Για να μη θιγούν τα κέρδη τους

Με επαναλαμβανόμενες βροντερές ανακοινώσεις και δηλώσεις της, που αναφέρονται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανισθεί με φιλεργατικό προφίλ. Ότι, δηλαδή, προχωρεί σε “αναδιανομή του πλούτου” υπέρ των οικονομικά αδύνατων και φτωχών!

Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη. Ενώ διαλαλεί αυξήσεις στους εργαζόμενους έρχεται στα μουλωχτά να εφαρμόσει και μάλιστα αναδρομικά, από 1η Ιανουαρίου 2019, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%. Ακριβέστερα, έρχεται να επιδοτήσει αναδρομικά κατά 50% από τον κρατικό κορβανά, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.

Με διάταξη του νόμου 4578/2018, η κυβέρνηση έρχεται να ικανοποιήσει τους εργοδότες που δεν είναι διατεθειμένοι ούτε ψίχουλα να πετάξουν στους εργαζόμενους τους. Οι εργοδοτικές ενώσεις καιρό τώρα διαμαρτύρονται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου θα είναι γι΄ αυτούς ένα νέο “δυσβάσταχτο” κόστος, που θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα και ένα σωρό άλλα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας ευαισθησία απέναντι στα εργοδοτικά αιτήματα έσπευσε στην ουσία να τους επιστρέψει ακόμη και την ελάχιστη μείωση που θα έχουν στα κέρδη τους από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Και αυτό γιατί, ενώ μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι έως 25 ετών αμείβονταν με τον υποκατώτατο μισθό, από δω και μπρος οι εργοδότες θα τους δίνουν μεν τον κατώτατο μισθό αλλά θα αντισταθμίζουν αυτό που θα χάσουν από τα κέρδη τους, με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, μέσα από την κατά 50% μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τους στους νέους έως 25 ετών, που αναλαμβάνει το κράτος να τις καλύπτει. Αυτό δηλαδή που έχει υποχρέωση να αποδώσει στο κράτος ο εργοδότης, θα το αποδίδει πια ο εργαζόμενος μέσω της φορολογίας του στο κράτος,  μειώνοντας αντίστοιχα τον μισθό του.

Με τη νέα φιλεργοδοτική διάταξη η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει όλη την υποκρισία της, καθώς προσπαθεί να εμφανιστεί με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού πως δήθεν αυξάνει το μισθό των νέων εργαζόμενων ενώ στην πραγματικότητα αυτό,  έστω το ψίχουλο, που τους δίνει τους το παίρνει από την πίσω πόρτα, μειώνοντας στο μισό την εργοδοτική ασφαλιστική εισφορά και υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δώσουν από το μισθό τους για να πληρώσουν μέσω της φορολογίας αυτό που θα έπρεπε να καταβάλουν οι εργοδότες!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το