Εννιά χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης, τρία Μνημόνια, κάμποσα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα και αμέτρητα πολυνομοσχέδια σάρωσαν τη ζωή του λαού και οδήγησαν τη χώρα σε μια κατάσταση νεοαποικιακής υποδούλωσης.

Η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται πως από τον περασμένο Αύγουστο φτάσαμε στο «οριστικό τέλος» των μνημονίων και της επιτροπείας. Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια και η «επιστροφή στην κανονικότητα με την κοινωνία όρθια», που διακηρύσσει δημαγωγικά η κυβέρνηση, είναι ψέμα και απάτη. Η επιτροπεία δεν τελείωσε το 2018 με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Οι «θεσμοί» βρέθηκαν ξανά πριν λίγες μέρες στην Αθήνα για μια «μεταμνημονιακή αξιολόγηση», προκειμένου να ελέγξουν τους υποτελείς και να επιβάλουν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα των δανειστών. Οι ξένοι δυνάστες επέβαλαν τα μνημόνια για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, να παγιωθεί η ασφυκτική εποπτεία τους για πολλές δεκαετίες.

Η χώρα θα είναι κάτω από ενισχυμένη εποπτεία μέχρι το 75% των δανείων να επιστραφεί – κάτι που τοποθετείται χρονικά, με τα σημερινά δεδομένα και την πιο αισιόδοξη εκτίμηση, γύρω στο 2060! Όλα τα μνημονιακά μέτρα λεηλασίας της χώρας και εξαθλίωσης του λαού, κατάργησης των εργατολαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, παραμένουν ατόφια και μετά «την έξοδο από τα μνημόνια», τον Αύγουστο.

Ακόμη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσει τη χώρα για μια πενταετία, από το 2018 έως και το 2022, με θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ. Πλεονάσματα που προϋποθέτουν συνεχή αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, πλήρη διάλυση της δημόσιας Υγείας, Ασφάλισης, Πρόνοιας, Παιδείας και ολοκληρωτικό ξεπούλημα του πλούτου και των υποδομών της χώρας.

Η κυβέρνηση Α. Τσίπρα με το ένα χέρι σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και τη λαϊκή αξιοπρέπεια και με το άλλο δίνει επιδόματα-ελεημοσύνη για να εδραιώσει συνθήκες επαιτείας, να εξαγοράσει συνειδήσεις, να διαπράξει τελικά ψηφοθηρία.

Οι μισθοί, που παραμένουν μισθοί πείνας και μετά την αύξηση του κατώτατου, οι συντάξεις ανέχειας των συνταξιούχων, η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, η δραστική μείωση των νέων συντάξεων, η συρρίκνωση των προνοιακών και οικογενειακών επιδομάτων, η κλιμακούμενη φοροληστεία, η εξοντωτική πολιτική σε βάρος της αγροτιάς, η δημιουργία, δηλαδή, ακραίας φτώχειας σε μαζική κλίμακα, δεν αντισταθμίζεται ούτε «ανακουφίζεται» από κάποιες κινήσεις επιδομάτων ελεημοσύνης.

Ένα σαρωτικό κύμα πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και πρώτης κατοικίας, οφειλετών στο Δημόσιο-Τράπεζες, είναι σε εξέλιξη, με στόχο τη φτωχοποιημένη και εξαθλιωμένη λαϊκή οικογένεια, τις μικρομεσαίες «μη βιώσιμες» επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για μια νέα, εκτεταμένη, βίαιη αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου με τα ξένα αρπακτικά να έχουν, ήδη, μπει στο «χορό».

Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης για τις προοπτικές «δίκαιης ανάπτυξης» προϋποθέτουν και ταυτίζονται με τη σκληρή καπιταλιστική εκμετάλλευση των εργαζομένων, με συνθήκες γενικευμένης εργοδοτικής ασυδοσίας. Η περίφημη ανάκαμψη και οι επερχόμενες επενδύσεις, είναι η επέλαση των πολυεθνικών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που υφαρπάζουν τις κρατικές επιχειρήσεις και υποδομές και εξαγοράζουν δεκάδες σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια απόλυτου ελέγχου της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Μια επέλαση που συντελείται πάνω στο έδαφος της συντριβής του εργατικού μισθού και των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το