Η Ινδία σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μια τεχνική δυσλειτουργία οδήγησε στην εκτόξευση του πυραύλου στο γειτονικό Πακιστάν.

Η Ινδία είπε ότι εκτόξευσε κατά λάθος πύραυλο στο γειτονικό Πακιστάν αυτή την εβδομάδα λόγω «τεχνικής δυσλειτουργίας» κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης, αφού το Πακιστάν προειδοποίησε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να έχει «δυσάρεστες συνέπειες».

«Στις 9 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συντήρησης, μια τεχνική δυσλειτουργία οδήγησε στην τυχαία εκτόξευση ενός πυραύλου», ανέφερε το ινδικό υπουργείο Άμυνας σε δήλωση την Παρασκευή.

«Μάθετε ότι ο πύραυλος έπεσε σε περιοχή του Πακιστάν. Αν και το περιστατικό είναι βαθιά λυπηρό, είναι επίσης ανακουφιστικό το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απώλειες ζωών λόγω του δυστυχήματος».

Το υπουργείο είπε ότι η κυβέρνηση «είχε σοβαρή άποψη και διέταξε ένα Ανώτατο Εξεταστικό Δικαστήριο» για το περιστατικό.

Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες αφότου το υπουργείο Εξωτερικών του Ισλαμαμπάντ καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «απρόκλητη παραβίαση του εναέριου χώρου του από ένα «υπερηχητικό ιπτάμενο αντικείμενο» Ινδικής καταγωγής».

Ο επιτετραμμένος της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για μια «έντονη διαμαρτυρία», πρόσθεσε.

Η «ασύνετη εκτόξευση» είχε καταστρέψει περιουσίες στο έδαφος και έθεσε σε κίνδυνο ζωές αμάχων και αεροσκάφη στον εναέριο χώρο του Πακιστάν, είπε, κατηγορώντας την Ινδία για «αναισθησία προς την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τον κίνδυνο ατυχημάτων ή εσφαλμένων υπολογισμών από τους γείτονες, οι οποίοι έχουν κάνει τρεις πολέμους και έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες στρατιωτικές συγκρούσεις, με πιο πρόσφατη το 2019, όπου οι αεροπορικές δυνάμεις των δύο συμμετείχαν σε μάχη.

Και τα δύο έθνη έχουν πυρηνικά όπλα.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Babar Iftikhar δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα την Πέμπτη ότι ένα «ιπτάμενο αντικείμενο υψηλής ταχύτητας» συνετρίβη κοντά στην ανατολική πόλη Mian Channu και προέρχεται από την πόλη Sirsa της βόρειας Ινδίας, στην πολιτεία Haryana κοντά στο Νέο Δελχί.

«Η διαδρομή πτήσης αυτού του αντικειμένου έθεσε σε κίνδυνο πολλές εθνικές και διεθνείς πτήσεις επιβατών τόσο στον εναέριο χώρο της Ινδίας όσο και του Πακιστάν, καθώς και ανθρώπινες ζωές και περιουσίες στο έδαφος», είπε.

Αξιωματούχος της αεροπορίας του Πακιστάν είπε ότι το αντικείμενο ταξίδεψε σε υψόμετρο 12.200 μέτρων (40.000 πόδια), με ταχύτητα 3 Mach, και πέταξε 124 χιλιόμετρα (77 μίλια) στον εναέριο χώρο του Πακιστάν προτού συντριβεί.

Πηγή : aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το