη πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια καταστροφική πανδημία του κορονοϊού. Τα τεστ βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και, επομένως, ο αριθμός των περιπτώσεων και των θανάτων, που επί του παρόντος ανέρχεται σε 591 και 136 αντίστοιχα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί σοβαρή υποτίμηση. Στις 22 Μαΐου, ο ΟΗΕ δήλωσε ότι το σύστημα υγείας της Υεμένης “στην πραγματικότητα κατέρρευσε”. Οι βοηθοί αναφέρουν ελλείψεις οξυγόνου και εξοπλισμού ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία που παραμένουν ανοικτά. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο κορονοϊός θα “διαγράψει την Υεμένη από τους χάρτες σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία και η Δύση ρίχνουν ψίχουλα στις προσπάθειες βοήθειας του ΟΗΕ στην Υεμένη. Το συνέδριο το 2019 συγκέντρωσε μόλις 3,6 δισ. δολάρια, πολύ λιγότερο από το αίτημα των 4,2 δισ. δολαρίων από τον ΟΗΕ. Αυτό το έτος έχει λάβει μόνο το 15% των υποσχεθέντων 3,5 δισ. δολαρίων. Ένα συνέδριο στις αρχές Ιουνίου συγκέντρωσε μόλις 1,35 δισ. δολάρια, 1 δις δολάρια λιγότερα από το στόχο του ΟΗΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύθηκε μόλις 195 εκατομμύρια δολάρια, πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα από την αξία των βρετανικών πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία πέρυσι. Η Σαουδική Αραβία δώρισε 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνεχίζουν να δαπανούν πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια στον πόλεμο κάθε μήνα. Ως αποτέλεσμα της μείωσης της χρηματοδότησης, ο ΟΗΕ αναγκάστηκε να ξεκινήσει το πρώτο κύμα κλεισίματος, ξεκινώντας με τις υπηρεσίες για εγκύους σε 150 νοσοκομεία.

Η διάσκεψη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια μάταιη προσπάθεια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας να βελτιώσει την παγκόσμια εικόνα της, όπως έχουν προσπαθήσει να κάνουν στο παρελθόν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει η Υεμένη τον κορονοϊό είναι η κατάπαυση του πυρός και το τέλος του πολέμου.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την υποστήριξη των δυτικών χωρών. Παρά τη νίκη του δικαστηρίου της Καμπάνιας για την Καταπολέμηση Του Εμπορίου Όπλων(CAAT) πέρυσι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση νέων συμφωνιών όπλων με τη Σαουδική Αραβία, οι πωλήσεις όπλων συνεχίστηκαν και η απαγόρευση παραβιάστηκε τουλάχιστον τρεις φορές. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα πρέπει να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως έγινε από Γερμανία, την Ελβετία, τη Φινλανδία και αλλού. Όπως επεσήμανε ένας υπάλληλος της ΒΑΕ,  “Αν δεν ήμασταν εκεί, σε επτά με δεκατέσσερις ημέρες δεν θα υπήρχε ένα τζετ στον ουρανό.”

Ο αριθμός των θανάτων από τον ιό της κορονοϊός στην Υεμένη οφείλεται, επομένως, σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες, ή τις ελλείψεις, από τη Σαουδική Αραβία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει να υπάρξει άμεση συνολική κατάπαυση του πυρός. Η τελευταία κατάπαυση του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μετά την έκκληση της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ Αντόνιo Γκουτέρες για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός, ήταν ανεπιτυχής. οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επίσης να σταματήσει κάθε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία, λαμβάνοντας υπόψη τους χιλιάδες αθώους πολίτες που σκοτώθηκαν από τον συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας.

Χωρίς αυτή τη δράση, η Υεμένη θα δει χιλιάδες να πεθαίνουν από τον κορονοϊό, επιπλέον των 233.000 ανθρώπων που προέβλεψε ο ΟΗΕ ότι θα πεθάνουν από τον πόλεμο αυτό το έτος. Συνολικά, ισοδυναμεί με πιθανή καταστροφή. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί. Επίσης, δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό φόρο αίματος του κορονοϊού στην Υεμένη, όπως δεν θα μάθουμε ποτέ τον πραγματικό φόρο αίματος από τον τρομακτικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια.

πηγή: guernica.eu

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το