Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας, από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Πελοπόννησο και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, με τη Θεσσαλία να αναδεικνύεται πρωτοπόρα δύναμη των κινητοποιήσεων.

Εδώ και μία εβδομάδα, με την εμφάνιση των πρώτων ομάδων αγροτών στους εθνικούς δρόμους, έσπευσαν πανίσχυρες αστυνομικές δυνάμεις με στόχο την τρομοκράτηση της αγροτιάς και τον δήθεν έλεγχο της κυκλοφορίας. Η είσοδος της Καρδίτσας αποκλείστηκε με κλούβες των ΜΑΤ για τέσσερις ώρες, ενώ στο σημείο εκείνο του αποκλεισμού είχαν ανακοινώσει οι αγρότες ότι θα στήσουν το μπλόκο τους.

Σημειώθηκαν έντονοι διαπληκτισμοί, όταν οι αγρότες προσπάθησαν να διαβούν πεζοί τον Ε65, ενώ οι δυνάμεις καταστολής δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν χημικά, προκειμένου να απομακρύνουν τους αγρότες. Οι αγρότες καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να παρατάξει τις κλούβες των ΜΑΤ απέναντί τους και να χρησιμοποιήσει χημικά (από το 1978) και γκλοπς για να τους διαλύσει. Ωστόσο, κάτω από την επιμονή των αγροτών, η τρομοκρατία δεν πέρασε και μία νέα Γενική Συνέλευση έγινε πάνω στον Ε65 και συγκροτήθηκαν αρμόδιες επιτροπές.

Πάνω από 600 τρακτέρ έχουν παραταχθεί (1/02) στον αυτοκινητόδρομο Ε 65 (Αθηνών-Καρδίτσας) και στην εθνική οδό Καρδίτσας-Λάρισας, τα οποία ενισχύονται καθημερινά. Σημειώνουμε ότι οι παραβρισκόμενες αστυνομικές δυνάμεις έχουν κλείσει την κυκλοφορία, προφανώς για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.

Στη Λάρισα σήμερα (1/02), μπλόκα στήθηκαν σε δύο διασταυρώσεις στα Φάρσαλα, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να βγαίνουν τρακτέρ σε συγκεκριμένα κρίσιμα σημεία (κόμβοι, αυτοκινητόδρομοι κτλ.) σε διάφορες περιοχές των χωριών και των πόλεων του νομού, προκειμένου, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των αγροτών, «μέσα από τη μαζική συμμετοχή να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση».

Στο μεταξύ, αγροτικές κινητοποιήσεις με μπλόκα ή και κλείσιμο δρόμων γίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας: στην Ημαθία και Πέλλα (έχουν στηθεί 8 μπλόκα), στην Καβάλα, την Πρέβεζα, την Αιτωλοακαρνανία, την Πελοπόννησο, τον Έβρο, την Κρήτη.

Πάντως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, από την περασμένη Δευτέρα (23/01) -που στάλθηκαν τα αιτήματα των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- μέχρι σήμερα, δεν έχουν πάρει καμία απάντηση.

Στις άμεσες διεκδικήσεις τους ξεχωρίζουν τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους (πωλήσεις σε μειωμένο κόστος, αποθηκευμένα προϊόντα, αβαριάτα) και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Διεκδικούν ακόμα προστασία από τις φυσικές καταστροφές και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια και όχι με ποσοστά 10%-30%!

Εδώ να σημειώσουμε πως το πορτοκάλι αγοράζεται από τον παραγωγό 0,08-0,10 €/κιλό και φθάνει στην αγορά από 0,50-1,00 €/κιλό! Το δε χυμοποιήσιμο 0,02 €/κιλό, σε βαθμό που είναι ασύμφορη η συλλογή του! Αρκεί να πούμε πως χρειάζονται 50 κιλά πορτοκάλια για την αγορά 1 κιλού λιπάσματος! Για να μην αναφέρουμε για τα μήλα και τα αχλάδια που αγοράζονται με τιμές 0,20-0,25 €/κιλό από τον παραγωγό για να φθάσουν στη λαϊκή αγορά σε τιμές 1,20-1,50 €/κιλό!

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των αγροτών, τα δύο επίμαχα στοιχεία που δεν επιδέχονται άλλη αναβολή είναι τα μέτρα για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους και τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Διαφορετικά, είναι πολύ φυσικό τα χωράφια να μείνουν ακαλλιέργητα ή τα ζώα να σφαγούν. Αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις (η επόμενη καλλιεργητική περίοδος αρχίζει από τον επόμενο μήνα), οι αγρότες δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν.

Πράγματι, η εκτόξευση κόστους των λιπασμάτων, της ενέργειας, των πρώτων υλών, του εργατικού κόστους και των μεταφορικών, συμπιέζει μέχρι εξαφάνισης το εισόδημά τους και συρρικνώνει την παραγωγή. Οι υψηλές τιμές (3πλάσιες ή και 10πλάσιες πολλές φορές) που επιβάλλουν οι μεσάζοντες (βιομήχανοι, χοντρέμποροι, μεταπράτες), μετακυλίονται στους καταναλωτές οι οποίοι με τη σειρά τους περιορίζουν σημαντικά τις αγορές τους.

Τα ψευτο-«καλάθια του νοικοκυριού», τα επιδόματα ανεργίας, το γονικό επίδομα για τη μεταφορά μαθητή, η εισοδηματική ενίσχυση ορεινών ή/και μειονεκτικών περιοχών, το επίδομα θέρμανσης, το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης, το κοινωνικό μέρισμα, το κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα κλπ, κλπ, μαζί με τα διάφορα pass, αποδεικνύουν την άκαμπτη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ακολουθώντας την επιδοματική λογική, προσπερνά τις φωνές απόγνωσης των λαϊκών στρωμάτων, με τα ψίχουλα ελεημοσύνης.

Οι αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, τις ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα μεταφορικά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα κ.ά. είναι μια απλή ερμηνεία. Πίσω από αυτά κρύβονται τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του ελληνικού αγροτικού τομέα, που οι εκάστοτε κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης αρνήθηκαν πεισματικά (με την υπόδειξη της ΚΑΠ) να αντιμετωπίσουν, παρότι δισεκατομμύρια πέρασαν από τα χέρια τους. Δηλαδή τι;

Ένας ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός που να ξεκινά από τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού, τις ζώνες καλλιέργειας για κάθε παραγόμενο είδος ή βοσκοτόπια ζώων, τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής και τη συγκεκριμένη τιμή πώλησης για κάθε είδος, τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου γεωπόνων-κτηνιάτρων για τη φυτοπροστασία ή τις εμφανιζόμενες ζωονόσους, την εκτροπή ποταμών, λιμνών, ρυακιών για την άρδευση των καλλιεργειών, εργοστάσια παραγωγής σπόρων ή πρότυπους σταθμούς δημιουργίας νέων φυλών ζώων, την έγκαιρη και καθ’ ολοκληρία αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, τον έλεγχο των εργοστασίων μεταποίησης της παραγωγής (αλευρόμυλοι, γαλακτοβιομηχανίες, ζαχαρουργεία, νηματουργίες κ.ά.) κλπ, κλπ.

Το κόμμα μας θα πρέπει να εντείνει τη συμμετοχή του σε όλες τις αγροτικές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων της φτωχομεσαίας αγροτιάς που θα της δώσουν μια προσωρινή ανακούφιση. Παράλληλα θα αγωνιστεί για το σταδιακό ανέβασμά της μέχρι το επίπεδο της γενικής πολιτικής πάλης για τα πανεθνικά προβλήματα, για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το σπάσιμο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Η τακτική επαφή μας με το χωριό πρέπει να έχει σαν στόχο το δυνάμωμα της πολιτικής και ταξικής συνείδησης των φτωχομεσαίων στρωμάτων της αγροτιάς και συγχρόνως να προωθεί την ταξική συμμαχία και τη συγκρότηση κοινωνικού μετώπου όλων των εκμεταλλευόμενων τάξεων και στρωμάτων, προπαγανδίζοντας την αντίληψη πως τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου μπορούν να λυθούν μονάχα αν υπάρξει ριζική κοινωνική αλλαγή προκειμένου να επιτευχθούν οι ριζικές αλλαγές στη Γεωργία-Κτηνοτροφία-Αλιεία.

Κατά συνέπεια, η πάλη για την απαγκίστρωση της χώρας μας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ αποτελεί το βασικό κορμό των μακροπρόθεσμων στόχων, των γενικότερων αιτημάτων, με απώτερο στόχο την έξοδο της χώρας μας από το σφιχταγκάλιασμα της διπλής κυριαρχίας της ντόπιας ολιγαρχίας και του ξένου ιμπεριαλισμού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το